![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-12-2007
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007
|
Przyjmowałem cenę benzyny i ON jako jedną stałą.
Wiem że dużo, ale co poradzę? :fcp5 Jaka tam znowu wojna - jednym się opłaca, innym nie. Ale nie można stwierdzać autorytarnie jakichś faktów na podstawie tylko swoich warunków i doświadczeń. :fcp4
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
TiM, zejście benzyną w trasie do 6,5-7l/100km to też żadna sztuka. Cena dobrego ON często na stacjach przewyższa cenę Pb95. A jak pipierdzielasz 160-200km/h, w jednym i w drugim przypadku spalanie rośnie drastycznie.
Ja jeżdżę dużo po mieście i na pewno więcej diesla nie kupię. Chyba, że z automatem. Trochę przy dieslu wkurzające jest to, że zanim się na niskich biegach dociśnie porządnie pedał gazu, to już trzeba bieg zmieniać. Co to za "frajda z jazdy"? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 17-01-2008
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008
|
Illechu z tym, że dieslem 2,0 bez problemu zejdę ze spalaniem do 5,5. Zdarzyło mi się pewnego razu pojechać 5,0 na trasie. Ale ponieważ, nie udało mi się tego wyniku powtórzyć uważam go jako przypadek. Natomiast co do przyciśnięcia to wcale mi nie drastycznie nie wzrasta. Jak pisałem wcześniej, na autobanie bez ograniczania się i z pełnym obłożeniem siedzeń i bagażnika spalanie miałem 7,0, bywało 7,2 ( gdy ruch się zagęszczał lub ograniczenia do 120 km/h). Dzięki takiemu spalaniu jadę do rodzinki 900 km na jednym baku. Co zaś do wachlowania biegami też mam inne doświadczenie. W mieście jak jeździłem benzynką to właśnie to ciągłe wachlowanie doprowadzało mnie do szału. Obecnie przy dieslu 140 km, zmieniam biegi tylko jak ruszam spod świateł. Na 4 biegu mogę jechać bez problemu 30-70, czyli z prędkością z jaką poruszamy się po mieście. W przypadku benzyny, konieczność zmiany biegu z 3 na 4 występowała przy 40-50 km/h. Czyli w najgorszym momencie jazdy po mieście. Inny aspekt jest taki, iż jadąc w trasie i wjeżdżając w teren zabudowany, nie muszę zmieniać biegów. Nawet na 6 pojadę przez wiochę przed radarem. Żadna benzyna tego nie zrobi.
Inna sprawa to trwałość diesli. Diesel dociera się dopiero po około 100.000 km. Wtedy sprężanie dopiero osiąga maksymalne wielkości. Niektóre benzynki po niewielkim przekroczeniu takich przebiegów, wymagają remontów silnika. I proszę skończcie pisanie o tym jaka to benzynka jest super a diesel be i odwrotnie. Dla każdego coś innego. Wydaje mi się, że ten wątek nie został stworzony dla porównania , ale dla zamieszczania postów o tematyce wyłącznie o silnikach benzynowych. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2004
Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
omg nie skomentuje tego bo szkoda mi czasu :fcp5
|
|
|
|
|
|
#26 | ||||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I zauważ, że ja poprzednio napisałem o niskich biegach. Jak wracam z pracy mam takie coś, że muszę się szybko włączyć do ruchu w dwupasmówkę, po której wszyscy zapieprzają jak opętani. W benzynce wrzucam 2, pedał w podłogę i jadę, czasem aż do 80km/h, w dieslu zanim pedał dotknie podłogi, potrzebna jest trójka. Cytat:
|
||||
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Teraz dopiero zobaczyłem , że kolega jeździ dieslem o mocy 115 . Sorry, za pytanie ale skąd doświadczenie o możliwościach diesla 140 km w nowych Mondi ?
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
|
Ufff :551: ... Panooooowie, spokojnie :fcp1
Tak to zwykle bywa, że każdy swoje chwali ale nie dajmy sie ponieść :fcp2 Jako właściciel TDCi też nie mogę zgodzić się z zarzutami odnośnie niższej trwałości benzynki. Poprzednim moim autkiem był P406 2.0 136KM benzyna - miałem go od nowości do 250kkm a teraz jeździ nim szwagier. W silniku poza czynnościami eksploatacyjnymi i drobnostkami typu wymiana czujnika podciśnienia nie było robione NIC i nadal jeździ praktycznie jak nowy. Wystarczy sięgnąć do czasopism motoryzacyjncyh aby dowiedzieć się, że mit o trwałości diesel'i w osobówkach jest już przeszłością. Wysilone ropniaki z turbosprężarką nie pracują już w tak komfortowych warunkach jak stare poczciwe klekoty. Dzisiaj powinniśmy przyjmować, że trwałość jest co najmniej na takim samym poziomie, o ile nie na korzyść wolnossących benzynek :fcp1 ... poza tym te kwestie należy rozpatrywać przy porównaniu dwóch konkretnych jednostek a nie w dyskusji ogólnej diesel vs. benzyna. Dla mnie to nie oszczędności czy trwałość przemawiają za wyborem diesel'a a jego charakterystyka! Jak dotąd jeździłem samymi benzynkami (132, 125p, Croma, Uno, Astra, Megane, 406) i po przesiadce na TDCi zakochałem się w tym jakie odejście ma samochód przy niskich obrotach :fcp12 , jak łatwo można wyprzedzać bez redukcji, jak miłe odczucia są w kabinie gdy silnik kręci się do 2,5-3k obr/min a autko sprawnie przyspiesza. Są i minusy - turbodziura w TDCI jest (1-2sek.) i trzeba się do niej przyzwyczaić... Ideału nie ma - przy wyborze trzeba kierować się indywidualnymi preferencjami... i kasą :fcp5 , gdyby nie ta przeszkoda to najchętniej pomykałbym 3-3,5 litrowym turbodizelkiem z dwusprzęgłowym DSG :fcp2
|
|
|
#29 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-04-2008
Model: Mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2008
|
Dobra koniec tych wywodów który jest lepszy tańszy szybszy i elastyczniejszy, nie o to chodziło w wątku. Mam Pytanie jakim olejem najlepiej zalac silnik na początek jaki jest najlepszy dla tego motorka chyba ze już przyjeżdża zalany fabrycznym olejem z fabryki i nie mam nic do gadania. Proszę o jakieś sugestie co polecacie co w tej chwili jest nalepszego na rynku a co zaleca porducent auta. Ja myśle o jakimś pełnym syntetyku Mobli 1 coś 5W50 albo coś lepszego proszę tzn Mobil 1 0-W30 drogi bo 200 zeta za 4 litry ale myśle ze wrato proszę o opinie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-12-2007
Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07
|
Cytat:
Nie próbujmy wybierać który lepszy, bo się nie da, poprstu benzynki nie są na tzw. straconej pozycji jakby to wyglądało. chyba że ktoś duużo jeździ. :fcp29 :fcp26
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|