Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2015, 00:44   #21
no_name1986
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 02
Domyślnie Odp: Drganie silnika i kabiny na wolnym biegu.

Cytat:
Napisał qtech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Mam podobny problem, tylko u mnie wywołany jest po część za niskimi obrotami. Czasami na jałowym zatrzymują się na trochę powyżej kreski (ostatniej przed tysiącem) czasami na równi, a czasami poniżej. Jeżeli poniżej, to całe auto drga. poduszka pod skrzynią ma lekkie pęknięcie gumy, a olejowa zaczęła pluć olejem. Tylko, że tak na prawdę to nie wiadomo, czy poduszki uszkodziły się od ciągłych drgań, czy silnik drga przez poduszki. Niezlokalizowanym problemem są za niskie obroty.
Problem drgań występuje od początku, a w międzyczasie wymieniłem rozrząd, świece, regulator napięcia, filtry powietrza, oleju, kabinowy.
Czy komuś udało się rozwiązać podobny problem?
Cytat:
Napisał qtech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie kabina drga niezależnie, czy sprzęgło jest wyciśnięte, czy nie.
Podejmę próbę z wymianą obu poduszek, dam znać, jaki będzie efekt.
Kolego Ty masz 1.6 benzynkę (bez dwumasy), dlatego w twoim przypadku to nie wina poduszek silnika. Poza tym i przede wszystkim obroty nie mają prawa spaść poniżej trzeciej kreski (pod jedynką), a jeżeli spadają poniżej 700 obrotów, to zawsze potrzepie Ci budą, nawet jak masz dobre poduszki na silniku.

Sprawdź sobie silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy (potencjometr).

1. Pojeździj jakiś czas na odpiętej WTYCZCE od "krokowca", jeżeli obroty nie będą spadać poniżej 3 kreski, to go odepnij i podłącz "na krótko" pod akumulator (impulsywnie, nie trzymaj długoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i zobacz czy tłoczek się ruszy. Jak się ruszy to wyczyść krokowca w benzynie. Jak się nie ruszy to wymień (ok. 150 zł).

2. Jak obroty będą spadać poniżej 3 kreski na zegarze to wymień czujnik położenia przepustnicy (ok. 110 zł).

W Focusach (mk1) często się z tym spotykam.
Wymień (oczywiście samemu) obydwie części, bo objaw spadania obrotów poniżej min. i drgania autem oznacza, że silnik już dłuższy czas pracuje na nierównych obrotach, których obrotomierz, a tym bardziej kierowca nie czuje.

Jak nie trafiłem z diagnozą (5% szansGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) to może kable, może sonda lambda...

Kiedy podpinałeś auto do kompa?

Ostatnio edytowane przez no_name1986 ; 15-02-2015 o 00:50
no_name1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2015, 08:59   #22
qtech

Imię: Bartek
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6 100BHP
Rocznik: 2003

Cytat:
U mnie kabina drga niezależnie, czy sprzęgło jest wyciśnięte, czy nie.
Podejmę próbę z wymianą obu poduszek, dam znać, jaki będzie efekt.
WYmieniona poduszka olejowa i jest poprawa.Drgania są znacznie mniejsze.
Ale utrzymuje się inny problem, wiem, że to nie ten temat, ale może ktoś miał z tym do czynienie.
Na jałowym biegu zdarza się, niezbyt często, ale jednak, że wolne obroty falują. Wygląda to tak, że obroty spadają trochę poniżej nominalnych, silnik jak by się przydławił i "szukał" optymalnych obrotów, na moment obroty wzrosną o jakieś 100 obr. po czym spadają do poprzedniej wartości. Czasami wystarcza dodać gazu i wszystko wraca do normy. Uprzedzając pytania, świece i regulator napięcia wymieniony.
qtech jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2015, 09:41   #23
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Należałoby wg mnie sprawdzić przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej i silnik krokowy.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2015, 10:49   #24
qtech

Imię: Bartek
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6 100BHP
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał korek007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Należałoby wg mnie sprawdzić przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej i silnik krokowy.
Dzięki za sugestię.
Stawiam na odpowietrzenie w takim razie, podobno mechanik robił przekładkę, i zamontował nowy silnik krokowy, na próbę, ale nie przyniosło to żadnej poprawy.
qtech jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2015, 12:43   #25
szymo

Imię: Szymo
Model: FORD FOCUS MK1
Silnik: 2.0 16V ZETEC
Rocznik: 2000

Proponuje wymianę wszystkich poduszek pod silnikiem. Mialem to samo i wszystko przeszło.. Jedna była dobra ale wymieniłem wszystkie i spokój na parę dobrych lat
szymo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2015, 17:50   #26
Kaju88
ford::average

Imię: Karol
Model: Ford Kuga Titanium S
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2012

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jaki koszt tego mniej-więcej? Wymieniłeś tylko poduchy silnika, od skrzyni nie ruszałeś?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania