Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-05-2008, 15:53   #21
Mouera
ford::average

Model: Mondeo Titanium Navi
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK4] Convers+ + Navi

Nie da się tego zrobić to raz - dwa w mojej nawigacji mimo tego, że mam aktywną opcję Bluetooth w menu nawigacji, po próbie dodania telefonu pojawia się komunikat "service unavailable" - czyli w samochodzie nie ma modułu głośnomówiącego bluetooth - liczyłem ,że będzie razem z nawigacją ale nie można mieć wszystkiego. :fcp1

Mouera jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2008, 10:18   #22
Leonzaw
ford::advanced

Model: Mondziak MKIV Titek
Silnik: 2,0 DURATEC
Rocznik: 06.2008

Cytat:
Napisał Mouera
Nie da się tego zrobić to raz - dwa w mojej nawigacji mimo tego, że mam aktywną opcję Bluetooth w menu nawigacji, po próbie dodania telefonu pojawia się komunikat "service unavailable" - czyli w samochodzie nie ma modułu głośnomówiącego bluetooth - liczyłem ,że będzie razem z nawigacją ale nie można mieć wszystkiego. :fcp1

a którą Navi masz ... tą z dużym wyświetlaczem??

jeżeli tak to musisz coś pomieszać bo BT jest tam w standardzie
http://lh3.ggpht.com/_mXbuixnOU84/S7...eonzaw%202.JPG
Leonzaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2008, 11:49   #23
Mouera

Cytat:
Napisał Leonzaw
Właśnie się zacząłem nad tym zastanawiać - Tak, mam nawigację DVD z największym wyswietlaczem i właśnie doczytałem w dokumentach Forda dotyczących wyposażenia, że przy tej nawigacji jest Bluetooth - tak jak pisałem wcześniej - u mnie opcje Bluetootha też są tylko, że przy próbie uruchomienia mam komunikat o niedostęptności - chyba wybiorę się do ASO żeby mi coś na ten temat powiedzieli.
Stary 17-05-2008, 21:09   #24
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Mouera
Cytat:
Napisał Leonzaw
Właśnie się zacząłem nad tym zastanawiać - Tak, mam nawigację DVD z największym wyswietlaczem i właśnie doczytałem w dokumentach Forda dotyczących wyposażenia, że przy tej nawigacji jest Bluetooth - tak jak pisałem wcześniej - u mnie opcje Bluetootha też są tylko, że przy próbie uruchomienia mam komunikat o niedostęptności - chyba wybiorę się do ASO żeby mi coś na ten temat powiedzieli.
Coś mi się wydaje, że Panowie trochę mylą moduły i urządzenia :fcp2
Po pierwsze mamy lub możemy mieć:
1. Urządzenie Navi - i ono jest z modułem BT (standard jak piszecie).
Pytanie: Czy firmowe Navi nie jst przypadkiem domyślnie podłączone do audio w samochodzie?
2. Moduł BT sprzęgnięty z audio w samochodzie (niezależnie od Navi) czyli zestaw głośnomówiący do telefonu w samochodzie - ale to odrębne urządzenie,
3. Oraz niezbędny telefon z BT i/lub "zestawem głośnomówiącym" - audio idzie na głośnik w komórce.

A więc, jeżeli masz tylko 1 i 3 to powinno się dać połączyć via BT Navi z telefonem i wówczas komunikaty lecą z głośnika telefonu. (oczywiście jeżeli nie idą przez audio w samochodzie - stąd pytanie). Powinno się również dać podłączyć wówczas do Navi telefon tak, by go obsługiwało (ale uwaga, obsługa będzie z panelu Navi, nie samochodu). Poza tym moduł BT w Navi (z racji tego, że generalnie do zestawu głośnomówiącego jest specjalna opcja) może, podkreślam może służyć jedynie do tego by sparować inny/lepszy odbiornik GPS ale to hipoteza. Jeżeli jednak w opcjach Navi i instrukcji jest obsługa telefonu to tak jak pisałem wyżej powinno działać to właśnie tak.

Jeżeli masz dodatkowy (opcja przy zakupie) moduł BT czyli 1+2+3 to wówczas telefon sprzęgasz z samochodowym Audio i z głośników w samochodzie leci zarówno telefon jak i Navi (swoją drogą jakiś konflikt sprzętowy w takim rozwiązaniu wietrzę) :fcp2
Stary 18-05-2008, 15:03   #25
Mouera

Cytat:
Napisał PAFFCIO
Coś mi się wydaje, że Panowie trochę mylą moduły i urządzenia :fcp2
Po pierwsze mamy lub możemy mieć:
1. Urządzenie Navi - i ono jest z modułem BT (standard jak piszecie).
Pytanie: Czy firmowe Navi nie jst przypadkiem domyślnie podłączone do audio w samochodzie?
2. Moduł BT sprzęgnięty z audio w samochodzie (niezależnie od Navi) czyli zestaw głośnomówiący do telefonu w samochodzie - ale to odrębne urządzenie,
3. Oraz niezbędny telefon z BT i/lub "zestawem głośnomówiącym" - audio idzie na głośnik w komórce.
PAFFCIO - Ponieważ jeśli chodzi o bluetooth, możliwość połaczenia telefonu itp., to powiedzmy, że jestem z branży i nic mi się nie myli - wg katalogu moja nawigacja powinna mieć w standardzie moduł bluetooth pozwalający na sparowanie np. telefonu - oczywiście gdyby bluetooth zadziałał, będzie współpracował z calym systemem audio, ponieważ nawiagacja, audio, bluetooth to jeden system w tym przypadku. I tak jak napisalem nawigacja ma w menu aktywną cześć dotyczącą bluetooth, ale nie można jej uruchomić, tak jakby brakowało samego modułu.

Aha i jeszcze jedno - oczywiscie firmowa navi jest podłaczona do audio, ponieważ komunikaty płyną przez głośniki, radio lub CD jest w momencie komunikatu lekko przyciszane - czyli tzw. pelna integracja - zresztą jak miałoby być inaczej?
Stary 19-05-2008, 02:11   #26
Leonzaw
ford::advanced

Model: Mondziak MKIV Titek
Silnik: 2,0 DURATEC
Rocznik: 06.2008

Cytat:
Napisał Mouera
to powiedzmy, że jestem z branży i nic mi się nie myli

hhmmm to mam do ciebie pytanko ... może bedziesz wiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :

1) pierwsze jest z początku mojego posta ... orientujesz sie jak to jest??

2) czy udało Ci się puścić film na DVD?? czy jest taka możliwość, ewentualnie jakie przeróbki są wymagane??

zalezy mi na tym, ponieważ juz się przyzwyczaiłem do puszczania sobie w moim passku np. koncertów na DVD że teraz jak mi sie nie uda będzie mi jakoś tego brakowało :fcp4
http://lh3.ggpht.com/_mXbuixnOU84/S7...eonzaw%202.JPG
Leonzaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2008, 09:34   #27
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Mouera
PAFFCIO - Ponieważ jeśli chodzi o bluetooth, możliwość połaczenia telefonu itp., to powiedzmy, że jestem z branży i nic mi się nie myli - ale nie można jej uruchomić, tak jakby brakowało samego modułu.
Ok, w takim razie chętnie dowiem się co legło u podstaw twojego problemu jak już się dowiesz. :fcp29
Stary 19-05-2008, 10:44   #28
Mouera

Cytat:
Napisał Leonzaw
hhmmm to mam do ciebie pytanko ... może bedziesz wiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :

1) pierwsze jest z początku mojego posta ... orientujesz sie jak to jest??
2) czy udało Ci się puścić film na DVD?? czy jest taka możliwość, ewentualnie jakie przeróbki są wymagane??

zalezy mi na tym, ponieważ juz się przyzwyczaiłem do puszczania sobie w moim passku np. koncertów na DVD że teraz jak mi sie nie uda będzie mi jakoś tego brakowało :fcp4
1. Co do wyświetlacza kierowcy sprzęgniętego z Navi to słabo to widzę, ponieważ technicznie to prawie nie możliwie - inna fizyczna rozdzielczosć matrycy, zapewne brak typowych złączy audio-wideo oraz koniecznosć wymuszenia wyświetlania obrazu np. filmu zamiast km, radia, czy wskazań Navi na wyświetlaczu kierowcy.

2. Nie próbowałem, ale na 99% nie ma takiej możliwości - urządzenie posiada 2 oddzielne napędny - DVD do odczytywania płyty z Navigacją (w dole urządzenia) oraz CD lub DVD (u góry) do płyt CD Audio oraz MP3 - właśnie nagrałem płytę DVD z masą plików MP3 i sprawdzę dzisiaj czy będzie odczytywana. Jeśli drugi napęd jest napędem DVD to urządzenie może być w jakiś sposób przystosowane już do kina w samochodzie - ale jest jeszcze jedno ALE - do dekodowania plików MPEG2 potrzebny jest po prostu specjalny procesor (układ) który znajduje się w każdym zwykłym odtwarzaczu DVD - jeśli tu tego nie ma to można zapomnieć - zresztą w menu nawigacji nie ma nawet wzmianki o możliwości odtwarzania filmów DVD - a szkoda. Fajnie by było tylko żeby górny napęd był także napędem DVD - wtedy na jednej płycie można zmieścić ok 4,5GB empetrójek i nie trzeba własciwie zmieniać płyt :fcp2 Tak właśnie używam w domu mojego audio, którego napęd odczytuje nawet 2 warstowe płyty DVD z nagranymi plikami MP3 co daje ponad 8GB miejsca na jednym nośniku.
Stary 19-05-2008, 11:04   #29
h2o
ford::beginner

Panowie,

zerknijcie tutaj raz jeszcze: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Widać wyraźnie, że odtwarza DVD. Oczywiście w Chinach, czyli znów rynek europejski może być z tyłu (jak z lusterkami bocznymi itp).
Ale może ktoś z Was ma jakieś info na ten temat?
Pozdrawiam
h2o
h2o jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2008, 13:39   #30
Mouera

No i z bluetoothem wszystko jasne - mój egzemplarz został wyprodukowany w lutym tego roku, natomiast od 16 marca nastąpiła zmiana specyfikacji - zatem tak jak się domyślałem u mnie brakuje modułu bluetooth, a w egzemplarzach wyprodukowanych po 16 marca jest w standardzie z nawigacją 7" - trochę to wkurzające, ale co zrobić.

Pozostaje kwestia sprawdzenia tego DVD - dzisiaj to zrobię.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania