Cytat:
|
Napisał tomom
W astrze są wygodniejsze fotele, jeśli wybierzesz się w dłuższą trasę na pewno to zauważysz, co przy bardzo twardym zawieszeniu fusiona daje się w znaki. Wiele razy wracałem z trasy z bulem głowy, pleców. Zwróć uwagę na wyciszenie i odgłosy przy 100km/h. Poza tym Astra to klasa wyżej, Fusion należy do klasy B (został zbudowany na płycie Fiesty) a Astra to klasa kompakt czyli wielkość golfa i focusa.
No i ta regulacja siedziska kierowcy na wysokość - zwróć na to uwagę. Jeśli w fusionie zapragniesz opuścić maksymalnie siedzisko (tylko samo siedzisko sie reguluje) to lędźwie wypadają nie tam gdzie powinny. Jeśli podniesiesz to będziesz zjeżdżał z fotela. W Oplu podnosząc fotel podnosisz też oparcie, czyli nie zmieniasz jego geometrii.
Nie wiem jak jest w astrze ze spalaniem ale aby osiągnąć jakąś ekonomię w Fusione tzn 5,6/100 z tym silnikiem to należy się bardzo starać i jeździć bez klimy. Z tego co wiem ople są oszczędniejsze.
|
Zgodzę się, że siedzenia są dość kiepskie, zwłaszcza jak są podniesione do góry, bo podnosi się tylko tylna część siedziska. Po dwóch godzinach jazdy bolą plecy.
Co do porównania to z wyglądu wolę Fusiona. Też kiedyś miałem ten sam dylemat i wybrałem Fusiona. Czy żałuję czy nie to trudno powiedzieć, bo nie znam Astry.
Gdyby nie serwisy i olewczy stosunek do klienta, zwłaszcza na gwarancji to może bym jeszcze kupił Forda. A tak dam szansę innemu producentowi, choćby Oplowi. W każdym razie powiedzenie "Ford g... wort" nie jest bezzasadne, zwłaszcza biorąc pod uwagę serwis posprzedażowy.
[ Dodano: 2006-11-24, 14:17 ]
Cytat:
|
Napisał MerlinMag
co do jakosci samochodow? uwazam, ze to zalezy od modelu na jaki sie trafi. w tamtym roku moj brat kupowal do firmy dwa fordy mondeo (identyczne modele - takie samo wyposazenie, silniki i karoserie) i jeden z nich jest bezawaryjny a drugi co chwile sie psuje, wiec tu zalezy od szczescia na jaki sie model trafi.
pozdrawiam
|
Hmm, czyli w wypadku Forda aktualne staje się słynne powiedzenie z czasów PRL dotyczące malucha "Dlaczego każdy egzemplarz jest inny ? Bo każdy maluch jest dziełem inne mistrza." :fcp4