Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2012, 21:05   #21
laurentii
ford::average

Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

A nie jest to związane z tymi żaluzjami w zderzaku, którymi tak chwalił się Ford podczas prezentacji mk3? Może coś z nimi nie teges... Tak strzelam, bo mam mk2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ; )

laurentii jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2012, 21:19   #22
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014

U mnie podczas jazdy po mieście żaluzje są teraz cały czas zamknięte. Zresztą wydaje mi się, że nie powinny mieć większego wpływu na osiągi samego silnika. Ich ewentualne przedwczesne otwarcie spowolni nagrzewanie się silnika, a nieuzasadnione ich zamknięcie mogłoby być może spowodować przegrzanie silnika w pewnych warunkach. Raczej stawiałbym na kolejny błąd w oprogramowaniu, tak jak to nieszczęsne falowanie obrotów spowodowane przez zawyżanie temperatury zewnętrznej (wyeliminowane w najnowszej wersji). W związku z tym, że jestem tuż po wgraniu najnowszej wersji oprogramowania do PCM, sprawdzę czy efekt "losowego" ubytku mocy silnika występuje także w tej wersji.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 00:08   #23
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak często Wam się zdarza, że samochód słabo ciągnie i musicie wyłączyć i włączyć silnik? Czy to częste czy raczej rzadkie zjawisko?
Ja również zauważyłem że raz samochód wydaje się być jest mocniejszy a raz słabszy, ale przyznam że nie próbowałem wyłączać i włączać silnika. Do tej pory sądziłem że to kwestia osiągnięcia odpowiedniej temperatury pracy silnika. Mam do pracy ok. 12 km i teraz kiedy zrobiło się zimno, przy spokojnej jeździe silnik nie zdąży się całkowicie nagrzać w ciągu drogi (widzę to po wolnych obrotach i chwilowym zużyciu benzyny na postoju w L/h). Muszę zatem spróbować tak jak Wy ponownie uruchomić silnik i sprawdzić czy jest żwawszy?
Różnie. Do czasu wejścia na to forum też myślałem, że to kwesti zimnego silnika. 2 dni temu jednak w trakcie dłuższej trasy tak się działo. Dziwna sprawa. Nie dość, że wówczas zamula to jeszcze głośniej pracuje. Powiedziałbym nawet, że tak troche buczy. Nie słuchać tego "ryku" silnika jak się pedał dociśnie. Jak często? Ciężko powiedzieć, może z 3-4 razy na tydzień to zauważam wyraźnie.

Ostatnio edytowane przez wawel27 ; 29-01-2012 o 00:11
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 08:58   #24
mmisza
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D

Witam,

Niestety potwierdzam wszystko co do tej pory napisano ( słabszy silnik, buczenie przy dodaniu gazu - do momentu ponownego uruchomienia silnika ). Za pierwszym podejściem do serwisu okazało się że mam "załatwione" przewody od świec przez gryzonie. Niestety po wymianie dalej to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - w poniedziałek dzwonię na serwis - jeśli ktoś będzie znał już powód takiego zachowania prośba o informację.

silnik mułowaty 60-100 na 4 biegu 14,9
silnik ponownie uruchomiony 60-100 na 4 biegu 11,5

Pozdrawiam

MiszA
mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 10:52   #25
aerostar

No właśnie. Kiedy to zjawisko występuje, w momencie dociśnięcia pedału gazu słychać wyraźne buczenie, że aż uszy bolą, a samochód przyspiesza jakby chciał a nie mógł i sprawia wrażenie że się męczy. To zresztą skłoniło mnie do przeprowadzenia testu rozpędzania samochodu. Niestety obawiam się, że jak powiem o tym w ASO to mnie wyśmieją, tym bardziej że od nowości zgłosiłem już kilka innych usterek: falujące obroty (już usunięte), wyciek oleju w okolicach uszczelniacza prawej półosi (dwie kolejne wymiany nic nie dały) i skrzypienie przedniego zawieszenia (także niewyjaśnione).
Przy najbliższej okazji kiedy to się stanie spróbuję wyłączyć i włączyć silnik.
Stary 29-01-2012, 10:54   #26
aerostar

@MiszA: Twój drugi wynik (11,5 sek) jest bardzo dobry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-01-2012, 17:29   #27
aerostar

Mam pytanie: Czy ktoś kto doświadczył wspomnianego efektu (niski moment, buczenie) zauważył przy jakich obrotach efekt jest najsilniejszy? W moim przypadku jest to w dwóch przedziałach obrotów: w okolicach 2 tys obr/min oraz 3 tys obr/min.
Jeżeli efekt nagle ustępuje po ponownym uruchomieniu silnika to przyczyn należy chyba szukać w komputerze, a właściwie w jego oprogramowaniu. Zastanawiam się, czy taki efekt mógłby być wywołany przez nieprawidłowe wysyłanie impulsów do układu zmiennych faz rozrządu (wariatora faz), który m.in. odpowiada za przebieg charakterystyki momentu obrotowego w zakresie niskich obrotów oraz na moc maksymalną.
Spójrzcie na ten dokument:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pod koniec dokumentu są oficjalne charakterystyki dla wszystkich silników. Porównajcie krzywe momentu obrotowego dla Ti-VCT 105 KM i 125 KM. Słabsza wersja ma znacząco niższy moment przy 2000 obr/min oraz charakterystyczny, naturalny dla tego silnika "dołek" w okolicach 3000 obr/min, odziedziczony jeszcze po poprzedniej wersji silnika Ti-VCT Focusa MK2 o mocy 115 KM. Z kolei charakterystyka mocniejszej wersji jest w tym miejscu płaska. Z tego co gdzieś przeczytałem (być może to tylko plotka), obydwa silniki różnią się głównie sposobem sterowania fazami rozrządu, a ściślej maksymalnym kątem odchylenia momentu otwarcia/zamknięcia zaworów w stosunku do położenia wału korbowego. Wygląda na to, że mocniejsza wersja to w rzeczywistości taki fabryczny tuning poprawiający charakterystykę momentu obrotowego.
I tak sobie myślę czy ten "dołek" który odczuwam ma coś wspólnego z nieprawidłowo zmienianymi fazami rozrządu.
Co o tym myślicie? Czy ma to jakiś sens?
Stary 29-01-2012, 23:20   #28
wawel27

Ciężko mi sie do tego ustosunkować zważywszy na moją skąpą wiedzę o konstrukcji silnika. Mogę powiedzieć, że najczęściej ten dołek mam na dwójce i piątce. Na dwójce w granicach 2000 obrotów rzeczywiście (chociaż nawet jak docisnę to buczy) , na piątce coś koło lub trochę powyżej 3000 lub 120 km/h. Dziś np. Przejechałem odcinek ok. 100 kimoterów i nagle czuje, że się auto gorzej zachowuje. Od 120 km/h do 140 km/h (na piątym biegu) przyspieszał mi powyżej 20 sekund, jak nie więcej. Przy redukcji na czwórkę, buczał ale przyspieszał. Strasznie mnie to już wkurza. W tym tygodniu wybiorę się do forda i mam nadzieję, że coś z tym zrobią. Nawiasem mówiąc ze skrzypiącym zawieszeniem z przodu też mam opisywany już problem...
Stary 30-01-2012, 08:02   #29
aerostar

Czy dobrze zrozumiałem, że samochód jechał normalnie i w czasie jazdy (bez gaszenia silnika) nagle osłabł? Czy musisz potem go zgasić i zapalić aby efekt ustąpił, czy po pewnym czasie wszystko samo wraca do normy?
Być może dzisiaj pojadę do domu okrężną trasą, żeby w końcu rozgrzać silnik do końca i przyjrzeć się temu zjawisku.
Stary 30-01-2012, 10:00   #30
wawel27

Dokładnie tak. Przejechałem prawie 100 kilometrów bez gaszenia silnika, nagle osłabł. Potem na światłach zgasiłem i odpaliłem i wszystko wróciło do normy. Dziś np. z rana jechałem jakieś 8 kilometrów po mieście, znowu osłabł - potem standardowa rutyna z gaszeniem i odpaleniem a potem wszystko dobrze. Strasznie to dziwne. Naprawdę wydaje mi się, że coś jest z tym oprogramowaniem, zwłaszcza że dziś nie chciała mi się zgasić kontrolka od esp - dopiero ponowne uruchomienie ją wyłączyło.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania