![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
|
Dzięki ziemek56, a jeszcze jabyś mógł powiedzieć czy moc tej grzałki jest wystarczająca i jak długo grzejesz silnik przed odpaleniem? Na allegro pojawiły się grzałki norweskiej firmy DEFA o mocy od 550W do 750W i zastanawiam się czy nie wybrać mocniejszej [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
|
|
|
#32 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
JEDNA godzinka przed uruchamianiem nawet przy -15 starcza nawet bardzo.
Moja 400 watt.
|
|
|
#33 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
|
Ok, mam tą grzałę. Mógłbyś mi sprecyzować gdzie dokładnie znajduje się zaślepka przeciwmrozowa? Myślałem że obok filtra paliwa, ale widzę że takich podobnych zaślepek jest kilka.
|
|
|
#34 |
|
|
Nie bardzo jest wybór - kwestia dostępu.
Na czas zabawy wyjmij bagnet i rurkę też.
|
|
|
#35 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-01-2010
Model: Transit
Silnik: 2.5D/Pompa Bosch
Rocznik: 1992
|
Panowie zamontowałem grzałkę na wąż idący od chłodnicy o mocy 500W, przewierciłem termostat i nagrzewa mi się tylko chłodnica i dalej coś nie idzie... Może powinienem zamontować grzałkę w innym miejscu. Może zaraz przed termostatem na wężu idącym od chłodnicy. Załączam zdjęcie mojej grzałki:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Jeżeli chcesz ogrzać silnik, musisz zainstalować grzałkę w... silniku. Wyjmujesz brok (zaślepkę), a w to miejsce wsadzasz specjalną grzałką z rozpieranym śrubą gumowym uszczelnieniem. Są takie w handlu, także na Allegro... Ci co montują grzałkę tak jak ty, przewiercają w kołnierzu termostatu otwór (z tego co pamiętam fi 6 mm), wtedy ciecz powoli krąży i ogrzewa także silnik, a nie tylko chłodnicę. Ale takie rozwiązanie pogarsza z kolei dogrzanie silnika w duży mróz i ogrzewanie kabiny (już podczas jazdy).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-01-2012 o 18:53 |
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
|
Cytat:
Idealnym byłoby ogrzewanie samego oleju w misce ale to już wyższa szkoła jazdy (chyba stary SAAB tak miał).
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 02-01-2012 o 18:31 |
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-01-2010
Silnik: 2.5D/Pompa Bosch
Rocznik: 1992
|
Skoro kupiłem już tę grzałke to w którym miejscu radzilibyście ją zamontować? Znajomy zamontował takie coś i grzało mu cały obieg, w starych instalacjach domowych centralnego ogrzewania wogóle nie było pompy wodnej i jakoś kaloryfery w całym domy były ciepłe
Ostatnio edytowane przez lysy1908 ; 02-01-2012 o 20:09 |
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
Przelotową grzałkę należy zmontować w małym obiegu jak najniżej, by ciepła ciecz grawitacyjnie pracowała. Twoja średnicą nie podejdzie.
Nie pamiętam kształtu węża w którym masz grzałkę. Może montaż tuż przy bloku da efekt konwekcji, bo grawitacja tutaj zawsze do chłodnicy będzie - wtedy bez otworu w termostacie. Przyjrzyj się dobrze jak wąż idzie do bloku pod górkę to już coś.
|
|
|
#40 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Może taka grzałka jak w linku zamontowana na dole w wężu sięgnie elementem grzejnym do bloku silnika? Wtedy powinna grzać silnik...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
Nie pamiętam dokładnie, ale czy powyżej lub poniżej miejsca, gdzie wstawiłeś grzałkę - nie ma trójnika z odejściem do pompy wodnej? Nie mogę sprawdzić, bo auto jest u syna. A sam nie pamiętam... Jeżeli tam jest odejście do pompy, to tam powinieneś wstawić grzałkę i będzie działało. Czy ktoś wie, jak tam jest?...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-01-2012 o 21:03 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|