Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-11-2006, 14:07   #21
Michał120171

Domyślnie

Cytat:
Napisał tomom
W astrze są wygodniejsze fotele, jeśli wybierzesz się w dłuższą trasę na pewno to zauważysz, co przy bardzo twardym zawieszeniu fusiona daje się w znaki. Wiele razy wracałem z trasy z bulem głowy, pleców. Zwróć uwagę na wyciszenie i odgłosy przy 100km/h. Poza tym Astra to klasa wyżej, Fusion należy do klasy B (został zbudowany na płycie Fiesty) a Astra to klasa kompakt czyli wielkość golfa i focusa.

No i ta regulacja siedziska kierowcy na wysokość - zwróć na to uwagę. Jeśli w fusionie zapragniesz opuścić maksymalnie siedzisko (tylko samo siedzisko sie reguluje) to lędźwie wypadają nie tam gdzie powinny. Jeśli podniesiesz to będziesz zjeżdżał z fotela. W Oplu podnosząc fotel podnosisz też oparcie, czyli nie zmieniasz jego geometrii.

Nie wiem jak jest w astrze ze spalaniem ale aby osiągnąć jakąś ekonomię w Fusione tzn 5,6/100 z tym silnikiem to należy się bardzo starać i jeździć bez klimy. Z tego co wiem ople są oszczędniejsze.
Zgodzę się, że siedzenia są dość kiepskie, zwłaszcza jak są podniesione do góry, bo podnosi się tylko tylna część siedziska. Po dwóch godzinach jazdy bolą plecy.
Co do porównania to z wyglądu wolę Fusiona. Też kiedyś miałem ten sam dylemat i wybrałem Fusiona. Czy żałuję czy nie to trudno powiedzieć, bo nie znam Astry.
Gdyby nie serwisy i olewczy stosunek do klienta, zwłaszcza na gwarancji to może bym jeszcze kupił Forda. A tak dam szansę innemu producentowi, choćby Oplowi. W każdym razie powiedzenie "Ford g... wort" nie jest bezzasadne, zwłaszcza biorąc pod uwagę serwis posprzedażowy.

[ Dodano: 2006-11-24, 14:17 ]
Cytat:
Napisał MerlinMag
co do jakosci samochodow? uwazam, ze to zalezy od modelu na jaki sie trafi. w tamtym roku moj brat kupowal do firmy dwa fordy mondeo (identyczne modele - takie samo wyposazenie, silniki i karoserie) i jeden z nich jest bezawaryjny a drugi co chwile sie psuje, wiec tu zalezy od szczescia na jaki sie model trafi.

pozdrawiam
Hmm, czyli w wypadku Forda aktualne staje się słynne powiedzenie z czasów PRL dotyczące malucha "Dlaczego każdy egzemplarz jest inny ? Bo każdy maluch jest dziełem inne mistrza." :fcp4

Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania