![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-09-2007
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCi 90 kM
Rocznik: 2007
|
A to nie jest przypadkiem tak, że jak padnie czujnik położenia wału to jego funkcję przejmuje czujnik położenia wałka rozrządu ??? Słyszałem, że przez to problem jest trudny do zdiagnozowania i nie tak bardzo oczywisty ...
|
|
|
#22 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam, ja miałem kiedyś taki problem z czujnikiem położenia wału korbowego, wystarczyło wyjąć wtyczkę, przeczyścić i wszystko wróciło do normy. samochód zaczynał się dławić podczas jazdy...teraz z kolei mam inny problem, samochód na biegu jałowym zaczyna się dławić i po chwili gaśnie..na kompie wyskoczył raz błąd położenia wałka rozrządu...przeczyściłem przepustnicę, czujnik który jest przy niej i na kilka dni było ok, a teraz po ulewach nie zdążyłem dojechać do pierwszych świateł i zgasł, następnie z trudem odpalił..po przejechaniu 10 km (trochę się nagrzał) objawy ustąpiły i tak w zasadzie od kliku dni to samo, z tym, że teraz to już potrafi po 200m zgasnąć i nie wywalać błędów na kompie związanych z czujnikami....dodam, że wszystkie filtry, olej, zostały wymienione...zaczynam podejrzewać wtryskiwacze albo jednak któryś z tych dwóch czujników, do których niestety jest fatalny dostęp, by je sprawdzić..ktoś ma jakiś pomysł/podpowiedź?trochę strach nim jeździć, wczoraj na badaniu technicznym ani razu się nie zdławił, po czym wracając z pracy po 300 m zgasł i odpalił dopiero jak go zacząłem kręcić na jedynce..tak jakby faktycznie czujnik położenia wałka rozrządu, ale wymieaniać w ciemno trochę szkoda..pozdrawiam
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|