Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-01-2011, 17:52   #41
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Zapieczona tarcza

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam tylko dziwne wrażenie że jakby pedał hamulca był bardziej miętki. Podczas ostrego hamowania wchodzi prawie do podłogi. Nie jeździłem autem 4 dni i już nie wiem czy tak było czy nie. Samo to że na postoju hamulec twardnieje na poziomie około 5cm jest trochę dziwne, czyż nie powinien twardnieć po wduszeniu około 1-2cm ?
moze przegrzałeś płyn hamulcowy przez to
Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jedna tarcz się "rozświeciła" do czerwoności

bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2011, 18:19   #42
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Raczej nie mam wlany wyczynowy płyn hamulcowy który ma wytrzymałość do 330C a przejechałem tak może 2-3km więc to raczej wątpliwe. Może tak po prostu było, dałem ojcu i mówi że on nie czuje niczego dziwnego. Co do zapowietrzenia to fakt że wkręcałem przy otwartym zbiorniku, ale niedawno dopiero co wymieniałem płyn i był odpowietrzany Czyli co otworzyć na chwile ten zaworek ?

Wymiana piasty, wymiana tarczy, wymiana klocków.

Jakby ktoś się kiedyś brał się za wymianę piasty z tyłu to będzie potrzebował:
-Podnośnik + jakaś podpora np pień drzewa albo cegły co by auto podniesione stabilnie siedziało.
-Klucz do odkręcenia koła
-Torxa 45 do odkręcenia 4 śrub piasty
-Torxa 60 do wkręcenia tłoków.
-Klucz najlepiej oczkowy 13stka z jakąś rurą do przedłużenia co by się łatwiej "odpieczętowywało" śruby od hamulców. Są tam łącznie 4 śruby 2 od szczęk i 2 od zacisku(chyba dobrze to nazwałem)
-Średni i duży młotek
-W skrajnych wypadkach gumówka do rozcięcia tarczy.
Do tego spray miedziany i płyn do czyszczenia hamulców.
Myślę że niczego nie pominąłem

Miałem zrobić fotorelację ale pogoda nie dopisała wiec opiszę to w skrócie.
1- Rozluzowujemy 5 nakrętek od koła chyba że ktoś ma inaczej.
2- Podnosimy auto odkręcamy nakrętki zdejmujemy koło
3- Opuszczamy auto na pieniek czy co tam sobie przygotowaliśmy.
4- psikamy preparatem penetrującym na wszystkie 4 śruby które znajdziemy po drugiej stronie patrząc na tarczę. Mamy tam 2 przy piaście i 2 przy tłoczkach łączących szczęki z zaciskiem. Postarajmy się NIE psiknąć po gumowej osłonie tłoczków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
5- Jeśli tarcza nie schodzi bez problemu psikamy również otwory z których wychodzą śruby na których siedzi tarcza, oraz na wystającą część piasty. Chodzi o to aby zalać penetratorem wnętrze tarczy.
6- Odkręcamy wpierw zacisk czyli główny mechanizm hamulca do którego wchodzi linka hamulcowa itd. Są to 2 śruby przy tłoczkach (z gumową osłonką). Jeśli nie pójdzie normalnie, to ja wziąłem młotek i waliłem młotkiem w klucz aż w końcu poszło.
Pamiętajmy aby w dobrą stronę odkręcać te śruby czyli w tym wypadku patrząc na tarczę będzie to ZGODNIE z wskazówkami zegara, przeciwnie do śrub od felgi.
7- Zdejmujemy zacisk z klocków, wysuwamy go w bok. Tutaj nie powinno być raczej żadnych problemów, ewentualnie można sobie pomóc młotkiem jak nie idzie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
8- Następnie odkręcamy pozostałe 2 śruby przy piaście, tu też nie powinno być problemów, jak będą to tak jak powyżej i zdejmujemy ostatni element hamulca. Możemy przeczyścić szyny klocków i popstrykać je miedzią aby klocki swobodniej się przesuwały i drgały.
9- Teraz próbujemy zdjąć tarczę, jeśli pójdzie normalnie pomijamy punkt 10.

10- Skoro to czytasz tzn że jest problem. Zaczynamy na spokojnie stukając w rant tarczy oraz bęben przy tym kręcąc do okoła. Tutaj na prawdę trudno jest określić co pomoże, po prostu trzeba stukać, pukać itd. Pomoże na pewno gumówka i przecięcie tarczy na pół.

11- Zdejmujemy tarczę(jeśli są takie małe metalowe cienkie nakrętki mocujące tarcze z przodu(od strony opony) to również je odkręcamy) i tutaj kończy się punkt odnośnie wymiany tarczy. Warto oczyścić piastę i spryskać ją miedzią aby na przyszłość się nie zapiekłaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W drugą stronę wszystko jak opisałem z wyjątkiem założenia zacisku.

*Wkładamy torxa w tłok i dostukujemy go młotkiem aby dobrze wszedł. Mój sposób który zadziałał był taki że kręciłem i dopychałem klucz i w sumie wszedł bez większych problemówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zacisk musi swobodnie wejść na klocki, nie można go wpychać siłą! Jak nie chce wejść znaczy ze za słabo schowaliśmy tłok . Zwróćmy też uwagę że ten tłok ma rowek i na klocku jest taka wypukłość. Wypukłość musi wejść w rowek.
Ja dodatkowo odkręciłem jeszcze zbiornik z płynem

Ciąg dalszy dla piasty

12- Obracamy odpowiednio piastę(największa dziura na lini śruby), bierzemy torxa i wbijamy go młotkiem aby DOBRZE siedział w śrubie od piasty, zaczynamy odkręcanie, u mnie wystarczyła przedłużka do klucza i poszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
13- Wyjmujemy piastę jeśli piasta nie chce wyjść obstukujemy ją aż w końcu wyjdzie.
14- Odczepiamy kabelek od abs'u, mechanizm działa tak że trzeba podnieść taki plastikowy jęzorek do góry bodaj że od strony piasty.
15- Warto oczyścić to co się da tutaj i popstrykać miedzią, przynajmniej ja tak zrobiłem. Jeśli kołnierz metalowy ten co osłania tarcze jest pokrzywiony to można go wyprostować młotkiem na jakiejś cegleGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
16- Wracamy z powrotem.
Have Fun !

P.s.
Każde miejsce przed spryskaniem miedzią warto odtłuścić.
Przy każdym waleniu młotkiem w klucz należy przytrzymać klucz przy śrubie aby się nie zsunął bokiem bo zjedziemy śrubę!

Jeśli ktoś tu widzi jakieś błędy to proszę dać znaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 18-01-2011 o 19:28
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2011, 18:24   #43
bambucza
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,2 TDCI 175KM

Spróbuj, nikt Cię za to nie skarci, a nóż widelc to będzie przyczyna.
Pamiętaj że odpowietrzanie rozpoczyna się od najdalszego zacisku od pompy, czyli u nas
1 tytlne prawe koło
2 tylne lewe koło
3 przednie prawe koło
4 przednie lewe koło
bambucza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2011, 19:30   #44
SrebnaStrzała

To mam każde koło odpowietrzać? a to czemu jak grzebałem tylko przy tyle ? Przecież powietrza chyba nie mógł nabrać cały układ ?
Stary 18-01-2011, 19:38   #45
dzimi75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0TDCI 140 KM
Rocznik: 2011.10

Miałem to samo co ty odpowietrzałem 3 razy aż było dobrze. Tylko ja z tyłu miałem rozkręcane wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Wiec odpowietrzałem tył i później jeszcze raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Dopiero jak 4 koła to było dobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-01-2011, 19:40   #46
bambucza

Wiesz jak nie wiesz???? Samochód jeździł, hamulce były używane, i pompowane....

Ja taki numer jak Ty chciałbyś zrobić zrobiłem tylko raz, jak ściągałem jeden zacisk tylny lewy, ale samoód wtedy nie jeździł a ściągnięty zacisk zalałem osobno płynem przez szczykawkę do pełna i przewód był zaciśnięty zaciskiem. później jeszcze odpowietrzyłem tak profilaktycznie tylko ten jeden zacisk. Ale powtarzam ja wtedy nie jeździłem. Chyba że się mylę to może ktoś jeszcze się wypowie.

A po za tym po takich męczarniach jaie już przeszedłeś to odpiwietrzenie układu to pikuś, trwa to zaledwie pół godziny, pamietaj żęby najpierw spryskać odpowietrzniki jakimś WD-40 żeby nie ukręcić i załatw sobie kawałek przeźroczystego wężyka żebyś widział czy lecą bąbelki powietrza

Ostatnio edytowane przez bambucza ; 18-01-2011 o 19:45
Stary 18-01-2011, 19:48   #47
SrebnaStrzała

Ja nie jeździłem autem przez cały proces. 4 dni temu stanął na belach i teraz zjechał. Musiałem czekać na tarcze
Generalnie chodzi mi tylko o to że nie mam płynu hamulcowego a szkoda mi kupować litr bo tani nie jest.
U mnie przyczyna może być tylko jedna. Czy wciskanie tłoczka mogło spowodować zapowietrzenie ? Wstawiłem nowe tarcze które były grubsze no i wiadomo trzeba było cofać.
Odpowietrzałem i lałem nowy dokładnie miesiac temu.

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 18-01-2011 o 19:52
Stary 18-01-2011, 19:55   #48
bambucza

Wcale nie musisz kupować nowego, czysta menzurka wyłapujesz z jednej strony i dolewasz do zbiorniczka i tak w koło macieju tzn cztery koła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a w ogóle to za chwilę napisze do Ciebie na PW bo mam pytanie o wtryski, które mi "regenerują" już tydzień

Ostatnio edytowane przez bambucza ; 18-01-2011 o 19:59
Stary 18-01-2011, 19:57   #49
SrebnaStrzała

To może to zrobię zobaczę jak będzie z pogodą.
Stary 19-01-2011, 01:04   #50
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

a jaka temperature ma myslisz czerwona tarcza? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania