![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#321 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-01-2007
|
Dzisiaj zmierzyłem sobie doładowanie. Wychodzi że turbina dmucha maxymalnie 0.8 bara i nie więcej. Na jedynce ''biedaszyby'' idzie do 0.5 przy około 2600rpm nie kręciłem wiecej, na dwójce jest lepiej, na trójce widać że wastegate puszcza w okolicach 2300 i osiągam przy 2500rpm 0.5 bara i jak go pociągne do 2800 jest już 0.8 i więcej nie. Już do mnie jedzie z ebay'a MBC na regulacje doładowania gdzie mam zamiar zacząć lajtowo od 1.0 bara. EGR jeszcze nie zaślepiony ale już niebawem. Do tego dolot porządny PIPECROSS albo jakiś K&N, swoją drogą to nawet Diesel fajnie brzmi na storzku :fcp26 . Intercooler jakiś normalny w zderzak na rzeźbę i spaware bo inaczej nie da rady, pozatym w tej komorze silnika to ona zamiast chłodzić to jeszcze nagrzewa i do dupy robota, z czujnikiem temp jak nagrzejesz silnik to jest tam piekarnik w tym co dochodzi już do kolektora, a jak sobie zostawiłem niedomkiętą maskę to spadło pare stopni co jakby lekko poprawiło osiągi, więc na pasie przednim powienna być majorka.
Mało mam czasu ale w weekend sie za to zabiorę zrobie foty jakieś i relację. Niechce jeszcze ruszać pompy bo wogóle mi nie kopci ZERO, jak na ropniaka aż dziwne :550: Troche oleju w IC jest okej zawsze pluł. Wyczyszcze sobie też kolektor i przejrze wydech od wyjścia do końcowego. Doradzcie mi w którym miejscu najlepiej zapodać 2mm grubości blachę na podkładkach? Za czy po patrząc od manifoldu, żeby była profeskaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#322 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-08-2007
|
Witam wszystkich.
odnośnie IC u siebie podkręciłem turbo prawie do końca, na pompie też trochę za dużo bo mi kopci. właśnie wpadł mi w ręce nowy IC z Vectry 1,9. tylko pytanie czy jest sęs montować go??? czy to coś polepszy??? osbiście myślę że tak bo jak jeżdżę w nocy to odczuwalnie silnik jest mocniejszy łapiąc zimniejsze powietrzwe. może ktoś mi podpowie co zrobić??? |
|
|
|
|
|
#323 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-01-2007
|
No jasne, ja se zrobiłem test, nawet sobie wmontowałem czujnik temp dla porównania i właśnie nocą i z otwartą maską ''częściowo'' i wyszła rewelacja! W sobote jade na szrot zarwać nowy płaski i długi IC. Będe montować przy spodzie z przodu chłodnicy. Jeszcze się zastanawiam nad skrzynią z RS'a z krótkimi przełożeniami, praktycznie podejdzie do Endury. Dużo roboty ze ściąganiem skrzyni? Od razu mówie że mam fachowy podnośnik do 2 tony i nie mam kanału wszystkie naprawy robie na ogrodzie pod domem :fcp18 . Aha zauważyłem że mam w skrzyni jakiś syntetyczny olej silnikowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co te łby z GB nie wymyślą? Musze to zalać porządnym olejem do skrzyni. Czy SAE 75w40 Castrola będzie dobry?
|
|
|
#324 |
|
|
u siebie mam agip i jest ok
|
|
|
|
|
|
#325 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5b
Rocznik: 2013
|
Ja już też po przeróbkach,zaslepilem egr,skrocilem ciegno jakies 8mm i odkrecilem dawke na boosterze/okazalo sie ze byl odlaczony bo miał zepsutą membrane/ o 2 obroty jest rewelacja osiagi prawie jak jakas benzyna,duzo lepiej zapala prawie na dotyk ,wogóle nie kopci.Mysle teraz na zaworem mbc...
|
|
|
#326 | |
|
|
Cytat:
też myślę nad MBC ale nie mam możliwości sprawdzenia ciśnienia |
|
|
|
|
|
|
#327 |
|
|
krzysieksel1969 mógł byś mi wysłać fotkę na maila ( tomasz.fordzik@gmail.com ) czym regulować tego boostera i jak skrócić to cięgno był bym bardzo wdzięczny. Albo jeśli nie masz możliwości zrobienia fotki to chociaż jakiś opis jak co i gdzie regulować, co rozkręcić ewentualnie. Z góry wielkie dzięki !!
|
|
|
|
#328 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5b
Rocznik: 2013
|
Fotki nie mam możiwości zrobienia cięgno jest pod kolektorem ssącym i wydechowym a zeby sie tam dostać trzeba zdjąć przynajmniej intercooler ale...przeczytaj cały wątek post po poscie ten w którym teraz piszemy tu jest niemalże wszytko ,jak skracać o ile... itd trzeba się dokładnie wczytać i ewentuanie użyć wyszukiwarki jak czegoś nie będziesz wiedzieć albo pytaj na priva to podpowiem.Pozdrawiam
|
|
|
#329 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 31-07-2006
Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
|
Do autora wątku.
Ja zwiększyłem samo doładowanie, bo jak jeździłem, to słabo było czuć turbinę, zaś regulowanie na boosterze nic nie dawało. Po zwiększeniu doładowania (mam teraz chyba ponad 1,2 bara) znacznie lepiej przyspiesza, szczególnie na 5 biegu. Wg mnie, jeśli nie chce się za bardzo zwiększać spalania to nie ma sensu zwiększać maksymalną dawkę (tam we wnętrzu pompy). Miałem MKI ze zwiększoną dawką maksymalną i paliło 10 litrów na setkę! Nie chcę więcej tego! Dlatego dodałem na razie tylko doładowania. Większe doładowanie powoduje jak pisałem w innym wątku lepsze uciśnięcie boostera. Booster to jest dodatkowa dawka paliwa, która jest podawana tylko i wyłącznie wtedy, gdy ładuje turbo i zależna od ciśnienia doładowania. Zwiększając maksymalną dawkę paliwa zwiększasz ją w całym zakresie obrotów (silnik ciągnie dużo lepiej już nawet od 1200 RPM), co powoduje horrendalny wzrost spalania! Od tego jest turbodziura, aby jak turbo nie ładuje nie było podawane dużo paliwa, bo i tak się ono dobrze nie spali, zaś spalanie wzrośnie! Dlatego wymyślono booster, który zwiększa dawkę gdy turbo ładuje. Kręcąc we wnętrzu pompy można uzyskać pewnie i 130 KM ale dużym kosztem...
|
|
|
#330 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-05-2005
Model: SEAT Cordoba mk2
Silnik: 1.9TDI ASV @140PS/320Nm
Rocznik: 2000
|
Mi po modzie pali 7 w mieście i 5,5-6,5 na trasie (chyba, że jadę 140-150 to wtedy spali 7). Wszystko trzeba robić z głową i zrozumieniem tematuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak Ci palił 10 to znaczy, że źle nadłubałeś. Samo podniesienie dawki nic nie zmienia (albo zmienia niewiele...zależnie od ustawienia w pompie). Zapoznaj się z budową pompy wtryskowej i regulatorem dawki maksymalnej sterowanym poprzez booster. 130KM nie uzyskasz, bo: - zabraknie sprężarki - zabraknie pompy - zabraknie układu chłodzenia
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|