Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2018, 17:47   #31
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
Domyślnie Odp: Przy przyspieszaniu sciaga w prawo jak sie pusci noge z gazu to sciaga wlewo

w zaleznosci od producenta poduszki amortyzatora byly strzalki lub kropki (biala, zielona)
tym znakiem zawsze powinna byc skierowana do nadkola

Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2018, 14:47   #32
300ton
ford::average

Imię: Paweł.
Model: Mondeo MK3 HB
Silnik: 2,0 TDCi 130KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Przy przyspieszaniu sciaga w prawo jak sie pusci noge z gazu to sciaga wlewo

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisz jeszcze, na czym dokładnie polega to ściąganie.
Nie ważne, czy przyspieszam czy jadę na luzie, muszę korygować kierownicą a sprawa robi się dziwniejsza, że czasami mam wrażenie że jest OK i przez chwilę jedzie nie ściągając. Nie mam wtedy pewności co do swoich obserwacji.
Nawet jeśli to odczucie jest wynikiem jakiś luzów, to dlaczego objawiły się, te luzy, dopiero po wymianie sprężyn?
Mimo, że mechanik zaznaczył położenie łożysk i na pewno ich nie przestawił to wciąż mam wrażenie graniczące z przekonaniem, że coś jest źle złożone.

- Nigdy nie kłóć się z głupcem. Ludzie mogą nie dostrzec różnicy....
300ton jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2018, 15:20   #33
Garbojad

Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001

może magiel szlak trafił w międzyczasie ? sprawdzałeś to może
Garbojad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2018, 16:23   #34
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Czyli jeżeli w czasie jazdy puścisz kierownicę, to ona się skręca w lewo, czy nie? A może przy ustawieniu kierownicy na wprost auto skręca w lewo?
Ja bym sprawdził zawieszenie pod kątem luzów, no i sprawdziłbym geometrię też z tyłu. Warto też sprawdzić, czy któreś koło nie grzeje się bardziej podczas dłuższej jazdy.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2018, 08:52   #35
300ton

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... ale można tez sprawdzić czy są dobrze przez otwór w kielichu...
Niestety u mnie widać tylko ok 1cm gumy wokół śruby. Nic nie mogę ustalić.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żadnych znaków nie widać. Bez wyjęcia nie sprawdzę.

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jeżeli w czasie jazdy puścisz kierownicę, to ona się skręca w lewo, czy nie? A może przy ustawieniu kierownicy na wprost auto skręca w lewo?
Kierownica prosto -> auto skręca w lewo. Cały czas muszę kontrować w prawo aby nie znaleźć się na lewym pasie.

Rano testowałem jeszcze czy aby nie mylą mnie zmysły, ale niestety miałem rację. Ściga tak samo przy przyspieszaniu jak i podczas jazdy "na luzie".

Jutro jadę na pełną geometrię. Zbieżność jest, ale widać to nie wszystko. Przy okazji sprawdzę luzy na maglu.

Stary 11-01-2018, 12:08   #36
peteypee

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

W sumie na oryginałach ta strzałka chyba jest na samej krawedzi więc może być cięzko ją dopatrzeć. Ale tak czy inaczej raczej chyba nie poduszka.
Próbowałaś przełożyć koła? U żony w mk3 na letnich ściąga delikatnie w prawo na zimowych w lewo i to bez względu na to które koło gdzie jest założone.
Może być magiel, drążek, końcówka, nawet zacisk. Przyczyn niestety może być dużo i musisz wszystkie po kolei odhaczać.

Bump: W sumie na oryginałach ta strzałka chyba jest na samej krawedzi więc może być cięzko ją dopatrzeć. Ale tak czy inaczej raczej chyba nie poduszka.
Próbowałaś przełożyć koła? U żony w mk3 na letnich ściąga delikatnie w prawo na zimowych w lewo i to bez względu na to które koło gdzie jest założone.
Może być magiel, drążek, końcówka, nawet zacisk. Przyczyn niestety może być dużo i musisz wszystkie po kolei odhaczać.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2018, 16:18   #37
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał 300ton Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kierownica prosto -> auto skręca w lewo.
No dobrze, ale jak jedziesz prosto i puścisz kierownicę, to czy ona skręca się samoczynnie w lewo, czy nie?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2018, 09:49   #38
300ton

Cytat:
No dobrze, ale jak jedziesz prosto i puścisz kierownicę, to czy ona skręca się samoczynnie w lewo, czy nie?
Kierownica nie "skręcała", cały czas prosto a samochód zjeżdżał. Piszę w czasie przeszłym, bo zrobiłem pełną geometrię.
Wyszło na to, że albo "instrumenta" albo diagnosta jest do d00py. Przód był mocno zbieżny a i tył (choć niewiele) nadawał się do regulacji, co też i uczyniłem.
Zawróciłem Wam głowę ufając zapewnieniom "majstra" ale na pewno wielu ten wątek rozjaśni co nieco w kwestii zawieszenia.

Serdeczne dzięki za poświęcony czas!

Maniacy Fordów - łączcie się!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania