![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#4471 |
ford::average
![]() Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
|
![]()
S90 nie jest ofertą wyprzedażową. Teraz zamawiając auto produkcja będzie 2018 a cena 157 tyś.
Z tego co widzę w cenniku to nie tylko dołożono kamerę ale jest navi oraz SONY premium. Nie kojarzę jak inne ale hybryda zdrożała o 5 tyś ale dołożono gratów o większej wartości. Tyle, że teraz taki Vignale wygląda słabo, ponieważ cennik się nie zmienił i za navi trzeba dopłacaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pewnie kolejny "byk" Ford Polska ale jak by policzyć teraz Vignale to teoretycznie może być śmiesznieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez qlszef ; 27-11-2017 o 22:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4472 |
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
![]()
W lipcu jak rozważałem zakup Mondeo to wypasione Vignale było tańsze niż niemal identycznie doposażone Titanium o jakieś 12k. No a Wianiary miało skórę na desce, fotelach i aktywną redukcję hałasu.
![]() |
#4473 |
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
![]()
A mnie się zawsze wydawało, że w wiekszości lista dodatków dla Vignale jest podobna jak dla Titanium - a główna różnca to elementy w Vignale których nie da się domówić to Titanium (pomijam koła, metalik i skórę).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4474 |
![]() Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
|
![]()
poza skóra na desce i wzorem felg to Titanium mógł mieć wszystko to co Vignale, tyle że na początku Vignale startował z dużo wyższą ceną z powodu tych usług posprzedażowych. Teraz chyba Ford się z tego wycofał. poza tym, Vignale miał kilka gratów z które z Titanium trzeba było płacić. Cennik Vignale był cały czas na takim samym poziome z tym, że na początku nie dawali rabatów i dlatego finalna cena była dużo wyższa. Teraz się to wyrównało. Ale żeby aż 12 tyś Vignale wychodził taniej to nigdy mi nie wychodziłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4475 |
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
![]()
Na początku w Vignale nie można było zamówić spryskiwaczy reflektorów i kraty do bagażnika.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4476 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-08-2012
Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Odnośnie V90 to już się chyba kiedyś tu wypowiadałem. Co prawda nie jeździłem, a tylko macałem w salonie 3 różne wersje wyposażenia i niestety tyłka mi nie urwało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wszystko wygląda cudnie i ten samochód jest przepiękny w środku i na zewnątrz ale nawet w najwyższej wersji wyposażenia tunel środkowy miał w górnej części wstawki ze skrzypiącego plastiku. Deska rozdzielcza w wersji bez obszycia skórą była zrobiona z twardego i sprawiającego tanie wrażenie plastiku.
Wiem, że to nie S klasa itp. ale spodziewałem się trochę więcej od tego wnętrza. Z drugiej strony 160k PLN to naprawdę niedużo za samochód tej klasy i drobne niedoróbki trzeba wybaczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1994 Peugeot 106 1.1 60KM -> 2003 Mazda 6 GY 1.8 120KM -> 2007 Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi 125KM Titanium HB -> 2015 Ford Mondeo Mk5 2.0TDCi 150KM Titanium X Kombi -> 2019 Volvo V90 T8 Inscription 390KM |
![]() |
![]() |
![]() |
#4477 |
![]() Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019
|
![]()
Z drugiej strony w cenie poniżej 160k PLN można dostać na full wypasie Vignale 210KM (mówię o cenie ostatecznej po rabacie rzędu 16-19% do wyrwania co jest spokojnie do osiągnięcia) natomiast takie S/V90 to przydałoby się chociaż z tym następnym silnikiem 190KM i automatem i cena już oscyluje w okolicach 200k PLN i dalej szału w stosunku do Mondka z wyposażeniem nie ma. A o rabatach takich jak w fordzie to w volvo można pomarzyć. Co z tego ze znaczek volvo a vignale co brakuje?
Może jeszcze na zakupie nie jestem ale tez się już rozglądam pomału za samochodem na trasy i wyjazdy wakacyjne w tych okolicach cenowych. I naprawdę z moimi wymaganiami ciężko dogodzić. Prawdopodobnie obecna foka zostanie jako druga do miasta bo szkoda mi jej będzie sprzedać jak ja więcej niż 15k km rocznie nie robię nawet z 1 wypadem wakacyjnym do Włoch gdzie Ok 4000-4500 strzeliło. Od zawsze marzyłem o Bmce 5 z 3 litrowym silnikiem r6 i takie f10 używane w Ok. 150-200k pln tez rozważam ale tutaj zawsze dochodzi dylemat używane premium czy nowe w segmencie D. Pytanie co przeważy rozum czy serca bo dla mnie samochód to nie tylko narzędzie, które ma mnie przewieźć z A do B. Jak mam ochotę to się toczę a jak włączy mi "zapie...." mode to banan z gęby nie może mi schodzić. Namiastkę tego mam w foce niby 1.5 Eb 182KM ale tam gdzie trzeba i tego potrzebuje to siary nie ma i bardzo zgrabnie wyprzedza się maruderów i tiry. Wiec dla mnie poza komfortem z jazdy w dłuższe czy średnie trasy także motorownia pod maska być musi. Oczywiście kusi tez nowy stinger ale trochę bałbym się wydać Ok 200k na koreanca. Poza tym wtedy nie widziałbym innej opcji jak benzyna a rozważając samochody na trasy to lepszy byłby diesel, którego nigdy nie miałem i nawet pod tym katem rozważyłbym. Zobaczymy jeszcze nowego puga 508. Kurde nie jest to takie proste jakby się wydawało.
![]() |
#4478 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-09-2013
Model: Q3 Sportback S line
Silnik: 2.0 245 KM 4x4
Rocznik: 2024
|
![]()
Wczoraj z kolegą zrobiłem 700 km jego BMW 7 w M-pakiecie ,2017r - 609 KM, full opcja za 800 KPLN, wszystko mająca limuzyna, wybornie cicha a zawieszenie wręcz bajeczne.
Ja jako kierowca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślałem że po tylu km w takim aucie doznam szoku jak wejdę do mojego mondeo. Jednak do 140 km cichość w kabinie wręcz identyczna, Nawet zaryzykowałby stwierdzenie że do 140 w Vignale jest ciszej, a to dlatego że jego pakiet M bulgotał w wydechu a wydech Mondeo ma jedno zadanie, tłumić ile się da. Na tych samych progach zwalniających mondeo nie odstępował komfortem przejazdu, Myślę że różnica byłaby dopiero gdyby prędkość najazdu była większa np z 40 km w taki próg wtedy zawieszenie BMW przepłynąłoby po progu a mondek by zwyczajnie podskoczył. Przyśpieszenie 240 KM - 1562 kg - 7,9s 0/100 609 KM - 2255 kg - 3,7s 0/100 Niby przepaść ale na S2 ( oczywiście w niemczech) wracając wczoraj do domu rozpędziłem bez trudu Mondka do 240, błyskawicznie, bez zadyszki, wskazówka momentalnie dojechała do tej wartości i jeszcze chciał jechać szybciej. Wcale nie czułem że BMW miało 2x wiecej KM bo przy tak wielkiej masie auto po prostu godnie się rozpędzało ale efektu wgniatania głowy w zagłówek nie było. Wnętrze w BMW wiadomo, klasa sama w sobie, sama skóra z siedzeń w pakiecie dodatkowym warta była 20 KPLN... jednak wsiadając do Mondeo Vignale nie czułem się jak w biedawozie. Jeszcze coś na minus BMW. Kompletnie głupie, skomplikowane, nie intuicyjne sterowanie komputerem, to pokrętło i gesty są po prostu uciążliwe, 2x szybciej tą samą czynność idzie wykonac w Sync3 klikając po ekranie. Reasumując po całym dniu spędzonym w najbogatszej wersji BMW 7 twierdze że Mondek Vignale za 147tys które za niego dałem w zupełności broni się i wykończeniem i wyciszeniem,. Przyśpieszenie przy tej wadze auta wcale nie ujmuje zajebistości. Opcja wydania 800 KPLN na auto które względem wyposażenia Vignale w wyposażeniu ma dodatkowo jakieś gesty, trochę bardziej inteligentny tempomat i lepsze nagłośnienie to opcja tylko dla bogatych. bajery jak tv z tyłu nie biore nawet pod uwagę. Z BMW zabrałbym do siebie tylko przydatną kamerę parkowania z przodu i 3D w okół auta. Zawieszenia bym nie chciał bo 1 amortyzator ponad 10 KPLN kosztuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez prokop123 ; 29-11-2017 o 11:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4479 | ||
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4480 |
![]() Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019
|
![]()
No właśnie w premiumach trochę serwis boli i jak ktoś ma wykupiony z samochodem (wszyscy kupujący nową BMKe tak robią) pakiet serwisowy na 5 lat to mają to gdzieś ale na rynku wtórnym przy samochodzie 2-3 letnim jak koszty serwisu spadną na Ciebie nie robi się to już takie fajne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem sobie symulacje samochodu dla siebie (kolor jeszcze do dyskusji - szkoda, że nie ma zwykłego srebra, bo już dość mam wyrazistych kolorów. Deep Impact Blue utrzymanie w czystości jest masakryczne): Vignale 5-dr, 2.0 TDCi 210 KM Twin-Turbo PowerShift FWD, Magnetic Grey, Tapicerka skórzana perforowana ciemna Lux Opcje: 1. Koło zapasowe pełnowymiarowe - 200 zł 2. Rolety przeciwsłoneczne - 400 zł 3. Pedały z aluminiowymi nakładkami - 600 zł 4. Dodatkowo przyciemniane szyby - 800 zł 5. Nadmuchiwane pasy bezpieczeństwa - 850 zł 6. Spryskiwacze reflektorów - 900 zł 7. Radioodtwarzacz Sony CD/MP3 z DAB+ i Ford SYNC 3 - 1250 zł 8. Autoalarm Thatcham obwodowy i pojemnościowy - 1450 zł 9. Pakiet Ultimate - 8500 zł 10. Pakiet Vignale Nero - 2200 zł 11. Przednie fotele wielokonturowe - 3750 zł Całość katalogowo - 184350 PLN, po rabacie 18% (tyle dostałem na Focusa) - 151167 PLN Za taką kwotę ciężko znaleźć rozsądną alternatywę w innych markach, 2.0EB (203 KM + update na 240 KM) wyszedłby jeszcze taniej ale na same trasy lepszy będzie chyba ten TDCi.
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|