Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2017, 17:13   #21
Symonides
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 180 PS AWD
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czy dogrzewa się Wam silnik zimą (TDCI) ?

Cytat:
Napisał feniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też to zaobserwowałem, moim zdaniem nawet za szybko usiłuje nagrzać wnętrze. Ja startuje na auto ,a jak włączy nawiewy po osiągnięciu 40 stopni silnika to zwalniam dmuchawę do 2 lub 3 stopnia.
Tak samo w moim.Za szybko włącz się dmuchawa ,która akurat u mnie dmucha zimnym, i słabo ogrzewa.
Sytuacja z dziwnym zachowaniem się silnika wróciła do normy po wstawieniu auta do pomieszczenia gdzie było -5 .Tak że dzięki jeszcze raz za rady, winne paliwo i temperatura.

Symonides jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 00:36   #22
feniu
ford::advanced

Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2,0

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Zatankuj Lotosa dynamica, mają prawdziwie zimowe paliwo. Oni i jeszcze chyba statoil
feniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2017, 19:24   #23
feniu

Dzisiaj pobiegałem trochę celem sprawdzenia działania żaluzji w grillu. To co ustaliłem to:

- w trybie auto żaluzja jest od początku lekko uchylona, silnik 10 st, bez działającej klimatyzacji,
-tak samo uchylona gdy zmienimy prędkość wentylatora,

- całkowicie zamknięta dopiero przy ręcznie ustawionym kierunku i prędkości nawiewu do ok 90+ stopni.

Czekam na -10 stopni, żeby zweryfikować jak się będzie grzać silnik na ręcznych nastawach nawiewu.
Stary 15-01-2017, 20:46   #24
mariokoluś
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Modneo mk5
Silnik: 2.0 diesel

Po wyłączeniu wszystkich systemów wentylacji i nagrzewania (o ile automatyka w danej wersji zezwala)
silnik 2.0 TDCi nagrzewa się dość szybko nawet w bardzo ujemnych temperaturach.
mariokoluś jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2017, 21:27   #25
Quler27
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo MK4 Titanium S
Silnik: 2.0 TDCI Ford Power
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kto ci powiedzial ze 90 jest temp robocza?
Temp robocza to dosc szeroki zakres. tak 60-100.
Tak pod warunkiem ,że termostat otworzy "duży obieg " ... wtedy ten zakres może być roboczy. W inny wypadku raczej tak tego bym nie nazywał.
Quler27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2017, 22:41   #26
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Zakres roboczy to taki, w ktorym silnik pracuje poprawnie, nie szkodzi mu obciazenie to etc.
Stary 16-01-2017, 16:38   #27
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Dzisiaj zrobiłem kolejny test.
Temperatura -9*C, start z roboty, wskazówka była na środku po 6,2km jazdy przez miasto (płynna jazda do 50km/h - żadnego stania). Ogrzewanie włączone po pierwszych kilkuset metrach.
Stary 16-01-2017, 22:01   #28
feniu

U nas w środę i czwartek ma być zimniej, tj. -10 / -11 to sprawdzę jak się będzie dogrzewać w podobnym ruchu do Twojego i manualnymi ustawieniami nawiewów (żeby żaluzja w zderzaku była całkowicie zamknięta). Szczerze to cudów nie oczekuję ale ciekawi mnie to.
Stary 17-01-2017, 19:05   #29
Jadziek
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005

Witam,
mam podobny problem z niedogrzaniem silnika TDCI. Mam Mondeo MK3 2.0 TDCI 130KM z 2005 roku. Do grudnia zeszłego roku nie miałem problemu z temperaturą silnika. Z początkiem grudnia wskaźnik temperatury zaczął zachowywać się jak przy uszkodzonym termostacie czyli pokazywał za niską temperaturę a na postoju wręcz zaczęła spadać. Po wymianie termostatu a nawet dwóch i sprawdzeniu ich poprawności działania objawy nadal są takie że nie dogrzewa się silnik. Płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny, silnik pracuje w dużym stopniu na krótkim obiegu z lekkim otwarciem termostatu co objawia się gorącym przewodem od termostatu w stronę nagrzewnicy i ciepłym w stronę chłodnicy a prawie zimnym od chłodnicy. Teraz już nie ma mrozów po -18st na dworze mam 0 st a silnik nadal nienagrzany.
Piszecie że to normalne ale nie zgodzę się z tym gdyż wcześniej nie miałem takich problemów ani z obecnym Mondeo ani z Megane 1.9dT zimą temp była w połowie skali między 60 a 120st czyli jak w każdym aucie na 90st niezmiennie bez żadnych wahań. Różnice w zależności od stopnia mrozu były w czasie nagrzania ale jak już nagrzał się silnik to trzymał temp. Pytanie mam przy okazji gdzie mogę zlokalizować w 2.0 TDCI 130KM czujnik temperatury cieczy chłodzącej??
Czy użytkownicy tego modelu z tym silnikiem też mieliście takie objawy i co było ich powodem??
Jadziek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania