Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2016, 14:06   #21
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Prawidłowa praca grzanej przedniej szyby

dwa cykle to jest woda praktycznie

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 00:48   #22
CzerwonaMalyna
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999

Wszystko fajnie i cieszę się że Wam tak ładnie działa odmarzanie szyby ale jesteście w stanie coś mi doradzić gdzie zajrzeć i co zrobić aby działała po całości a nie tylko na dwa pasy?
Pzdr.
CzerwonaMalyna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 07:08   #23
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE

Luttek już napisał, możesz mieć już zamiennik ?
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 15:56   #24
CzerwonaMalyna

Mam ori securit specjalnie jeszcze dziś sprawdzałem
Stary 06-01-2016, 17:48   #25
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Nic nie zrobisz, widocznie masz taką szybę, pewnie te paski gdzie szybciej Ci działa mają gęściej zatopiony drut dlatego tam szybciej się nagrzewa, innego powodu nie ma. Przyjrzyj się dla szyby czy wszędzie równo druciki są rozłożone. Ewentualnie boki są całkiem przepalone i tam szyba po prostu nagrzewa się sama od siebie.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 19:22   #26
CzerwonaMalyna

O! W końcu jakiś konkret.
Myślałem że jak w FF2 da się coś pokombinować przy taśmie łączącej szybę ale w FF1 czegoś takiego nie ma - szkoda.
Dzięki za info jutro za dnia obejrzę te druty i brzegi szyby.
Pzdr.
Stary 06-01-2016, 21:08   #27
Luttek

Model: Focus mk1 kombi
Silnik: 1.6 PB 100KM

Cytat:
Napisał CzerwonaMalyna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O! W końcu jakiś konkret
Pzdr.
Bardzo mi przykro że zawracaliśmy ci głowę odpowiadając na twoje pytania w twoim temacie.
Pytałeś jak powinno wyglądać grzanie i dostałeś masę odpowiedzi, potwierdziłem również twoje przypuszczenie że "szyba się zestarzała" - tak samo jak ty masz grzała moja stara, tylko dla porządku sprawdziłem łącza, styki i przepływ prądu, nie licząc że coś to zmieni, że coś odkryję. Na zdrowy rozum, jakby coś było z wtyczką itp. to raczej nie działałaby cała.
Nie zadałeś sobie trudu żeby sprawdzić czy masz dwa pola grzejne czy jedno - pisałem o tym jakiś czas temu w tym temacie - a przynajmniej nie podzieliłeś się tym odkryciem, a teraz masz pretensje za "niekonkretne" odpowiedzi.
Nie sprawdziłeś także czy masz oryginalną szybę - a wystarczyło porównać oznaczenia na wszystkich szybach. Zakładam jednak że skoro Securit to masz oryginalną szybę, z 1999 r. Ta szyba najprawdopodobniej ze swoim systemem grzejnym już się normalnie zestarzała dlatego tak działa, albo po prostu uszkodzone są druciki w tej części szyby - też ich nie obejrzałeś, a była o tym mowa.
Nie wspomniałem wcześniej o jednej rzeczy, moja szyba, ta stara, poprzedniej zimy ten niegrzejący środkowy pas miała węższy, w tym roku się poszerzył - co potwierdza przypuszczenie o zużywaniu/przepalaniu się nitek począwszy właśnie od środka.
Ciekaw jestem wyników obserwacji, czy faktycznie nitki są nierównomiernie rozmieszczone - nigdy o takim rozwiązaniu nie czytałem, nie słyszałem, nie widziałem, na zdrowy rozum wydaje się bez sensu i nielogiczne. Ale oglądaj.
I nie jest tak że "nie ma innej przyczyny" jak kolega w poście napisał. Oczywiście że są/mogą być inne przyczyny - piszę o nich powyżej i uprzednio też już pisałem.

EDIT
Tak czytam 1 twojego posta i odnośnie konkretności pisania, jak to analizuję to sam nie wiem o co ci chodziło
Cytat:
Napisał CzerwonaMalyna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
Szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie:
Jak prawidłowo powinno działać grzanie przedniej szyby? Czy powinna rozmarzać równomiernie cała czy tak jak u mnie najpierw dwa pionowe pasy w równej odległości od siebie ok 30cm od lewej i 30cm od prawej i dopiero od nich na boki reszta szyby?
Jak to jest u Was?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pzdr.
Tzn co? 30 cm od lewej i prawej? od prawej i lewej strony szyby od bocznych krawędzi ? czy jak? i co znaczy na boki? które boki ? na bok w sensie że do środka czy jak w końcu? Bo tylko sam sobie dopowiadam że chodziło o to że "na boki" tzn na bok do środka i na na drugi bok w kierunku krawędzi szyby.

A tak poza tym kto ci powiedział że w FFI "czegoś takiego nie ma" ?? Tzn wtyczki i taśmy? To jak wg ciebie prąd dociera do nitek w szybie? No chyba że chodzi ci o jakąś inną taśmę?

Ostatnio edytowane przez Luttek ; 06-01-2016 o 22:30
Luttek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2016, 22:51   #28
CzerwonaMalyna

Luttek,
Niech Ci nie będzie przykro, nic się nie stałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki wszystkim, którzy opisali mi jak powinno działać grzanie tylko po tej pierwszej mojej wiadomości zamieściłem kolejne z min pytaniem gdzie zajrzeć aby może coś poprawić/naprawić.
Nie wiem jakim cudem ale przeoczyłem Twoją pierwsza odpowiedź a w niej było sporo cennych informacji.
Jak sprawdzić czy mam dwa pola grzejne? Nie mam takiej wiedzy nt szyb dlatego też założyłem ten temat. Wydawało mi się że jasno opisałem swoją dolegliwość ale dla lepszego zrozumienia załączę fotkę o co mi chodzi. Nie wiedziałem że szybę można kupić zamienną. Z Twojej wypowiedzi wynika że aby zacząć jakiś temat to trzeba już wiedzieć o nim wszystko? Jak miałeś wątpliwości w zrozumieniu to przecież mogłeś napisać abym sprecyzował?
Na rysunku czerwone linie pokazują pasy, które jako pierwsze odmarzają a strzałki niebieskie, w którym kierunku postępuje rozmarzanie.
Przypomina to to o czym pisałeś na początku z Twoja starą szybą.
Widać nie dolega to tylko zamiennikom ale tez i fabrycznym szybom, Jak pisałem ostatnio - myślałem że jest możliwość naprawienia tego przy taśmie zasilającej szybę jak w FF2 ale wolałem najpierw zasięgnąć tutaj informację zanim bym rozgrzebał podszybie itd.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Bez*tytułu.jpg (88.9 KB, 24 wyświetleń)
Stary 06-01-2016, 23:45   #29
Luttek

Model: Focus mk1 kombi
Silnik: 1.6 PB 100KM

Jaki czas upływa od momentu kiedy już widzisz że lód z tych na pewno działających pasów schodzi do momentu jak schodzi z reszty? W ogóle schodzi? W jakimś rozsądnym czasie, np po 1 min czy dwóch? Jeśli tak, to szukasz dziury w całym. U mnie było tak że pas w środku nie działał a reszta szyby już była przejrzysta. I nie dawało rady bez skrobania. Szyba nie nagrzeje ci się na tyle żeby od cieplejszego fragmentu lód stopniowo puszczał na niedziałajacej części!
Zatem, jeśli w ogóle ci działa to zostaw, chyba że masz prawie 600 pln na zbyciu, bo tyle kosztuje nowa.
Pisałem w swoim poście - jak masz dwa pola grzejne to po środku szyby zobaczysz ok pół centymetra wolnego pola bez nitek grzejnych. Jeśli tej przerwy nie ma to znaczy że cała szyba działa jako jedno pole. Ale skoro działa ci tak jak narysowałeś to jedno czy dwa pola to nie ma tu znaczenia.
Luttek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 21:54   #30
CzerwonaMalyna

Mniej więcej ok 3minuty jak wyraźnie schodzi z pasów ok kolejne 3miunty jak widzę że pasy się poszerzają ale później zazwyczaj włączam spryskiwacze i wycieraczki aby wspomóc rozmarzanie. Wydaje mi się że aby cała rozmarzła to musiałbym czekać z 20min. Wg tego co narysowałem mam dwa pasy grzewczeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A reszta szyby jest pasywna i czeka aż te dwa pasy ją rozgrzeje. Wychodzi na to że jak pisałeś szyba się zestarzała i z czasem może całkiem przestać grzać.
Różne są metody połączenia czegoś z czym bez używania wtyczek taśm np przez styk jednego z drugim na stałe. Jak wiesz gdzie jest jakaś taśma i wtyczka to napisz. Będę wdzięczny.
Pzdr.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania