Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-09-2015, 14:19   #41
NaczelnyFilozof
ford::beginner

Imię: Naczelny
Model: Transit
Silnik: 2.4TD
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: kontrolka ładowania czyli dłubiemy elektrykę

U mnie ewidentnie na zimnym silniku świece żarowe nie pracują. Sprężynka zamiast świecić i gasnąć, miga. Dziś rano auto wogóle nie chciało odpalić. Dopaliło po długim kręceniu.

Oczywiście po nagrzaniu silnika drogą do miasta, w mieście odpalanie ok. Swieci pare sekund. Gaśnie. Odpala od strzała.

Widzę że używany czujnik w cenie 10-20 zł już można znależść. Nówka to 70 zł. CHyba zamówię nówkę.

Te świece żarowe są zapewne realizowane przez jakiś przekaźnik? Jeżeli wymiana czujnika temp nie pomoże to jest możliwość "ręcznego" załączenia obwodu świec w zimne poranki?

NaczelnyFilozof jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2015, 18:21   #42
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał NaczelnyFilozof Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie ewidentnie na zimnym silniku świece żarowe nie pracują.
Skąd wiesz? Nie musi palić się kontrolka, a świece grzeją...

Jeżeli jest prawidłowy spręż silnika, to pali z pół obrotu po nocnym postoju na dużym mrozie nawet wtedy, gdy wszystkie świece są spalone. Główna rola świec to spełnienie wymogów ekologicznych - zwłaszcza obniżenie dymienia zimnego silnika przy zwiększonej dawce wtrysku.

Przekaźnik na pewno włącza obwód świec - pytanie, czy świece są sprawne...

W wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] znajdziesz linka do instrukcji gdzie jest podana lokalizacja przekaźników, niezależnie od tego podana jest ona tam oddzielnie dla modelu Mk6.

Kontrolka swiec na nagrzanym silniku powinna palić się po włączeniu stacyjki może pół sekundy, te kilka sekund które ty opisujesz - to coś jest nie tak.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-09-2015 o 18:24
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2015, 18:27   #43
NaczelnyFilozof

No to nowe fakty!

Przekaźnik świec jest pierwszym przekaźnikiem w skrzynce w komorze silnika. Wyciągnąłem. Rozbebeszyłem. Spalony styk. Złom. No ale wsadziłem w to miejsce przekaźnik inny. Sprawny. Przekręcam zapłon. Sprężynka miga nie świeci. Nawet nie odpalam. Ale co tak śmierdzi? Przekaźnik się upalił po 2 kilku sekundach. Drugi przekaźnik złom. 70A!

Czyli tak jak na rysunku. Trzeba odkręcić wiązkę od świec. Albo gdzieś zwarcie do masy albo co?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tylko jak tam dojść?
Stary 21-09-2015, 18:50   #44
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Prawdopodobnie masz zwarcie na świecy - dziwne, że nie spalił się wpierw tzw "Fusible Link", czyli bezpiecznik na szynie w postaci kawałka cieńszego przewodu...

Nie powiem ci jak w silniku 2,4 jest najwygodniej dostać się do świec, ale być może trzeba zdemontować kolektor dolotowy.
Świece żarowe to ciężki temat, lubią się ukręcić i wtedy potrzeba czarodzieja, który potrafi je wykręcić bez demontażu głowicy.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-09-2015 o 21:06
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2015, 16:27   #45
NaczelnyFilozof

Do świec żarowych się nie dostanę. Za dużo demontażu. A nie mam tak wielkiego garażu. To na inny dzień.

No ale odkręciłem kabel od listwy świec żarowych. Obok korka wlewu oleju.
No i sprawdzam miernikiem. Kablel ok. Czyli zwarcie gdzieś dalej na świecach.

Ale coś mnie tknęło. Bo do pierwszej świecy żarowej da się dojść. Odkręciłem ją z listwy i dostała obejście na grubym kablu z oczkiem. Skręcone z kablem dochodzącym do listwy. Czyli tylko jedna świeca dostaje prąd. Trzy siedzą bez prądu.

Włożyłem przekaźnik 30A zamiast 70A (bo wczoraj spaliłem 70). No i test. Prąd na świece dochodzi. Przekaźnik się grzeje ale nie wybucha. Na desce rozdzielczej sprężynka miga zamiast świecić i zgasnąć po chwili...

Zamówiłem czujnik temperatury. ZObaczymy co wniesie do tematu.
Stary 08-10-2015, 20:16   #46
NaczelnyFilozof

Z racji wolnego czasu zabrałem się za dokopanie w czeluściach silnika do świec żarowych. Bo idzie zima...

Niby prosta rzecz w teorii. Wystarczy zdemontować dolot. Śruby od egru zapieczone ale poszły. Auto nie ma egru bo ktoś kiedyś wstawił zaślepkę. Odkręciłem kolektor. Dojście do ostatnich śrub kolektora to mistrzostwo. Ale zeszło.

Listwa od świec żarowych zaatakowana przez rdzę. Ostatni moduł to ulatywał w palcach. Podpinałem świece na krótko bezpiecznikiem do +12. Niby ostatnia najwiecej zardzewiała ale druga robi zwarcie do masy. Próbowałem ją wykręcić, bo i tak nie działa. Ale się urwała główka. Lipa.

Jutro skręcam dolot na 3 świecach żarowych. Mam nadzieje że brak samej główki świecy nic nie zrobi ciśnieniowi w cylindrze.

Aaaa.. Wymieniłem czujnik temp w głowicy. Genialnie się go wykręca bez specjalistycznego klucza którego nie mam ;-)
Stary 08-10-2015, 22:06   #47
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał NaczelnyFilozof Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymieniłem czujnik temp w głowicy. Genialnie się go wykręca bez specjalistycznego klucza którego nie mam ;-)
W wysokiej na 80mm nasadce 15mm wycinasz tarczką szczelinę o szerokości 4mm i po kłopocie...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 26-10-2015, 12:04   #48
NaczelnyFilozof

Dawno mnie nie było!

Wymieniono czujnik temp w głowicy. Zniknęło miganie sprężynki w czasie jazdy na rozgrzewającym się silniku i znikanie wskazań temperatury przy jeździe na gorącym silniku.

Jako że jesień i deszcze. Dokupiłem gumową uszczelkę na łączenie podszybia/maski. Bo woda w czasie deszczu lała się na silnik na wtryski. Teraz tam jest sucho ale woda leje się z boków na obudowe filtra powietrza i baniak płynu chłodniczego. Też lipa bo woda się zlewa w doł prosto do otworów ramy i idzie w ramę. Czy koło zawiasów pokrywy nie powinno być czegoś co przechwytuje wodę?
Stary 26-10-2015, 12:50   #49
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

U mnie w 2,0 uszczelka kończy się jak u ciebie i dalej nie ma nic, natomiast pod plastikowym podszybiem jest rynna odprowadzająca wodę i po stronie kierowcy jest odprowadzenie jej w dół wzdłuż błotnika na ziemię.
Te dwa 10-cio centymetrowe odcinki bez uszczelki po obu stronach maski nie stanowią jednak problemu, tam ścieka woda deszczówka w bardzo małej ilości. Główna partia deszczówki idzie do rynny.
Stary 21-11-2015, 14:58   #50
NaczelnyFilozof

O! Dawno mnie nie było! Transit pomału będzie się szykował do snu zimowego. W zimie jeździć nie będzie bo zimówek nie mam... Ale do rzeczy.

Do zrobienia mam jeszcze hamulce. Bo pedał hamulca chodzi ciężko. Taki zamulony. I wraca też pomału. W związku z tym po hamowaniu, po puszczeniu hamulca efakt jest taki że auto samo chwilę hamuje. Żadne koło nie trzyma i nie grzeje się w czasie jazdy. Na razie rozebrałem lewy przód. Przeczyściłem i wymieniłem płyn w tej sekcji. Po tej operacji na jednym kole nie poprawiło się. Jeszcze 3 koła do sprawdzenia...

W czasie jazdy znikły lewe kierunowskazy. Prawe działają ok. Awaryjne działają ok wszytsko świeci. Opcja szukaj wskazała rozebranie przełącznika i sprawdzenie przekaźników pod bezpiecznikami w komorze silnika. Że może coś od wilgoci. A wilgoć jest.

Jeszcze przy starcie porannym, rozrusznik też coś grymasi. Efekt taki że rozrusznik się kręci jak wiertarka ale nie zaskakuje do koła zamachowego. Dopiero za którymś razem zaskoczyło tak jak powinno. Starość czy wilgoć?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania