Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-06-2011, 22:32   #31
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania [2.0 TDCi]

Czemu bez przepływki nie ma mowy o przyśpieszeniu? Ja nie zauważyłem różnicy po odpięciu, tylko auto nie przerywało koło 2000rpm :-)
Myślę, że to może być EGR - dużo na to wskazuje. Zaślep gada na próbę i zobaczysz. W 2.0 zaślepia się go całkiem łatwo.

Stary 26-06-2011, 18:49   #32
Glenroy
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania [2.0 TDCi]

No może nie stracił aż tyle werwy ale to nie było to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie czułem tak jak przed odłączeniem wyraźnie momentu kiedy silnik dostaje doładowanie, być może to było tylko moje chwilowe wrażenie bo przejechałem nim może ze 4 kilometry bez przepływki.
Gdzie tak w ogóle mam szukać zaworu EGR? bo jakoś nic mi się pod maską szczególnie nie rzuca w oczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I w jaki sposób zaślepić tego pasożyta?

Ostatnio edytowane przez Glenroy ; 26-06-2011 o 18:52
Glenroy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2011, 22:25   #33
maureliusz

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-06-2011, 08:59   #34
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Glenroy
rozumiem ze mowisz o sytuacji ze jak wcisniesz od dolu do spodu gaz to silnik rozpedza sie normalnie dochodzi do 2500-3000obr robi zawachanie i dalej pozniej idzie?

Opisz dokladniej objawy bo to chyba nie bedzie egr..
bo egr zamyka sie przy pelnym obciazeniu silnika wiec nie mozliwe aby otwieral sie pozniej przy 2500-3000obr.
Ale zaslepic zawsze warto i to powinienes zrobic-bo to duzo pomoze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za to przy tej predkosci (2000-3000obr) silnik ma pelna moc i zmienia sie geometria i sterowanie turbina aby silnika nie przeladowac bo musi sie zmniejszyc cisnienie doladowania -zmienic geometria lopatek i byc moze tutaj jest problem.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 28-06-2011 o 09:03
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2011, 09:44   #35
Glenroy

Dzięki wielkie Maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

mjprzem, dokładnie tak jak piszesz, pedał w dół, zaczyna ciągnąć i na którymś zakresie łapię zawieszkę.

Dokładnie podczas przyspieszania silnik łapię chwilową zadyszkę na 2.500 lub 3.000 rpm i po takiej przerwie, ja wiem może koło sekundy, zaczyna znowu normalnie przyspieszać. Nie ma tutaj jakiejś reguły, raz przytnie na 2.5krpm, raz na 3krpm innym razem wcale nie przycina i idzie równo w całym zakresie. Tak samo jest podczas zmiany biegu, czasem przy szybszej, ostrzejszej zmianie biegu przez chwilę się zastanawia i dopiero zaczyna ciągnąć, innym razem idzie z marszu po puszczeniu sprzęgła. Działa to, że tak powiem jak chce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-06-2011, 17:40   #36
maureliusz

Glenroy,
1. Zaślep na próbę, to nic nie kosztuje poza straconym czasem.
2. Kolega miał taką zadyszkę w 2.0 i ASO nic nie znalazło. Wgrali nowy soft i ustało. Powiem Ci, że jak szukałem rozwiązania kiedyś swojego problemu z szarpaniem bo necie, to znalazłem na zagranicznych forach mnóstwo takich problemów...nie rozwiązanych niestety. Głównie jednak dotyczyły silnika 1.6. Ktoś pisał, że wraz z zużyciem, a raczej zapchaniem się kanałów doltowych zmienia się charakterysytka pracy i komputer nie umie się przestawić. To co może pomóc to niby Chip.
To co napisałem, to tylko sugestia.
Stary 28-06-2011, 18:28   #37
Glenroy

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Glenroy,
To co może pomóc to niby Chip.
Heheh, chip i tak jest planowany od pewnego czasu, chciałem jednak najpierw pozbyć się pewnych bolączek mojego wehikułu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro postaram się znaleźć chwilkę i zaślepić gada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-07-2011, 21:35   #38
Glenroy

Odnawiam troszkę temat, EGR został sprawdzony i jak stwierdził mechanik, jako że silnik był eksploatowany w sposób, nie na emeryta, to zawór wygląda dobrze, nie był czyszczony ni nic, domyka się, działa w pełnym zakresie więc pozostawiony został w spokoju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś kilka razy mu przycisnąłem i patrzyłem w lusterko, co dojrzałem? że samochód dymi, wcześniej puszczał bączka przy depnięciu i dalej było czyściutko, teraz czarna smuga przy asfalcie zostaje dopóki, dopóty nie odpuszczę z gazu. Oczywiście przerywa i zamula jak wcześniej, czyli raz tu raz tu, czasami zdarza mu się zamulać od 2.500rmp w górę już do samego końca, jak by ciągną i w pewnym momencie dostał przez łeb i stracił chęć do szaleństw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaczynam się obawiać o wtryskiwacze niestety, czy słusznie czy nie, tego nie wiem i właśnie chciałem prosić o jakąś opinię na ten temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W poniedziałek jeszcze raz pod komputer idzie bo to wszystko przestaje być zabawne już ;/

Pozdr.

Ostatnio edytowane przez Glenroy ; 09-07-2011 o 21:37
Stary 09-07-2011, 22:37   #39
Szejk.Ahmed

Imię: Marcin
Model: T
Silnik: Najlepszy
Rocznik: 2016

może najpierw zacznij od wgrania softu.ja miałem też problemy z dymieniem od 3000obr aż do końca,wgrałem ponownie soft i teraz mam spokój,zobacz też przepływkę.
Stary 09-07-2011, 23:03   #40
Glenroy

Cytat:
Napisał Szejk.Ahmed Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
może najpierw zacznij od wgrania softu.ja miałem też problemy z dymieniem od 3000obr aż do końca,wgrałem ponownie soft i teraz mam spokój,zobacz też przepływkę.
Przepływka jest na pewno ok bo była podmieniana z samochodu kolegi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojadę jeszcze na kompa, jak nic nie wylazło to serwis i nowy soft. Mógł byś mi tylko powiedzieć ile taka przyjemność kosztuje? Bo nie wiem na co się przygotować ;>
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania