![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-03-2011
Model: C-MAX Titanium
Silnik: 1,6 EcoBoost 150 KM
Rocznik: 2011
|
A ja tak sobie myślę, że wyższy poziom paliwa w baku może mieć wpływ np. na trwałość zanurzonej w benzynce pompy paliwa (nie wiem czy tak jest w Fordzie - tak sobie gdybam). Pompy często chłodzone i smarowane są przez znajdujące się w baku paliwo. Przy niskim stanie potrafią się zatrzeć. Może producent zabezpiecza się przed awarią właśnie za pomocą wcześniejszego zasygnalizowania konieczności uzupełnienia paliwa w baku?
|
|
|
#22 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Najważniejsza sprawa to kiedy zapal ci się rezerwa , sprawdź sobie w ten sposób że zatankuj zaraz po zapaleniu rezerwy , u mnie np. zbiornik 70 litrów i rezerwa zapala się gdy w zbiorniku mam 7-8 litrów(wchodzi 62-63l) i jest tak zawsze ,wiec bez problemu mogę obliczyć że od zapalenia zrobię jeszcze co najmniej 70 km.
Co do wskazań to rzeczywiście zależne jest to od tego jak jedziemy , pod koniec wskazania się wahają znacznie, wystarczy jakiś podjazd pod górę i już z zasięgu 50km może się zrobić nagle 20km. W benzynie jest dużo większy rozrzut spalania czyli możesz spalić 6 litrów jak i 12 , być może przez to komputer trochę głupieje z przeliczaniem zasięgu. U żony w clio np. jest tak że zasięg pokazuje do około 50km ,poniżej robi się zero i nic już nie wiadomo , tyle że tam jest w kompie wskaźnik ilości zużytego paliwa i działa to bardzo dobrze ,więc wystarczy zerknąć że zużyliśmy 50 litrów a zbiornik ma 55. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Ford Grand C-Max
Silnik: Ecoboost 1.6 150KM
Rocznik: 2014
|
Witam, kolego przemouk84 też jestem posiadaczem podobnego auta i mam takie same zachowanie wskaźników. Miałem i volvo i toyotę i jak tam strzałka leżała to zostawało 3-4l w zbiorniku. Rozmawiałem z ludźmi z Forda i oni nie widzą problemu. Udało Ci się coś z tym rozkminić?
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::beginner
Model: Kuga St-Line
Silnik: 2.0 TDCI 180 PS AWD
Rocznik: 2019
|
Witam, kolegów
Przyłączam się do pytania kolegi "rudy102a". Mam to samo w swoim c-max`e. Myślałem, że problemem są zegary, które wymieniłem na te z dużym wyświetlaczem, a tymczasem widzę, że inni też się męczą z tym problemem. Kolego rudy102a wniosek jest taki: jeśli temat wisi na forum od 2011 i do dnia dzisiejszego nie ma rozwiązania to chyba musimy sobie powiedzieć "ten typ tak ma" i nie ma co liczyć na rozwiązanie tematu ze strony producenta. Pozdrawiam Ravl |
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: M
Model: Ford Grand C-MAX
Silnik: 1.6 ecoboost 150 KM
|
Wygląda na to. że "ten typ tak ma". Autem jeżdżę od końcówki sierpnia zeszłego roku i ciągle mnie zadziwia "zapas" w baku. Kilka razy próbowałem zaraz po zapaleniu się rezerwy tankować i wchodziło 43-46 l paliwa.... Zgłupieć można albo się przyzwyczaić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Imię: adrian
Model: c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
|
Panowie gdzieś na tym forum wyczytałem co według mnie jest bardzo prawdopodobne ze producent zabezpieczyl tzw rezerwę na idiotów. Czyli w rzeczywistości jeśli pokazuje w momencie zapalenia rezerwy 80km to tak naprawdę masz 120km do przejechania przy aktualnym stylu jazdy. Co prawda ja mam inny silnik ale swojej żonie która najczęściej jeździ o tym nie powiedziałem bo kobiety mają z reguły ważniejsze sprawy do zalatwienia niż tankowanie za wczasu. Majac diesla sam zauwazylem ze nawet przy wskazaniu 10km do zbiornika wchodziło mniej niz powinno.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: adrian
Model: c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
|
W firmowym fiacie 1.3 mtj mam podobnie. Jadąc rowno w trasie komp pokazuje zostalo mniej niz 50km i sie wskazanie wyłącza. Tak tam niestety komputer dziala. Przejeżdżamy 40km i na stacji do zbiornika wchodzi 40 litrów a wiem ze ma 45 ponieważ po pierwsze instrukcja a po drugie zdarzało sie że wlalem 43litry a takze sam go odbieralem z salonu i tankowalem po raz pierwszy.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Model: Kuga St-Line
Silnik: 2.0 TDCI 180 PS AWD
Rocznik: 2019
|
Słuchajcie a może jeszcze taka teoria odnośnie baku paliwa i jego wątpliwej pojemności.
Baki w C-max-ie mą 55 litrów + system wlewu paliwa innowacyjny "bezkorkowy". Może właśnie tu leży problem. Tankując paliwo fizycznie nie możemy zobaczyć czy paliwo nam dochodzi do korka. System odpowietrzenia baku oraz sama budowa pistoletu z dystrybutora wcześniej odcina dopływ paliwa. Myślimy zatem, że bak jest pełny tzn 55 litrów a tymczasem ... i tu taki przykład: tankujemy 46 litrów + dajmy na to 4 litry pozostało w baku + 5 litrów "przestrzeni", którą producent pozostawił na wypadek wzrostu ciśnienia w baku np w okresie letnim. Dlaczego piszę o ciśnieniu i wolnej przestrzeni na paliwo? a no właśnie z powodu tego bezkorkowego wlewu, który może, choć nie musi być mniej szczelny od typowego wlewu z korkiem. Ot i taka moja teoria spiskowa :-) Pozdrowionka dla wszystkich. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Próbujecie wyjaśniać coś co jest wiadome od 4 lat, bo tak samo jest w Focusie mk3 i Kudze mk2. Spiszcie sobie km przy ponad 100km do tankowania, a potem przy 0 do tankowania i porównajcie. Bak ma 55l, bo mnie weszło 53, a jeszcze było paliwo. Tylko było to 35 km poniżej 0 do tankowania.
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
![]() Imię: M
Model: Ford Grand C-MAX
Silnik: 1.6 ecoboost 150 KM
|
Odbierając auto z salonu usłyszałem " Tylko niech pan na stację zajedzie bo w baku są 2-3 l paliwa". Pojechałem prosto po benzynę i wlałem wtedy ponad 58,5 l. Bak ma na pewno więcej niż 55 l...
Cytat:
|
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|