Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-05-2022, 22:13   #21
szynszyl
ford::professional

Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Dioda wypalania DPF, gdzie się podłączyć

Lepiej wrzucilby schemat

1% podatku na mojego syna
szynszyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2022, 18:58   #22
chudypepe
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo kombi MkIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010

Proszę bardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Schemat niestety odręczny, jakby był nieczytelny to proszę o kontakt.

Bezpieczniki B1 i B2 oraz przekaźnik P1 nie są niezbędne.
Komparator U1 to LM311 dobrze dokupić do niego podstawkę. Dioda D1 dowolna prostownicza np. 1N4070, D2 LED zastosowałem migającą ok. 2,5V, a Dz to zener 3.3 V / 0,5W (gdyby w bardzo bardzo upalne dni D2 się zaświeciła można dać 2,7V).
Rezystory R1 i R2 w zależności od napięcia wyjściowego przetwornicy (powinno być większe o min. 2-3V od napięcia alternatora samochodu) dlatego zastosowałem przetwornicę step up (podwyższającą). U mnie jest to przetwornica z wyjściem regulowanym - ustaliłem na 18V. Przy takim napięciu R1=1,5K a R2=3k. Napięcie przetwornicy nie musi być identyczne może być większe lub mniejsze byle by zachować te 2-3V różnicy, wtedy komparator będzie działać poprawnie. Jak mnie pamięć nie myli może on pracować do ok 30V .Przetwornica dowolna podwyższająca. Gdy napięcie będzie inne należy przeliczyć R1 i R2 z prawa ohma. Z lenistwa R1 dałem potencjometr montażowy. R3=33-35K a R4=1M.
Kondensator C1=100n , C2=220 micro F elektrolityczny na 25-35V a C3=200n najlepiej ceramiczny.
Przekaźnik P1 dowolny na 12V.
Układ pobiera tyle prądu co cewka przekaźnika i dioda LED więc bezpieczniki jeśli ktoś będzie chciał zainstalować należy dobrać do w/w P1 i D2 z lekką górką.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U1 to napięcie po stacyjce, U2 to napięcie z przewodu wentylatora (między sterownikiem a silnikiem przy chłodnicy). Są dwa u mnie czerwone i przy wyłączonym silniku na obydwu jest + 12V w stosunku do masy (karoserii) Trzeba izolację przekuć i podłączyć miernik między jednym z nich a masą (-) włączyć silnik i najlepiej klimę. Jeśli wskazanie na mierniku będzie malało ( im wentylator będzie obracać się szybciej tym napięcie będzie maleć) to jest to ten przewód który nas interesuje. Na drugim powinno utrzymywać się napięcie alternatora i nie powinno się zmieniać - ten nas nie interesuje.
Gdyby D2 jeszcze mrużyła można do C3 dołożyć równolegle kondensator ok 220n.

U mnie to działa przeszło 2 lata bez żadnych problemów. Poskładałem to do uniwersalnego plastykowego pudełka ze sklepu elektronicznego. Najdroższym w zakupie była przetwornica ok. 10-12 zł pozostałe części to ok 10 - 15 zł za całość. Nie chciałem robić pajączka więc polutowałem na uniwersalnej płytce.
Pozdrawiam
Miłej zabawy
schemat .jpg
chudypepe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2022, 14:53   #23
szynszyl
ford::professional

Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał chudypepe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę bardzo
zrobi sie pare hurtem w wolnym czasie. dzieki

1% podatku na mojego syna
szynszyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2025, 12:14   #24
spiderski
ford::amateur

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Czy ktoś montował urządzonko? Działa?

Cytat:
Napisał chudypepe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę bardzo

Schemat niestety odręczny, jakby był nieczytelny to proszę o kontakt.

Bezpieczniki B1 i B2 oraz przekaźnik P1 nie są niezbędne.
Komparator U1 to LM311 dobrze dokupić do niego podstawkę. Dioda D1 dowolna prostownicza np. 1N4070, D2 LED zastosowałem migającą ok. 2,5V, a Dz to zener 3.3 V / 0,5W (gdyby w bardzo bardzo upalne dni D2 się zaświeciła można dać 2,7V).
spiderski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania