Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-08-2012, 01:47   #41
kuczol
ford::advanced

Model: Galaxy II
Silnik: 2.0 TDCI 115PS @ +++
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wibracje podczas przyśpieszania

Cytat:
Napisał xilebo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
Podlacze sie do tematu:
Objawy sa nastepujace, wibracje przy przyspieszaniu, trzymaniu gazu. Poczatkowo tylko przy predkosciach 140-160 km/h na autostradzie, poczatkowo ledwie wyczuwalne najlepiej na gladkiej autostradzie, po kolejnych dziesiatkach przejechanych km wibracje pojawiaja sie juz przy 100, 80 km/h, trzesie cala konsola i kierownica - ledwo dojechalem do kraju. W warsztacie auto podniesione do gory, nic nie znalezli, i po tym zabiegu przestalo trzasc! ("ruki swabodne" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Tak przejezdzilem po krajowych drogach pol roku. I znow autostrada, objawy jak wyzej. I znow ledwie wczoraj doczlapalem sie na do kraju.
Czasami trzesie najmocniej na 6-biegu, pomaga zapiecie 5-biegu, czasami samo ustepowalo, albo jak podlewarowalem przednie strony na trasie na postoju, czasami samo mijalo i pojawialo sie po kilkunastu- kilkudziesieciu km, znow czasami objawy ustepowaly po zatrzymaniu na postoju lub swiatlach, a jak jest poczatek trasy i zimny to trzeba przejechac 50-60 km. Z zaobserwowanych - mniej trzesie na 5. biegu przy 100 km/h za to przy 80 km/h chce wyskoczyc z siodla.
Auto ma przejechane aktualnie 165k km, poprzedni sezon i pierwsze objawy przy 150k km.
Wibracji nie ma przy luznym biegu lub hamowaniu (to historia na inna bajke).
Czyzby to przeguby?
Masz dokładnie to co ja miałem z drugą (lewą) półosią (prawą stronę robiłem wcześniej). Przegub miał dość spory luz (co się później okazało), który uaktywniał się po przejechaniu 50km, no i na nieszczęście najgorsze było w drodze na wczasy. Co ja przeżyłem... ale wpadłem na trop że powyżej 120 km/h nic się nie dzieje i tak starałem się dotrzeć do celu. Na miejscu szukałem warsztatu i po wymianie tejże półosi jak ręką odjął. Tylko że ja to mam przy przebiegu prawie 300 000km (pewnym).

kuczol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2012, 07:28   #42
hubert.piasecki
ford::amateur

Imię: Hubert
Model: galaxy ghia
Silnik: 1.9 TDI 130kM
Rocznik: 2003

Panowie Forumowicze u mnie jest dokładnie ten sam problem....wibracje. Sprawdziłem już, że jest to wina przegubów i półosi napędowych. kiedyś wymieniłem prawy wewnętrzny przegub łączący półosie i pomogło. Niestety po roku czasu znowu mi wibruje samochód NIE KUPUJCIE TANDETNYCH ZAMIENNIKÓW. Sprawdźcie u siebie też łożysko podporowe prawej półosi bo jak ma luz to też będzie wam fura wibrowała. w takim wypadku dobrze jest wymienić praktycznie komplet: flanszę w skrzyni biegów, półoś ,,środkową'' wraz z łożyskiem podporowym i ten nieszczęsny przegub - (na Allegro przegub oryginalny VW około 550pln, łożysko podporowe VW wraz z półosią i flanszą do skrzyni ok 600pln). Trochę to kosztuje ale ja mam już święty spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hubert.piasecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2017, 15:44   #43
Ssss
ford::beginner

Imię: Stan
Model: Galaxy
Silnik: 2.2 tdci

Mam oba problemy opisywane tutaj. Na poczatku bylo tak ze samochodem czasem przy prędkości ok 85 trzęsło tak jakby się miał zaraz rozpaść, najpierw wymieniłem i wywazylem kola, nie pomogło ale po jakimś czasów ustało. Teraz mam tak ze trzęsieb się cała deska i kierownica od prędkości ok 110 w góre. O przegubach mówił mi mechanik że najlepiej dać do regeneracji całą półoś, czy to prawda? Co do obrotów u mnie jest to słabo wyczuwalne ok 2000rpm delikatnie trzęsie tylko że nawet na postoju.
Ssss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2017, 08:41   #44
xilebo

Model: MK2 galaxy
Silnik: 1.9 TDI 115KM
Rocznik: 2001

Witam, U mnie to byl przegub wewnetrzny z wieloklinem (nie wiem czy fachowo to nazwalem). Uwaga sa rozne wersje rozniace sie liczba klinow. Podziele sie smutnym doswiadczeniem - przestrzegam przed REGENEROWANYMI przegubami. Zaoszczedzilem poczatkowo na czesciach a pozniej przegub strzelil daleko od domu i byly koszty i oczywiscie oryginal. Regenerowany pekl na spawie. Pozdr.
Stary 05-04-2017, 07:53   #45
Ssss

Właśnie mechanik przestrzegał mnie przed wymianą przegubów - twierdził że szybko wysiadają i dlatego lepiej oddać całą półoś do regeneracji. Może miał doświadczenie z " tańszymi" przegubami...
Stary 27-04-2017, 22:52   #46
Ssss

Wymieniłem półoś - lewą (SKF) bo mechanik twierdził że z nią jest coś nie tak i okazało się, że to nic nie pomogło. Może to nie ta półoś, albo coś innego?
...dopiero po podniesieniu samochodu do wymiany opon charakter "usterki" się zmienił tzn. nie drży przy wyższych prędkościach, ale dalej jest tak jakby stukanie czegoś niewyważonego przy jeździe prosto i skręcaniu w lewo, przy skręcaniu w prawo jest lżejsze. Co do ustawania usterki po podniesieniu na jakiś czas już ktoś pisał. Tylko mnie nie interesuje na jakiś czas, chcę mieć sprawny samochód tak żebym mógł za jednym zamachem walnąć np. 5000km
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania