![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-12-2007
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Artukułu z testem już nie znalazłem bo za stary, ale uwierz na słowo; było kilka aut, kilka magnetyzerów i zero zmian zarówno w spalaniu jak i osiągach.
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2004
Model: Planowany Ford Focus Mark One 1,6
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2004
|
Jeździłem z tym kiedyś w Polonezie i niedawno miałem w moim Mondim i żadnej poprawy nie zauważyłem. Takie wynalazki to o kant d..y potłuc...
Jako ciekawostka powiem, że jedyny patent usprawniający jaki się sprawdził w codziennym użytkowaniu, to dawno temu w miałem w maluchu. Nazywało się to "odparownik paliwa" i była to taka podkładka pod gaźnik, różniąca się nieco budową od standardowej podkładki. Lepszą dynamikę dało się odczuć od razu po założeniu, a spalanie miałem na poziomie 5 litrów/100 km w mieście (sprawdzałem to w lutym, a mrozy były wtedy solidne, jazda w cztery osoby codziennie z pracy i do pracy). Jak kumpel z takim ustrojstwem pojechał na analizę spalin, to gościom gały wylazły na wierzch, bo spaliny były czystsze, niż w samochodzie z katalizatorem! W 1998 roku kosztowało to całe 21 złotych a opatentował to jakiś gość z Politechniki Warszawskiej bodaj.
|
|
|
#23 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-01-2008
|
No, i były jeszcze turbinki Kowalskiego (nie wiem zresztą, czy to nie to samo), a juz sama polerka gaźnika dawała efekt w postaci równiejszej pracy silnika i mniejszego spalania. Tam jednak domowymi sposobami poprawiano niechlujstwo wykonania i oszczędności "na wszystkim" praktykowane przez producenta.
|
|
|
#24 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
A może jeszcze kilka opinii osób które doświadczyły na własnej "skórze" efektu lub jego braku? Prosimy o więcej wypowiedzi wszystkich którzy osobiście testowali magnetyzery :fcp14
Opinie typu: "to jest do bani bo... i ja za żadne skarby nie założę nigdy tego do swojego auta" niewiele pomagają w rzeczowej ocenie magnetyzerów. Pozdrawiam
|
|
|
#25 | |
|
![]() Zarejestrowany: 22-11-2004
Model: Laguna
Silnik: 1,9 Dci
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Pytanie w tytule wątku brzmi: "Co sądzicie o..." No to piszemy co sądzimy... Nie tylko na podstawie informacji zasłyszanych. Czasem na podstawie wiadomości nabytych w czasie nauki fizyki... Magnetyzery mają jedną niewątpliwą zaletę - mogą się przyczynić do dobrego samopoczucia właścicieli! Do kompletu można auto myć "żywą wodą" i garażować w piramidzie, najlepiej na poziomie 1/3 jej wysokości (starsi użytkownicy forum będą wiedzieli o co chodzi, młodsi mogą zapytać rodziców).
|
|
|
|
#26 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Masz rację Kristopher, że w pytaniu było sformułowanie "co sądzicie" jednak ja sądzę, iż intencją autora pytania było poznanie opinii i osądów na podstawie praktycznego doświadczenia lub choćby obserwacji skutków działania urządzenia w aucie kolegi a nie wyrażanie opinii na zasadzie: ja to się tak w ogóle na tym nie znam ale według mnie to z pewnością jest tak!
Co do nauki fizyki to jeśli ktoś rzeczywiście się jej UCZYŁ i w dodatku na poziomie molekularnym to faktycznie wypowiedzi jego będą cenne i idę o zakład, że na plus dla magnetyzerów. Jeśli chodzi o dobre samopoczucie właściciela samochodu to też wydaje mi się, że zapewnić sobie takowe za kilkadziesiąt złotych to wspaniała inwestycja :fcp1 Żywa woda? No cóż, ponoć działa ale w tym temacie poprosiłbym o wypowiedzi tych którzy doświadczyli (ja nie próbowałem) natomiast co do piramidy to polemizowałbym z Tobą i to mocno. Działanie piramid sprawdza się zarówno w praktyce jak i popiera się teoriami naukowymi. Chyba jednak coś o tym wiesz, skoro napisałeś o 1/3 wysokości... Tylko od góry czy od dołu :fcp3 Pozdrawiam i życzę trochę więcej wiary w naukę, ludzi i ich DOŚWIADCZENIE :fcp29
|
|
|
#27 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2007
|
Panowie polecam nr1 miesięcznika GT na stronie 92 artykuł pt ,,Mitologia tuningu''.Jest tam również tekst o magnetyzerach i ich ,,cudownym działaniu'' cytuję opinię na temat magnetyzerów ,,pic na wodę''.Warto przeczytać poniważ jest 27 przyładów dobrych lub złych sposobów na poprawę osiągów.Znajduje się również artykuł o tuningu silników Zetec 1,6 1,8 2,0 krótki ale ciekawy.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-09-2005
Model: ex Ka
Silnik: 1,3
Rocznik: 1998
|
Widzę, że jest sporo kontrowersji w tym temacie więc dorzucę coś od siebie - OSOBIŚCIE testowałem piękny komplecik z allegro (2xpaliwo + powietrze) i oczywiście miało być cudnie :fcp2 Aktualnie magnesy znalazły inne dosyć dobre zastosowanie w domu - w końcu neodymowe (piekielnie mocne a zarazem dosyć małe :fcp1 ) także przynajmniej pieniądze nie całkiem poszły w błoto :fcp2 Oczywiście w samochodzie nie dały totalnie nic (Mondeo MKI 1,8 benzyna) - jeździły ok miesiąca żeby silnik się "przyzwyczaił" - wszystko wg instrukcji :fcp4 ale to jest jedna wielka lipa. Ale jeżeli ktoś bardzo chce się przekonać na własnej skórze to polecam zakup - majątku to to nie kosztuje :fcp4
|
|
|
|
#29 | |
|
![]() Zarejestrowany: 22-11-2004
Model: Laguna
Silnik: 1,9 Dci
Rocznik: 2003
|
Cytat:
A było to tak: w latach 30-tych XX wieku niejaki Dirac (fizyk angielski) postawił teorię, że analogicznie do cząstek elektrycznych takich jak elektrony czy protony mogą istnieć cząstki niosące "ładunek magnetyczny" zwane monopolami magnetycznymi. Tyle że ani on, ani nikt inny przez kolejnych 60 lat nie dowiódł doświadczalnie istnienia takich cząstek. Tak, tak! Fizycy dowiedli istnienia elektronów, protonów, neutronów, fotonów, pozytonów, neutrino, antyneutrino... i Bóg wie jeszcze jakich cząstek (niepotrzebne skreślić), a monopoli magnetycznych - w naturze niet. Tak było do momentu pojawienia się producentów magnetyzerów. Myślicie że ci "niezależni badacze" z obiektywizmem sączącym się z uszu zajęli się dowodami na istninie monopoli magnetycznych? Nic z tych rzeczy! Oni poszli dalej! Oni od razu opisali zjawiska fizyczne, jakie wywołują te monopole (bez brzydkich skojarzeń proszę)! Opisali je setki tysięcy razy - na ulotkach promujących magnetyzery! Nie tracili pieniędzy na zbędne dowody... Wnioski niech każdy wyciągnie sam. Oczywiście mógłbym tu podać odnośniki do źródeł literaturowych na serwerach renomowanych uczelni technicznych, ale proponuję, by bardziej dociekliwi znaleźli je sami. Pozostali przez nieuważne klikanie mogliby przeciążyć owe serwery. Niech lepiej robią to studenci....
|
|
|
|
#30 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2007
|
Dokładnie tak jest jak napisał Kristopher . Producenci magnetyzerów i innych cudów powołują się również na pozytywne opinie stworzonych przez siebie ekspertów oraz instytutów badawczych. Dobrze jest gdy ich produkty nie szkodzą. Mam pomysł można przecież założyć magnetyzery na węże dystrybutorów i będziemy tankować paliwo z uporządkowanymi monopolami mognetycznymi.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|