Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-07-2014, 19:05   #21
Rysiu1983
ford::beginner

Imię: Rysiu
Model: Focus
Silnik: 75 kM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Wycieraczki przód i tył nie działa oraz spryskiwacz.

Witam
Ja mam podobny problem z tylna wycieraczka. Otóż nie działa, na początku myślałem ze to bezpiecznik, wymieniłem na nowy, i od razy się przepalił i tak kolejne 2 jeszcze a za każdym razem nie ruszałem wycieraczki tylnej. Dodam ze wycieraczka tylna jest zatrzymana w połowie szyby. Kupiłem niedawno moja foczkę i tak już było. Czy to może być silniczek do wymiany? Czy coś innego?

Rysiu1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 19:39   #22
waldek1221
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009

Zdejmij tapicerkę tylnej klapy. Odłącz silnik wycieraczki. Wsadź nowy bezpiecznik. Jeśli się nie przepali, to instalacja jest OK. Gdy po podłączeniu silniczka, bezpiecznik się znowu przepali, to masz już odpowiedź na swoje pytanie.
waldek1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2014, 12:21   #23
Malunek
ford::amateur

Imię: Monika
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002

Witam,
Podepnę się pod temat.
Dziś rano wycieraczki po uruchomieniu zatrzymały się w połowie swojej pracy a później juz nie działały i nie działają ani te z przodu ani te z tyłu ani spryskiwacz.
Czy ktoś znalazł roziązanie tej usterki?
Bezpieczniki wymienione, w zasadzie żaden się nie przepalił, ale wymieniłam i takGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. styki w przełączniku wyczyściłam chociaż nie użyłam żadnego smaru, bo nie mam aktualnie takiego.
Pozdrawiam
Malunek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2014, 18:13   #24
barteks2
ford::average

Model: Focus Mk1
Rocznik: 2001

Mi co chwilę wywalało bezpiecznik od wycieraczek F56. Ostatnio do tego stopnia, że po włożeniu nowego, wycieraczki zrobiły jeden obrót i bezpiecznik przepalił się. Prawdopodobnie była to wina zapieczonych tulei ramion, ale dla pewności wymieniłem całość razem z silnikiem i na razie wszystko chula elegancko. Kupiłem na szrocie komplet za 100 zł.
barteks2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2015, 23:41   #25
Diata

Imię: Diata
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004

Witam

Podbijam wycieraczkowy temat.

Poczytałam co pisaliście, posłuchałam mechaników i sytuacja wygląda tak:

1) Wycieraczki zatrzymują się zawsze w drodze powrotnej w podobnym miejscu. PYK - po bezpieczniku. Wg ściągawki powinien być 20 ale już poprzedni właściciel miał 25 (od kompletu - pasuje do reszty, może fabrycznie?). Po wymianie bezpiecznika pochodzą średnio dzień. Jak mi się skończyły 25 musiałam awaryjnie włożyć 30 - nawet nie ruszyły, poszły od razu. Druga 30 pozwoliła mi na szczęście dojechać na stację.

2) Na początek poszło WD-40. Mechanik rozebrał cały mechanizm i silnik, nasmarował co trzeba - oczywiście u niego chodziły jak ta lala. Nic się nie grzało, nic nie zgrzytało, elegancja Francja do momentu aż ja nie przyszłam i padły. Chyba autko mnie nie lubi...

3) Elektryka sprawdzona, kabelki obejrzane. Do komputera był podłączany - wszystko gitara.

4) Jak padnie bezpiecznik to nie działają przednie i tylne wycieraczki oraz spryskiwacze. Wyczytałam, że od tych elementów są inne bezpieczniki, sama się nie orientuję.

5) Pojawiały się tutaj teoretyczne przyczyny: moduł przerywania i przekaźnik. Nie wiem czy w tym przypadku to może by któryś z tych elementów. Nie do końca wiem za co odpowiadają, ale chyba za programy, częstotliwość i powrót do pozycji wyjściowej?

6) Jeden mechanik mówi elektryka. Drugi chce mi wymienić silniczek.

Cała ta sytuacja ma jeden plus. Wymienianie bezpieczników między nogami mam już opanowane do perfekcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2015, 11:38   #26
waldek1221
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009

Poczytałam co pisaliście, posłuchałam mechaników i sytuacja wygląda tak:

1) Wycieraczki zatrzymują się zawsze w drodze powrotnej w podobnym miejscu. PYK - po bezpieczniku. Wg ściągawki powinien być 20 ale już poprzedni właściciel miał 25 (od kompletu - pasuje do reszty, może fabrycznie?). Po wymianie bezpiecznika pochodzą średnio dzień. Jak mi się skończyły 25 musiałam awaryjnie włożyć 30 - nawet nie ruszyły, poszły od razu. Druga 30 pozwoliła mi na szczęście dojechać na stację.

Nie napisałaś o jaki numer bezpiecznika chodzi. Zapewne o nr 56.
Jest on odpowiedzialny za ;
- zasilanie(poprzez przekaźnik K 162) i sterowanie(poprzez GEM) silniczkiem wycieraczek przednich,
- zasilanie, a jednocześnie sterowanie(brak oddzielnego przekaźnika) dwukierunkowej pompki spryskiwacza szyb,
- sterowanie silniczkiem tylnych wycieraczek(zasilany przez bezpiecznik F46 (15 A) poprzez przekaźnik K 64).

Dlatego po jego przepaleniu, nie działają Ci w/w układy.( Odpowiedź na pkt 4).

4) Jak padnie bezpiecznik to nie działają przednie i tylne wycieraczki oraz spryskiwacze. Wyczytałam, że od tych elementów są inne bezpieczniki, sama się nie orientuję.

Według Twojego opisu, za całą sytuację odpowiedzialny jest układ przednich wycieraczek.
Podejrzanymi więc są:
- silniczek(zwiększone opory, upływność elektryczna, zwarcie do masy),
- manetka wycieraczek(upływność, zwarcie),
- przekaźnik,
- GEM,
- okablowanie( upływność, zwarcie).

Pozdrawiam
waldek1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2015, 12:47   #27
Diata

Imię: Diata
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał waldek1221 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- GEM,
GEM nie kontroluje tylko akcji spryskiwacz + wycieraczka? (padają też tak same z siebie bez spryskiwacza).

Cytat:
Napisał waldek1221 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- okablowanie( upływność, zwarcie)
Kable sprawdzone na pewno fizycznie, a komputer nie wykazał żadnych nieprawidłowości.

Cytat:
- manetka wycieraczek(upływność, zwarcie)
Żeby było śmieszniej to o tym nikt nie wspomniał nawet, a do usterki dochodzi często podczas zmiany programu. Dzwoniłam przed chwilą do doktorka i mówi, że nic u nie wyszło z manetką ale sprawdzi jeszcze.

Cytat:
- silniczek(zwiększone opory, upływność elektryczna, zwarcie do masy)
Sprawdzony. Będzie podmieniony od innego autka i jeszcze popatrzą.

Odbiorę biedaka od doktorka w środę.

Dziękuję za odpowiedź i sugestie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Diata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2015, 22:26   #28
barteks2

Witam, wina to 50% silnik wycieraczki, 50% ramiona wycieraczki. Sam, zmagałem się z identycznym problemem przez kilka miesięcy, co chwilę wymieniałem bezpieczniki. Po wymianie całego mechanizmu, problem z głowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-01-2015, 11:31   #29
qcek

Model: FOCUS kombi
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał barteks2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, wina to 50% silnik wycieraczki, 50% ramiona wycieraczki. Sam, zmagałem się z identycznym problemem przez kilka miesięcy, co chwilę wymieniałem bezpieczniki. Po wymianie całego mechanizmu, problem z głowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cały mechanizm z silniczkiem? czy sam mechanizm? Ja mam podobną sytuację. Postaram się odpiąć silniczek i zobaczyć czy przepala bezpiecznik. Jeżeli Tak to wymieniam cały mechanizm z silniczkiem chyba, że mechanizm chodzi w miarę liźnie. Może wystarczy go nasmarować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qcek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2015, 19:26   #30
barteks2

Tak, wymieniłem całość. Kupiłem używane części za 100 zł na wiodącym portalu aukcyjnym.
Odpowiedz

Tagi
spryskiwacze , wycieraczki

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania