![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: c-max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2014
|
Używki mijają sie z celem , to są wtryski piezoelektryczne bardzo delikatne. Ja mam obecnie przebieg 76800 km ,2012rocznik, moc jest , auto sie zbiera, parametry czujników raczej są ok chyba że komputer świruje .. Sam nie wiem
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Zaciekawilo mnie ze na odczytach z EGR jest 0 % nie wiem czy to tak powinno byc , moze sie ktos wypowie ?
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Dzisiaj rano podpiołem komputer i uruchomiłem silnik. Do trzeciej minuty wszystko wyglądało ok, silnik dobrze pracuje nie dymi i nie telepie. Natomiast po chwili pokazałosie telepanie silnika . zaciekawiła mnie praca EGR-a oto kilka odczytów :
Do trzeciej minuty: EGRVPSV 1.09 V Napięcie czujnika położenia zaworu EGR EGR_ERR 0.00 % Różnica pomiędzy wymaganym a rzeczywistym EGR EGRVPB1 0.00 % EGR Valve Position Bank 1 EGR_PCT 0.00 % Polecenie uruchomienia EGR EGR_POS_SEN 4.48 V Napięcie czujnika położenia obejścia chłodnicy EGR EGR_VAL_DES 98.78 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — wymagane EGR_VAL_MEA 99.96 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — zmierzone Chwilę później , pierwsze szarpnięcie silnikiem : EGRVPSV 1.25 V Napięcie czujnika położenia zaworu EGR EGR_ERR 58.59 % Różnica pomiędzy wymaganym a rzeczywistym EGR EGRVPB1 4.71 % EGR Valve Position Bank 1 EGR_PCT 3.14 % Polecenie uruchomienia EGR EGR_POS_SEN 4.49 V Napięcie czujnika położenia obejścia chłodnicy EGR EGR_VAL_DES 98.78 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — wymagane EGR_VAL_MEA 99.96 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — zmierzone I jeszcze kilka sekund później: EGRVPSV 1.31 V Napięcie czujnika położenia zaworu EGR EGR_ERR -30.47 % Różnica pomiędzy wymaganym a rzeczywistym EGR EGRVPB1 6.67 % EGR Valve Position Bank 1 EGR_PCT 10.20 % Polecenie uruchomienia EGR EGR_POS_SEN 4.48 V Napięcie czujnika położenia obejścia chłodnicy EGR EGR_VAL_DES 98.78 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — wymagane EGR_VAL_MEA 99.96 % Położenie zaworu obejściowego chłodnicy EGR — zmierzone Ciekawi mnie ten parametr EGR_ERR dlaczego pokazuje tak dużą rozbieżność? Może wina leży w całej chłodnicy wraz z zaworem ? Ostatnio edytowane przez pawelek89 ; 04-02-2018 o 13:10 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Mi się wydaje że problemem jest ten właśnie zacinający się EGR. To że go wyczyściłeś nie musi oznaczać że jest w pełni sprawny. Może spróbuj go na czas testów zaślepić albo odłączyć wtyczkę i zobaczysz czy jest jakaś różnica.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Witam ponownie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dawno nie pisałem, ale miałem ku temu powody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mianowicie przez ten czas diagnozowałem samochodzik z rana, podczas jazy i woogole. Co do pracy egr podczas jazdy kiedy chcę przyspieszyć zawór się zamyka (a tak powinno być, bo przecież silnik pod przyspieszania potrzebuje tylko powietrza a nie mieszanki powietrza i spalin. na wolnych obrotach erg się otwiera . moje podejrzenia padły więc na czujnik MAF. w tych silnikach czujnik ten posiada także czujnik temperatury powietrza zasysanego ( takie 2 in 1 ). Niestety w forscanie nie mam możliwości podglądu tej temperatury, iż jest ona wyrażona w Voltach. Natomiast co dziwne jest , dla mnie wskazania samego czujnika MAF ponieważ w forscanie na wolnych obrotach wskazuje miedzy 6 a 7 g/s. posiadam także interfejs i program MAXIECU pod forda, a tam wskazania są 60 -70 g/s Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.i teraz nie wiem czy program któryś jest do d.... czy może ECU szwankuje czy sam czujnik. Dodam że w programie MAXIECU jest adaptacja MAF , którą wykonałem i silnik jakby lepiej pracował ale niestety spalanie w mieście to 9.5 /100 a w trasie 8.5/100 . Jakieś sugestie?? przymierzam się do wymiany przepływki, tanio nie będzie bo w granicach 100 euro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus mk3
Silnik: 2.0 diesel
|
No i co się okazało?. Ostatnio jeżdżę i obserwuję i różnica pomiędzy wymaganym a zadanym egr nie ma prawa taka być. A spalanie z kosmosu u mnie 2.0 na trasie grubo poniżej 5 l na 100 km
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|