Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-10-2024, 11:21   #211
Bierut
ford::advanced

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: "Cukierki" - zawieszenie tył, czy dużo pracy przy wymianie?

Może nie do końca na temat, ale kiedyś miałem podobnie w Mondeo Mk3 i to po wymianie wszystkich tulei z tyłu. Jak wróciłem do warsztatu na reklamację okazało się, że zakupione dwie tuleje z całego kompletu dwunastu były błędnie zapakowane i zamiast do Mondeo były do Focusa czyli zbyt „miękkie”. Mechanik był nawet zdziwiony, że to odczułem. Po wymianie na właściwe wszystko wróciło do normy.

Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2024, 17:13   #212
polcad
ford::average

Imię: Robert
Model: mondeo mk4
Silnik: diesel TDCI
Rocznik: 2012

Bylem w tym tygodniu w warsztacie specjalizujacym się w zawieszeniach. Mowia, ze nic nie widac. Nie zrobili nic. Wrzycili samochod na geometrie, ale geometria byla dobra. Ogledziny cukierkow i tulei nie wskazuja na koniecznosc wymiany.
I teraz nie wiem co robic. Czy wymieniac te cukierki profilaktycznie?
Wymiana wszystkich tulei to kupa pieniedzy. Oni twierdza, ze moga wymienic tylko kilka, cukierki plus te co najczesciej potrzebuja wymiany i wtedy jest troche taniej. Ale to i tak prawie dwa tysiaki z geometria. Nie byłoby by problemu, gdybym wiedział, ze to pomoze, ale w ciemno troche szkoda kasy.

Ostatnio edytowane przez polcad ; 31-10-2024 o 10:04
polcad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2025, 20:48   #213
Dominik S-max
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0tdci dw10f 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Tylne zawieszenie smax 2016 180KM powershift

Cześć,
Mam zerwane gumy w prawym tylnym dolnym wahaczu, pomyślałem, że skoro roboty i tak będzie dużo, to wymienię gumy we wszystkich wahaczach. Czyli mamy wahacz prosty, poprzeczny, banan, wahacz duży dolny i górny (zwrotnica). Dodatkowo od razu chciałem wymienić gumy stabilizatora i może od razu łączniki.
Czy ktoś z Was już to kiedyś demontował? Głównie chodzi mi o ten cały układ wielowahaczowy. Jakieś rady, wskazówki? Chciałem wszystkie te elementy zdemontować i dać do nabicia nowych gum, razem na jedną stronę wychodzi mi 2 w poprzecznym, 1 w prostym, 2 w bananie, 2 w dużym dolnym (to mam pozrywane) i 2 w zwrotnicy. Razem 9 gum na stronę. Czy możecie podesłać linki do wszystkich tych gum? Ciężko to znaleźć, nie jestem zawodowym mechanikiem, może one pasują też do innych modeli aut. Jak możecie to podeślijcie też linki do polecanych przez Was gum stabilizatora i łączników stabilizatora.
Rozumiem, że przy składaniu tego z powrotem na podnośniku chwycić tylko śrubami, a dociągnąć je już z kanału jak auto będzie stało.
Wszystkie rady, wskazówki, może linki do filmików mile widziane
Z góry dziękuję
Aha, z jaką siłą dociągnąć wszystkie śruby zawieszenia
Pozdrawiam i wesołych świąt wszystkim życzę
Dominik S-max jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2025, 00:15   #214
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Trzeba sprawdzić, czy w ogóle same tuleje są dostępne, a potem przeliczyć koszt ich montażu. Może taniej wyjdzie niektóre wahacze w całości wymienić. Do niedawna był spory problem z tulejami do Mondeo, tu może być podobnie.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania