Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2015, 23:18   #3671
Gugała
ford::beginner

Model: Galaxy MK3
Silnik: 2.0 tdci 140 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał Pirs210 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam ponownie. Parę postów wcześniej szukałem pomocy nt mojego D5Z-F. Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc ( szczególnie Doktorek35 za ofertę ). Zdecydowałem się na hybrydę Stefano. Maszyna już zamontowana i chodzi super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylko bardzo głośno, buczy i świszcze. Po telefonie do Stefano, okazało się że potrzebny jest też tłumik. Stary się przepalił. Pozdrawiam.
Miałem dokładnie to samo. Piecyk "uzdrowiony" przez Stefano śmiga aż milo. Po wymianie tłumika jest cichutko i cieplutko 

Gugała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2015, 14:26   #3672
peters
ford::advanced

Imię: piotr
Model: Vw T4,Vw Sharan 2006
Silnik: 2,5tdi 1,9tdi
Rocznik: 01

Cytat:
Napisał bartixr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam ją zasilana z plusa stałego (tego co idzie do piecyka) poprzez wyłącznik (2A). Ten sam wyłącznik podaje + na przewód od czujnika temp. z podszybia i informacje o pracującym alternatorze. Takim sposobem piecyk startuje po włączeniu pstryka.
Pompka pompka Bosch pobiera do 0,3A więc bezpiecznik dobierz sam.

Zamontowaną ją mam w okolicach piecyka. Wyłącznik na plastiku fotela kierowcy.

Diodami prostowniczymi trzeba odseparować oryginalną instalację aby nie podać niepotrzebnie zasilania na dodatkowe obwody (sygnal pracy alternatora, czujnik z podszybia).
Witam.
Zapytam a można tak zrobić ze pompka startuje razem z piecem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Oszczędziłbym na przewodach elektrycznych,czy lepiej pociągnąć nowe przewody i zrobić na oddzielnym zasilaniu (off,on) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co wiązałoby sie z dodatkowym następnym wyłącznikiem (gdzieś go trzeba zamontować).

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ten link wygląda ciekawie ,korzysta ktoś z ich usług ?

Tak na marginesie,tu gdzie pracuje sa ciezarowki z 2011 roku i nie dziala w nich suche ogrzewanie,nie biora sie za naprawe gdyz sie nie znaja a servis w ASO Mana nie robi juz tego na gwarancji,a kierowcy marzną,jaja normalnie.brr

Ostatnio edytowane przez peters ; 07-02-2015 o 14:35
peters jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2015, 20:56   #3673
rafalsiem

Imię: Rafał
Model: VW Sharan MK1
Silnik: 1.9 TDI AFN 110KM
Rocznik: 1998

Dziś chyba znalazłem rozwiązanie problemów z niedogrzaniem mojego auta - mimo działającego piecyka nie osiągał on temperatury, wykręciłem więc obudowę termostatu i termostat wypadł w trzech częściach. Po założeniu nowego silnik dogrzewa się, piecyk pracuje (teraz dogrzewa płyn na małym obiegu) i w kabinie jest ciepło.
rafalsiem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2015, 10:49   #3674
iceman150

Model: VW Passat B5 Variant
Silnik: 1,9 TDI AFN
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał peters Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://allegro.pl/modul-do-webasto-e...017830964.html

Ten link wygląda ciekawie ,korzysta ktoś z ich usług ?
Też mnie ciekawi to rozwiązanie, tylko nie do końca ogarniam jak to potem podłączyć.
iceman150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2015, 11:35   #3675
Pirs210
ford::amateur

Model: Sharan 1,9 TDI
Silnik: ASZ 165 KM Jest dobrze :)
Rocznik: 2005

Podzielę się z wami radami od Stefano. Nie poznałem go osobiście, ale otrzymałem od Niego kilka pożytecznych rad, a nie często się dziś zdarza, że ktoś dba o klienta po zakupie towaru (mam od Niego Hybrydę). W przypadku tłumika polecił mi nie kupować tego co był montowany do roku 2010 ( 7m3819193 ) tylko ulepszony montowany od 2010 ( 7m3819193b ). Cena w serwisie podobna no i można go czasem dostać u Stefano. Warto też sprawdzić czy nie wypadła okrągła, gumowa zaślepka progu, na wysokości przednich drzwi po tej stronie co jest piecyk zamontowany. Trzeba patrzeć od dołu na tej płaszczyźnie co wchodzi rurka zasysająca powietrze do piecyka. Jak wypadła, to leci tam syf który później jest zasysany do piecyka i do wirnika co raczej nie wróży nic dobrego.
Pirs210 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2015, 13:22   #3676
peters

Question Odp: Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał Pirs210 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podzielę się z wami radami od Stefano. Nie poznałem go osobiście, ale otrzymałem od Niego kilka pożytecznych rad, a nie często się dziś zdarza, że ktoś dba o klienta po zakupie towaru (mam od Niego Hybrydę). W przypadku tłumika polecił mi nie kupować tego co był montowany do roku 2010 ( 7m3819193 ) tylko ulepszony montowany od 2010 ( 7m3819193b ). Cena w serwisie podobna no i można go czasem dostać u Stefano. Warto też sprawdzić czy nie wypadła okrągła, gumowa zaślepka progu, na wysokości przednich drzwi po tej stronie co jest piecyk zamontowany. Trzeba patrzeć od dołu na tej płaszczyźnie co wchodzi rurka zasysająca powietrze do piecyka. Jak wypadła, to leci tam syf który później jest zasysany do piecyka i do wirnika co raczej nie wróży nic dobrego.
Ciekawe czym sie różnią te tłumiki,maja cos innego w środku co bardziej tłumi i zamula piec ?
U mnie ta rurka ssąca w Alci ma malutkie nieszczelności na łączeniu z piecem wiec muszę o to zadbać aby to uszczelnić.A normalnie w Vw t4 mam kawałek rurki giętkiej ok.20cm.
Stary 08-02-2015, 13:50   #3677
Pirs210
ford::amateur

Model: Sharan 1,9 TDI
Silnik: ASZ 165 KM Jest dobrze :)
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał peters Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe czym sie różnią te tłumiki,maja cos innego w środku co bardziej tłumi i zamula piec ?
U mnie ta rurka ssąca w Alci ma malutkie nieszczelności na łączeniu z piecem wiec muszę o to zadbać aby to uszczelnić.A normalnie w Vw t4 mam kawałek rurki giętkiej ok.20cm.
Zgoogluj sobie te numery to zobaczysz różnice. Ten nowszy jest bardziej zakręcony, tzn ma dłuższą rurę dolotową do puszki. Już go sobie kupiłem, ale jeszcze nie zamontowałem (mój wyje straszliwie, spalił się w środku prawdopodobnie).
Pirs210 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2015, 13:47   #3678
morob

Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI 147hp
Rocznik: 2008

Witam

Mam jedno pytanie:
Otóz siedziala mi swieca w dogrzewaczu. Wymienilem ja na nowa.

Pytanie:
Jakim programem diagnostycznym moge w wlasnym zakresie wymazac bledy zapisane dotyczace wadliwej swiecy? Mam interfejs ELM 327
morob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2015, 17:09   #3679
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98

Cytat:
Zapytam a można tak zrobić ze pompka startuje razem z piecem
tak, możesz dać +12V na pompkę z tego samego pstryka ale czy łaczyć +12 z alternatora i + 12 pompki, raczej nie, bo np. nie chcesz aby piec w lecie startował i go nie włączasz go, a tutaj + informujacy o pracy alternatora (silnika) jednocześnie zasila ci pompkę, w zasadzie niepotrzebnie i zjada ci szczotki.

Jescze jeden manewr, dobrze jest dać opóźnienie wyłączenia pompki, czyli miniaturowy przekaźnik i na zasilaniu cewki przekaźnika podpiąć odpowiednio duży kondensator, który podtrzyma podawanie napięcia na przekaźnik (czyli załączenia pompki), aby odebrać ciepło z piecyka po tym jak silnik zgasisz.
Lub pamiętać, aby zatrzymać piecyk kilka minut przez zatrzymaniem auta.
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2015, 22:02   #3680
peters

Dzieki kolego,dlaczego nie ma funkcji Pomógł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A jaki to ma byc kondensator ?
I czy on załatwi sprawę,czy może założyć coś innego...ale to pewnie dodatkowe koszta przy zainstalowaniu jakiegoś przekaźnika opóźniającego start.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 14-02-2015 o 20:25
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania