Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-09-2012, 11:17   #341
cysior
ford::average

Model: MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

no właśnie miałem pisać że sprawdź sobie ustawienia TA, może coś tam masz zaznaczone..

Miałem okazję porównać Tomtoma robionego dla Renault (Nowa Laguna) z naszym...
Niezłe badziewie mamy.. W tamtym poprawki możesz samemu sobie wykupić, masz fotoradary, zmiany trasy jeśli jest korek (aktualizacje traffiku poprzez neta) i co najważniejsze tamta mapa jest faktycznie zaktualizowana i pokazuje ulice o których wspominałem wcześniej, że nasza 2012 wciąż nie widzi.. a niby ta sama firma..

cysior jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2012, 14:12   #342
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tok FM zawsze uruchamia się tylko ze spłaszczonym dziwiękiem jakby to nie było FM a AM. Tj przez sekundę jak przełaczam na tą stację słychać basy ale zaraz po chwili dziewięk się spłaszcza.
Przyczyna tkwi w parametrze music/speech kodowanym przez RDS stacji. Ten parametr zmusza radio do zoptymalizowania ustawień dla jak najlepszego rozumienia mowy - i ten tryb powinien być włączany przez stacje tylko przy wiadomościach. W TOK FM pewnie jest włączony non-stop.

Jak przełączasz radio na TOK FM to przez chwilę (do czasu złapania z RDS kodu music/speech) gra z ustawieniami music, a potem przełącza się na speech.

Jak wejdziesz w Engineering Mode (CD+HOME+CLIMATE) to będziesz mógł podejrzeć ten parametr.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2012, 16:18   #343
roger
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał cysior Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no właśnie miałem pisać że sprawdź sobie ustawienia TA, może coś tam masz zaznaczone..

Miałem okazję porównać Tomtoma robionego dla Renault (Nowa Laguna) z naszym...
Niezłe badziewie mamy.. W tamtym poprawki możesz samemu sobie wykupić, masz fotoradary, zmiany trasy jeśli jest korek (aktualizacje traffiku poprzez neta) i co najważniejsze tamta mapa jest faktycznie zaktualizowana i pokazuje ulice o których wspominałem wcześniej, że nasza 2012 wciąż nie widzi.. a niby ta sama firma..
Bo mapy dla Forda robi(ła) firma Teleatlas, która została przejęta przez TomTom'a, i to oni sygnują teraz produkt. To nie jest mapa opracowana przez TT.
roger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2012, 23:05   #344
Pulse

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

TA mam wyłączone, także to chyba nie ma związku ze spłaszczaniem dzwięku, a dokładnie to co pisał Alecki, i sam pisałem wcześniej, że w RDSie jest zapisany kod wypłaszczający dziwięk. CD+HOME+CLIMATE daje możliwość podjerzenia parametrów ale chyba niestety nie daje możlwości aby cokolwiek wyregulować.
A może ktoś z Was w sprawdzić jak odbiera Tok FM w swoim aucie?

Ostatnio edytowane przez Pulse ; 13-09-2012 o 23:08
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2012, 17:04   #345
komarkutno
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fusion Titanium, bliss, lane assist. FDL, TSR, Sync3
Silnik: 2.0 EB 240 km
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TA mam wyłączone, także to chyba nie ma związku ze spłaszczaniem dzwięku, a dokładnie to co pisał Alecki, i sam pisałem wcześniej, że w RDSie jest zapisany kod wypłaszczający dziwięk. CD+HOME+CLIMATE daje możliwość podjerzenia parametrów ale chyba niestety nie daje możlwości aby cokolwiek wyregulować.
prawdopodobnie chodzi o funkcje NEWS jezeli zmianie dzwięku towarzyszy podswietlony napis NEWS na dole ekranu dla funkcji NEWS ustawia sie osobno parametry wszystkich dzwięków ale tylko w momencie kiedy ta funkcja jest aktywna , spróbuj wyłączyć funkcje NEWS.
komarkutno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2012, 17:35   #346
Pulse

Wszystkie, wszystkie opcje są wyłączone. Nie podkreśliłem tego wyraźnie na początku.
Stary 14-09-2012, 20:42   #347
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Cytat:
U mnie jest dokładnie tak, jak u Ciebie.
(A opcja music/speach jest zawsze na 0).

Możesz napisać maila do dyr. technicznego stacji by zmieniali tą opcję przynajmniej na muzyce. (Ja kiedyś napisałem do Wa-wy i zmienili).
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2012, 00:13   #348
Kristof27
ford::amateur

Imię: Krzysiek
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Witajcie
Ja jestem z byłego jeleniogórskiego i mam ten sam problem co Pulse tylko z naszym regionalnym radiem (Muzyczne Radio) wszystkie inne działają OK.
Kiedyś jak byłem daleko od przekaźnika tegoż radia to grało ładnie fakt że z szumami ale basy i soprany brzmiały OK. Też nie potrafię sobie z tym poradzić a to akurat stacja której słucham najczęściej.
Przy okazji wrócę do mojego wcześniejszego pytania: Czy wasze NX też trzeba za każdym razem włączać ręcznie po około godzinnym postoju ??? Czy nie da się tego ustawić aby NX włączał się po przekręceniu kluczyka ??
Kristof27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2012, 13:59   #349
bartekd
ford::advanced

Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006

A spróbuj jak pogorszy się jakość dźwięku wejść szybko w opcję Sound i zobacz, co pisze przy np. głośności czy basach. Jak zmienia się tryb to wtedy tam zmieniają się nazwy przy opcjach, np. normalnie jest "Radio vol" a przy newsach jest "News vol". Może to podpowie o co chodzi? Może też w takim momencie wystarczy podregulować basy czy soprany i ustawienia te zostaną zapamiętane?

A co do włączania to u mnie włącza się po uruchomieniu stacyjki, chyba że ręcznie wyłączyłem wcześniej NX'a. Ja mam w sumie zawsze go włączonego, czasami tylko radio ściszam, ale wtedy i tak mam navi, telefon, newsy.
Stary 18-09-2012, 08:30   #350
Pulse

Jak przełączam na opcję Sound w chwili kiedy dźwięk jest płaski to wskażniki basów i sopranów i tak są ustawione jak zawsze tj. na max basy i soprany.
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania