Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-11-2009, 16:59   #11
comtv
ford::beginner

Model: Transit Custom L2H1
Silnik: 2.0 EcoBlue, 130 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Cytat:
Napisał marctwain Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie czy odłączy światła w momencie zapłonu? inaczej będzie palił żarówki. Normalnie powinien to zrobić. A po zaślepieniu?
U mnie w pozycji AUTO w momencie zapłonu nie odłacza świateł (mam ksenony). Czemu miałby palić żarówki?
P.S. Jutro chyba zakleje te czujniki pod lusterkiem.

Stary 28-11-2009, 18:30   #12
rederik

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115
Rocznik: 2004

Też chciałem zakleić, ale zależy mi na tym, by Denso przechodziło mi automatycznie z trybu noc w dzień (podświetlenie). W związku z tym kombinuję, jak załączyć na stałe światła, ale pozostawić funkcjonalność czujnika.
Jakieś pomysły, jak można uzyskać ciągłe załączenie świateł nie zaślepiając czujnika? W niektórych wersjach jest to fabryczne (bezpiecznik 84), ale u mnie niestety nie.
rederik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2009, 03:22   #13
macslad
ford::advanced

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb

Też mi chodziło to po głowie i ciekaw jestem jak to jest rozwiązane w wersji skandynawskiej. Może któryś z kolegów ma taką wersję mondka i mógłby lekko problem rozjaśnić.

Pozdr.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2009, 18:55   #14
rederik

Dzisiaj udało mi się uzyskać pożądaną przeze mnie funkcjonalność załączania świateł mijania w dzień w trybie AUTO, bez zaślepiania czujnika.
Opis dotyczy Mk3, z grudnia 2004, z czujnikiem świateł i reflektorami xenonowymi.
Wg moich ustaleń ze schematów elektrycznych na wyjściu przełącznika świateł (złącze C478 ) są dwa piny odpowiedzialne za światła dzienne. Pin 4, na którym jest stały + (napięcie u mnie na tym pinie waha się od 14.2V, gdy czujnik "widzi noc" oraz 13.8V gdy "widzi dzień") oraz pin 15, na którym napięcie pojawia się, gdy jest ciemno.
Jest też pin 6, który steruje światłami mijania.
W związku z tym zmostkowałem połączenia pomiędzy pinem 4 i 6 (wstawiłem tam jeszcze bezpiecznik 5A).
Dzięki temu w ciągu dnia zapalają się jedynie światła mijania, wszystkie pozostałe są wyłączone, a po zapadnięciu zmroku włącza się reszta. Denso elegancko zmienia poziom podświetlenia. Jest też zachowana funkcjonalność przełącznika świateł, czyli wyłączone-postojowe-mijania-auto.

Jedynym problemem, którego jeszcze nie rozwiązałem jest to, że w nocy przełączając od 0 przez postojowe, mijania do auto wszystko jest tak jak zwykle, natomiast w przeciwną stronę światła pozostają włączone nawet w pozycji 0, aż do wyłączenia silnika. W dzień natomiast wszystko jest OK.

Chętnych oczywiście uprzedzam, że robią to na własną odpowiedzialność =)
Taki mostek powinien być skuteczny od modeli wyprodukowanych 08/2002 z ksenonami i czujnikiem. W pozostałych jest inaczej rozwiązane połączenie, więc nie wiem czy będzie działać.
Stary 30-11-2009, 07:26   #15
felicjan-f1
ford::average

Model: FORD MONDEO COMBI
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
Cool Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Mam w MDO założony automatyczny włącznik świateł taki z alledrogo.Działa w pozycji wyłączonych świateł czyli-zero.Mam reflektory xenon i zapala je ze zwłoką czasową tzn. po osiągnięciu napięcia ładowania powyżej (zdaje się) 13,8V.Rozwiązanie które podał rederik jest ciekawe ale raczej nie praktyczne ze wzgledu na zapalanie świateł mijania od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce-zabójcze na dłuższą metę dla xenon i po części dla aku,gdyż w fazie kręcenia rozrusznikiem światłą gasną i zapalają się po uruchomieniu.Właśnie tego chciałem się ustrzec i włącznik z alledrogo za ok.19 zł(montaż banalnie prosty,dla każdego elektryka samochodowego i nie tylkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to rozwiązuje.Warto zainwestowac w taki włącznik,czy w żarówki xenon za ok 115zł/szt lub zwykłe,tańsze które od "mrygania" przy załączonym zapłonie tez z czasem padną?Jedyna niedogodność w tym rozwiązaniu to taka że aby zapalić halogeny trzeba jednak pokręcić pokrętłem w odpowiednią pozycję:]

Ps.zaślepianie diód w sensorze na szybie żeby uzyskać funkcję zapalania świateł także w trakcie dnia jest bezsensem,odpowiada on także za funkcję auto wycieraczek bardzo przydatną,której sie w tak prosty sposób pozbawiamy:]

Ostatnio edytowane przez felicjan-f1 ; 30-11-2009 o 07:30
felicjan-f1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 09:46   #16
rederik

@felicjan: u mnie nic nie mruga podczas odpalania. Tak samo działa to w standardowym trybie Auto, zapalają się po przekręceniu zapłonu i tyle. To samo rozwiązanie jest np. w Audi A6 czy Mercedesie C ostatnich, więc chyba tak może być.

A co do zaklejenia czujnika oświetlenia to są to inne fotoelementy niż czujnik deszczu (razem są na płytce 4: na przeciwległych narożnikach 2 i bliżej środka płytki 2 - te środkowe są od światła).
Stary 30-11-2009, 10:42   #17
felicjan-f1

Model: FORD MONDEO COMBI
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005

rederik jeśli Ci pasuje takie zapalanie światła to ok.U mnie dzięki modułowi o którym pisałem światła zapalają się dopiero kiedy silnik pracuje(po paru sekundach).Jeśli piszesz że po przekręceniu zapłonu palą ci się światła to gasną kiedy kręcisz rozrusznikiem i zapalają się kiedy uruchomisz auto,sprawdź najpierw a potem napisz.Wszystkie odbiorniki prądu są odłączane w trakcie "kręcenia rozrusznikiem",mają to chyba wszystkie auta od 90-lat.Jeśli chodzi o fotoelementy na płytce to pewnie jest tak jak piszesz,nie rozbierałem tego i nie będę,szkoda czujnika.
felicjan-f1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 11:01   #18
macslad
ford::advanced

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb

Ale rederik napisał, że takie działanie jest w pozycji "auto" również, co i ja potwierdzam, zatem chyba ford przewidział, że tak to będzie działało

P.S. Kolego, po zwarciu tych styków światła w pozycji "0" też świecą? Czy tylko jak się je próbuje wyłączyć? Wydaje mi się, że też powinny świecić, przynajmniej tak miałem kiedyś w innych samochodach. A montowałeś, też jakiś dodatkowy bezpiecznik w skrzynce? (nie licząc tego w zworze).

Pozdr.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 11:43   #19
rederik

@felicjan: piszę wyraźnie, że nie gasną przy kręceniu rozrusznikiem. i piszę wyraźnie, że moje mondeo nie jest odosobnione, bo tak jest chociażby w A6 i C-klasse.

@macslad: normalnie w pozycji 0 nie świecą. za jednym wyjątkiem: gdy jest ciemno i przechodzę z pozycji auto do 0 - wtedy niestety świecą, ale mam pewną koncepcję na wyeliminowanie tego. Za dnia ta sytuacja nie występuje. Owszem, w innych modelach się też spotkałem ze standardowym świeceniem w 0, ale tylko tych na polski rynek. Np. sprowadzane z niemiec z tagfahrlicht świecą dziennymi w auto, a 0 rozłącza wszystko (i wg mnie tak powinno być).
Co do dodatkowych zabezpieczeń w skrzynce to nic tam nie dodawałem, tylko bezpiecznik 5A na mostku, bo obwód sterowania światłami mijania ma już zabezpieczenie 7,5A. Dlaczego 5A? Bo akurat taki miałem pod ręką najmniejszy, docelowo pewnie wymienię na jakiś rurkowy 500mA, bo nie sądzę, by tam większe prądy biegały Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-11-2009, 16:58   #20
aras77

Model: Mondeo Ghia/Fiesta Ghia
Silnik: 2.0/1.4
Rocznik: 2001/2002

Potwierdzam słowa rederika: światła podczas kręcenia rozrusznikiem nie gasną. Natomiast w moim Mondeo (wersja szwedzka przed FL) światła w pozycji 0 świecą po włączeniu zapłonu. W wersji tej nie można całkowicie wyłączyć świateł.

Ostatnio edytowane przez aras77 ; 01-12-2009 o 16:21
aras77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania