![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-07-2008
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Dikileiden powiedz proszę, gdzie jest zamontowane, bo mam vebasto z mojego poprzedniego auta i zastanawiam się gdzie je zamontować w esiu.
|
|
|
#42 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
|
Szczerze mówiąc to nie wiem , widziałem tylko pod autem układ wydechowy tegoż webasto.
Ale z czystej ciekawości rozglądnę się gdzie to ustrojstwo siedzi. Przy okazji muszę się wybrać do ASO żeby wgrac nowy soft do sterownika webasto . I tu pytanie czy ktoś już wgrywał taki soft w ASO i ile taka przyjemność kosztuje? |
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
Jak zerkniesz to zrób fotkę gdzie to siedzi.
z góry dzięki
Pozdrawiam Rolem Ostatnio edytowane przez Rolem ; 29-11-2012 o 16:26 |
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-10-2010
Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
|
Z fotka moze byc problem - piecyk jest zamontowany pod prawym blotnikiem (o ile pamietam to za kolem)
Nie wiem czy link sie otworzy, ale wygooglalem instrukcje montazowa do diesla [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ostatnio edytowane przez Zoltyy ; 29-11-2012 o 09:58 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Czyli jak Vebasto jest to opis dodtakowy: "programowalna" jak nie ma tego słowa to zwykła el.
Jak przyjdą mrozy sprawdze czy ustawienie na HI szybciej grzeje i ją załącza...
|
|
|
#46 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#47 |
|
|
Panowie a oprócz webasto czy nagrzewnicy elektr. jest jeszcze coś takiego jak w mondeo MK3 Tdci lub Tddi dogrzewacz silnika (świece żarowe wbudowane w obieg płynu chłodzącego)?
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-03-2005
Model: S-Max II
Silnik: 2.0 TDCI 150 KM -->180KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
Nie kolego-dogrzewacz silnika ze świecami żarowymi to nie elektryczna nagrzewnica powietrza , która to umieszczona jest za centralną konsolą i ogrzewa jedynie powietrze wdmuchiwane do wnętrza auta. Dogrzewacz(świece żarowe) silnika pomaga w szybki nagrzaniu się płynu chłodzącego po przez co silnik szybciej się nagrzewa i umieszczony jest w obiegu płynu chłodzącego . Nie wiem czy ten dogrzewacz występuje w s-maxie , na pewno był w mondeo MK3.
Choć tak do końca nie widziałem tej nagrzewnicy elektrycznej , ale z opisu forumowiczów takowa występuje. Tak naprawdę przydały by się jakieś schematy całego obiegu grzania i chłodzenia s-maxa to każdy by zobaczył co gdzie się znajduje i jak się nazywa. Znalazłem taki schemat s-max-galaxy, tylko co jest czym? No nic musi się jakiś znawca tematu wypowiedzieć. Ostatnio edytowane przez dikileiden ; 29-11-2012 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Podgrzewacze płynu chłodzącego (te na świece żarowe) "wyszły z mody".
Na załączonym powyżej schemacie brak jest nagrzewnicy elektrycznej. Sama nagrzewnica wygląda jak wszystkie wymienniki ciepła w układzie nawiewu - zdjęcie w załączeniu. Co ciekawe dokładnie takie same nagrzewnice elektryczne występują w samochodach z silnikiem diesla na platformie Mondeo MK4 (MND, S-max, Galaxy) jak i FF2 (FF2, C-max, Kuga). W razie czego można zakładać dowolną ze znalezionych do tych samochodów. W przypadku braku nagrzewnicy w dieslowskim samochodzie dość łatwo się ją dokłada - jest o tym wątek w dziale FF2.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 29-11-2012 o 12:30 |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|