![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#201 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-09-2007
|
Witam
Włączę się w tą ciekawą tematykę. Od dawna czytam o tym co już zrobiliści i co zamierzacie zrobić, jest to interesujące. Jak będę już tak daleko jak Wy, to umieszczę fotki z prac w mojej jak na razie 90 konnej stadninie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#202 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-07-2005
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Bez urazy , ale czasem śledząc posty na forum szczeka lekko opada mi ze zdziwienia i tak już zostaje. Grzybu - podkręcasz silnik , wybierasz się na hamownię aby prześledzić wszelkie wyniki i parametry - a nie wiesz jak zmierzyć ciśnienie sprężania - chyba opuściłeś parę podstawowych lekcji :fcp4
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-04-2007
Model: Mondeo
Silnik: 1,8TD
Rocznik: 99/2000
|
jak wiesz to czemu nie powiesz
ogolnie to pewnie cos w stylu krecenia silnikiem z jakims urzadzeniem w miejscu swiecy (i tak na kazdym cylindrze) ale nie mam pewnosci nigdy wczesniej tego nie robilem nie mam tez narzedzi a pytalem czy mozna zrobic to samemu dla mnie wmontowanie MBC i krecenie boosterem nie stanowi problemu jezeli chodzi o czynnosci manualne zamontowanie wskaznika to tylko checi i czas w plaach mam wstawienie temp oleju by wiedziec jaka mam w zasadzie temp ale jak by wyszlo ze kompresja do D..Y to trzeba bedzie plany zmienic nic nie szkodzi troche pogrzebac w aucie w zasadzie w zyciu krecilem procesory teraz czas na samochod zeby sie czegos nauczyc trzeba probowac spedzilem sporo czasu nad wmontowaniem automatycznego wlacznika swiatel i jeszcze nie wszystko zrobione ale wiazka jest niezle zakrecona i troche mi przysparza klopotow co nie znaczy ze nie bede jutro siedzial i z nia walczyl |
|
|
|
|
|
#204 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-07-2005
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Już mówię . Można spokojnie zmierzyć samemu ,potrzebny jest tylko próbnik ciśnienia sprężania. Do benzyny nie ma problemu , niedrogi jest ale do diesla nieco kosztuje , lepiej pożyczyć lub odwiedzić zaprzyjaźnionego mechanika . Sam pomiar nie jest skomplikowany . Silnik nagrzany do temperatury pracy ,wtryski wykręcone,zawory wyregulowane . Końcówkę manometru wkręcasz w miejsce wtryskiwacza ,uruchamiasz rozrusznik przy pomocy kolegi lub włącznika na mierniku jeżeli posiada taką opcję , kręcisz tak długo aż wskazówka przestaje się przesuwać , powtarzasz pomiar dla kolejnych cylindrów , analizujesz wyniki , ewentualnie wykonujesz próbę olejową . Aha akumulator musi być cacy aby prędkość obrotowa silnika na rozruszniku była właściwa .
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
|
czyli w zasadzie wiedzialem co i jak ale sam tego nie zrobie
dzisiaj wyregulowalem sobie MBC powiem szczerze ze jestem slepy wczesniej zdawalo mi sie ze jest ustawione ok ale dzisiaj jak wzialem to mano do reki to zalamla bo nie ustawilem na 1Bar lecz na 10!!! wiec wiedziac co i jak zalalem do baku i w trase i po 15-30 min i 25km mam juz stale max 1 Bar, pik dochodzi do 1.05 max 1s i jest cacy tak ciagnie do 4k rpm pozniej pewnie odciecie poza tym ze ten auto gauge pokazuje mi 0.8 ale on jest od pokazywania a nie od mierzenia - wole nie myslec co bylo jak pokazywal 1.3 a tak wracajac do tematu czy jak by zalozyc chlodnice oleju (w ogole to olej zmieniam co 10k km i nie lotos) turbinka podobno wytrzymuje 1.3 - na takim cisnieniu nie jezdzi sie przeciez caly czas wiec moze dalo by na dluzsza mete tak uzywac autka ??? warunkiem chyba jest tylko odpowiednie wychlodzenie tlokow [ Dodano: 2007-09-19, 08:04 ] wczoraj wyciagnalem z auta przeplywke celem czyszczenia nie mialem kluczy ktore by pozwolily na jej calkowite otwarcie (rodzaj torxa z dziurka w srodku) ale za pomoca natrysku alkoholem oraz operowania patyczkiem do uszu wyczyscilem w srodku te metalowe preciki byly cale zasyfione kurzem i chba oparami oleju teraz wszystko jest czysciutkie samochodzik lepiej odpala i mam nadzieje ze bedzie mial mniejszy apetyt na paliwko i lepiej reagowal na prawa stope |
|
|
|
|
|
#206 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-08-2007
|
Witam wszystkich na forum!! tydzień temu podkręciłem w moin essim turbinę, wszystko
robiłem wg. lektury mdcs-a. nie mam manometru więc cięgno WG skręciłem 6mm. wczoraj po zdjęciu metalowego kapturka dostałem się do boostera. mawet nie odkręcałem kontry bo była odkręcona i cała śruba latała jak chciała. wykręciłem ją pare obrotów i później trochę wkręciłem. po modyfikacji auto nie kopci ale ciezko chodzi GAZ. wg. mnie troszkę lepiej się zbiera. dlaczego ciezko chodzi gaz?? co dokładnie daje regulacja boostera??? |
|
|
|
|
|
#207 |
|
|
z tego co ja mysle to jest taki podobny WG oraz MBC
przy odpowiednio duzym cisnieniu doladowania powietrza podaje dodatkowa dawke paliwa potrzebna by mieszanka byla odpowiednia odkrecajac srube membrany przy nizszych obrotach daja paliwo i silnik jest mocniejszy bo i mieszanka jest bardziej bogata jak cos pochrzanilem to niech mnie ktos poprawi :fcp13 |
|
|
|
|
|
#208 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-08-2007
|
i o taką odpowiedź mi chodziło. dzięki
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-06-2007
|
Witam wszystkich ponownie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
miesiac temu wlozylem wydajniejsze turbo ze zmienna geometria lopatek do mojej jednostki napedowej mianowicie turbo pochodzi od vw passata 130km...obenie jezdze na cisnieniu 1,2bara i pracuje nad ukladem sterowania turbiny tak aby zalaczala sie od bardzo niskich obrotow...kolejna sprawa ktora chce zrobic to wymienic koncowki wtryskiwaczy na nowe... i tu moje pytanie do was drodzy koledzy czy są jakieś bardziej wydajniejsze lepsze pod tuning koncowki od tych ktore posiadam? obecnie mam takie RDN12SDC 6872E |
|
|
|
|
|
#210 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-03-2007
Model: Mondeo pierwsze po lifcie
Silnik: stary kibel 1,8 TD
Rocznik: 1997
|
W przypadku wtryskiwaczy czopikowych nie ma za duzego pola do popisu. Ale można zastosować grubsze podkładki przez co uzyskamy wyższe cisnienie wtrysku( wieksze wstępne napięcie sprężyny we wtryskiwaczu) Podkładki występują w grubościach od 1,00 mm do 1,95 mm co 0,05 mm. Zwiększenie grubości podkładki o 0,05 mm powoduje wzrost cisnienia otwarcia wtryskiwacza o 0,5 MPa (~5 bar). Właściwe ciśnienie wtrysku dla 1,8 TD powinno wynosic 15 do 16,5 MPa .Zmiana ciśnienia wtrysku spowoduje ze praca silnika będzie jednak troche inna.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|