Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2015, 10:09   #41
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Cytat:
Napisał paoloWawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Boże, jak ja nie lubię osób, które jadąc "przepisowe" 140 km/h na autostradzie lub 120 km/h na ekspresówce myślą że skoro jadą dopuszczalną v-max to są królami szos i nikogo nie przepuszczą - to najgorsze głąby na świecie. Zajmijcie się swoim życiem i nie zwracajcie d....głowy innym.
Dokładnie. Wiele razy na dwupasmówce spotkałem 2 samochody jadące obok siebie 50 km/h i żaden nie miał zamiaru przyśpieszyć ani zwolnić aby umożliwić wyprzedzenie przez sznur samochodów z tyłu. Skoro jest 50 to nikt nie ma prawa ich wyprzedzić.
Za to powinni karać.
To że ktoś chce jechać szybciej to jego sprawa.
Żeby nie było , że wymyślam to : dzieje się tak bardzo często na 2 pasach w sławetnej Stalowej Woli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 10:11   #42
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Nie wiem, czy to czas na podsumowania, bo w trakcie tej żarliwej dyskusji poruszono wiele przykładów niebezpiecznych zachowań i niestosowania się do obowiązujących przepisów. MaXyM przecież też uczciwością nie grzeszy, bo z jego filmiku wynika, że momentami przekraczał 160 km/h, a przy tym korzystanie wyłącznie z lewego pasa jest praktycznie nieistotne. Paradoksalnie, właśnie to wykroczenie (jazda lewym), przy jednoczesnym znacznym przekroczeniu dopuszczalnej prędkości, ogranicza ryzyko zaistnienia wypadku. Ciągła zmiana pasów ruchu powodowała by tu większe zagrożenie (możliwość utraty panowania nad pojazdem). Ponadto z lewego pasa można zobaczyć nie tylko pojazd poprzedzający, ale i te jadące przed nim, co jest bardzo istotne dla bezpiecznego wykonania manewru wyprzedzania. Wcześniej bowiem można zauważyć sygnalizowanie zamiaru zmiany pasa ruchu, czy kierunku jazdy, co jest praktycznie niemożliwe w sytuacji gdy widoczność ogranicza nam poprzedzający pojazd. Oczywiście nie pochwalam, ani przekraczania dopuszczalnej prędkości, ani jazdy "lewym", ani też używania klaksonu, błyskania światłami, czy samowolnego temperowania zapędów innych użytkowników drogi. Wszystko to może (i najczęściej tak jest) powodować dodatkowe zagrożenie, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich reakcji innych użytkowników drogi.
Stary 06-12-2015, 10:48   #43
Paw3l1

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
Domyślnie

Juri: co Ty masz cały czas problem do tej Stalowej Woli. Jak Ci kolego nie odpowiada to nie przyjeżdżaj. A nie cały czas czytam stalowa wola i dwupasmowka. jakby tylko dwupasmowka w stalowej była.
Często jeżdżę ta droga i nie miałem nigdy problemu z jazda lewym pasem,.a po drugie co 200 metrów masz światła to nie wiem gdzie chcesz się rozpędzać.

Jeszcze dodam, że ta Twoja sławna dwupasmowka, która w dłuższej części ma ponad 400 metrów, odchodzi w stronę wsi, nisko itd. Skąd samochody wjeżdżające do miasta nie są obyte z taka droga, bo jadą tylko do tesco na zakupy.

Wysłane za pomocą tapatalk.
Stary 06-12-2015, 11:18   #44
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Jak to już było stwierdzone - moje filmiki biją w obie strony i nagrywającego i nagrywanych... wnioski każdy wyciąga sam, bo bardzo często obie strony w pewnym stopniu przyczyniają się do zaistniałych sytuacji jak to miało miejsce w przypadku opisanym przez @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ...
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to nagranie dałem tylko dla przypomnienia i w kontekście poruszonego tematu. Nagranie skomentowane zostało w postach 143 do 152. Co do dlaszych "zarzutów":
1. tak często używam klaksonu bez sensu i wiedzą o tym wszyscy czytającey ten temat od początku ale jako samopochwałę napiszę, że już o wiele mniej niż kiedyś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Jechałem lewym bo byłem najszybszy, cały czas wyprzedzałem (chciałem przynajmniej) i nie było za mną nikogo szybszego, komu chętnie bym ustąpił...
3. w 9:30 to było hamowanie z ucieczką na wszelki wypadek na sąsiedni pas jakby zabrakło miejsca na wyhamowanie czyli jak najbardziej technicznie sensowne posunięcie...
4. gościa wyprzedzają prawym bo jest sierotą blokującą lewy pas i tyle, po zatrąbieniu trochę się obudził i przyśpieszył (na ile mu pewnie możliwości pozwalały) by w końcu zjechać na prawy i był to kolo na oko ok 40 lat...
5. Na L-ki nie trąbię i one zawsze jeżdżą prwym pasem.
6. To nie dzieła filmowe a zapisy sytuacji na drodze, nikt nikogo nie zmusza do oglądania a każdy wyciąga swoje wnioski.
Krytyka kogoś przychodzi bardzo łatwo, gorzej ze sobą...

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 08-12-2015 o 15:14 Powód: wydzielenie dyskusji z tematu
Andrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 11:21   #45
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Mam dużo do tej drogi bo życie tak się poukładało , że mieszkam gdzie mieszkam i tak się składa , że często tam bywam , a pokomentować i ponarzekać lubię i wypowiadam się zgodnie z tematem. Mieszkam w Nisku , a i tak uważam , że Nisko to dziura i jakoś się tym nie urażam tak jak Ty tą drogą. A już nie wspomnę o tym , że bardzo dużo spraw jeżdżę załatwiać do Krosna bo tu jest mega patola ale to inne długi temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie tylko w Stalowej jest dwupasmówka ale wybierz się na wycieczkę do chociażby Rzeszowa to zauważysz , że jest tam zupełnie inna mentalność i jedyne samochody które blokują drogę to RBR lub RNI.
Trochę Cię poniosło , że co 200 m są światła więc bez przesadyzmu. A o światłach to odrębna dyskusja bo Stalowa jest znana w całej Polsce przez tirowców jako najbardziej głupia droga z najmniej zsynchronizowanymi światłami.

Reasumując , Mam duży problem do tej drogi i do tych ludzi , i będę często ją komentował, ale jak wspomniałem zamieszkałem tu bo tak się złożyło , mam nadzieje , że jak najkrócej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Szacun za samokrytyke, jak wspomniałeś nie każdy ma jaja aby siebie skrytykowac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale jak juz wspomniałem ponarzekać i wtrącać się lubie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 11:52   #46
gorilla
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Panowie, zmierzacie do wniosku - kto pierwszy i ma szybsza bryke ten lepszy i moze więcej.
Aby wyjechać na drogę publiczną teoretycznie każdy odbył kurs, uzyskał uprawnienia. Uczestnicząc w ruchu drogowym powinniśmy przestrzegać przepisów i oczekujemy tego od innych. W odniesieniu do przepisów większa odpowiedzialność ZAWSZA będzie ponosić ten który jest z tylu. Jadąc szybko (obojętne którym pasem choć powinniśmy prawym) widząc np samochód osobowy za tirem, możemy a nawet musimy oczekiwać, ze będzie wyprzedzać. Faktycznie sporo kierowców zmienia pas późno, ale trzeba się z tym liczyć i to akceptować. Nie liczcie na to , ze ktoś was widzi w lusterkach. To bujda, że ktoś ciągle patrzy w lusterka - nie da się. Mózg robi jedną rzecz na raz!!! Po prostu jedni zerkają w lusterko częściej, przy czym im szybciej jadą to niestety rzadziej. Panowie KULTURA. Bardzo często jest tak, ze ktoś szybko dojeżdża do grupki samochodów i na chama wyprzedza. Zaczekaj!!! to samo np kończy się zakaz, podwójna ciągła - to trzeba zacząć jeszcze na zakazie by ten z przodu nie wyprzedził pierwszy lub nie zaczął przyśpieszać - no bo jak zacznę to temu chamowi przecież już nie wolno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. prawda?!? Oj fajnie jest choćby trochę przycwaniaczyc, ale kiedy nam ktoś tak robi to "puszcz". Panowie, jazda po drodze publicznej to nie wyścig. Po prostu nie róbcie komuś tego co wam nie mile. Za to zrób tak jak byś chciał by ktoś postąpił w stosunku do Ciebie.
gorilla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 15:05   #47
dobo_28

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał dobo_28 Zobacz post
jadąc sobie drogą nr 8 na blacie 100 km/h wyprzedzam pojazd znajdujący się na prawym pasie w odległości ode mnie jakieś 70 metrów pojazd wyprzedzany miał z 70 km/h. A tu z daleka wali mi długimi idiota "PAN I WŁADCA DROGI" by mu "ZJECHAĆ Z DROGI"
Świadczy o tym, że gościu od mrugania jechał lewym pasem, a mrugał, bo mu się wpakowałeś przed maskę, zmuszając do zmiany prędkości jazdy.
Po pierwsze Nic nie świadczy w tym wypadku jak ja śmiałem w ogóle sygnalizować, że chcę zjechać na lewy pas przecież on chciał to zrobić.
Po drugie Nauczcie się jeździć z dozwoloną prędkością. A nie na każdym kroku się usprawiedliwiacie. Bo wam się spieszyło itp. tłumaczenia trzeba było wyjechać wcześniej!

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Zachowanie tego kolesia mi się nie spodobało bo według jego rozumowania jak ja śmiem prawidłowo wyprzedzać inne auto bo on rozpędził swoją Renówkę do 140 i musi teraz zwolnić i wali długimi z daleka.
Twoje rozumowanie jest o tyle nielogiczne, że chcąc wymusić na innym użytkowniku drogi stosowanie się do przepisów ruchu drogowego, sam się do nich nie stosujesz, ba stworzyłeś sytuacje potencjalnie niebezpieczną, zagrażającą bezpieczeństwu w ruchu drogowym. Podejmując manewr wyprzedzania należy między innymi ustalić, nie tylko odległość, ale i prędkość pojazdu poruszającego się pasem ruchu na który masz zamiar wjechać. Gdyby bowiem zamiast owej Renówki jechał jakiś Hamilton w Lamborghini, czy innym Ferrari, i był bliski prędkości startowej, właściwej dla F16, to Twój manewr mógłby umożliwić wam obu spotkanie ze stwórcą.
I nie truj proszę, że Twoje zachowanie było przepisowe, bo to on łamał przepisy. Twoje dalsze zachowanie (celowe spowolnienie ruchu) można porównać tylko do tego: "motocyklista wyprzedzał mnie na łuku drogi, na podwójnej ciągłej, więc chcąc dać mu nauczkę otworzyłem drzwi..."
Sytuację odległości wytłumaczyłem drugi raz elaboratu nie będę wykładał!
Wystarczy, że zdjąłby nogę z gazu i na odcinku jaki miał do mnie auto by wytraciło prędkość ja bym wyprzedził auto i zjechał na prawy pas.
Ale jak gościu ze 100m wali jak porąbany światłami to sorry i tak wytracił około 40km/h gdy ja byłem 10m od auta wyprzedzanego dalej walił światłami wiec po lekkim minięciu auta wyprzedzanego wyhamowałem go o 30km/h.

Ja mogę sobie zarzucić jedynie to, że wyhamowałem kolesia o te 30 km/h robią to świadomie. Aczkolwiek skłoniło mnie do tego zachowanie tego właśnie kolesia.
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 16:06   #48
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał dobo_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze Nic nie świadczy w tym wypadku jak ja śmiałem w ogóle sygnalizować, że chcę zjechać na lewy pas przecież on chciał to zrobić.
Albo ja nie jestem biegły w czytaniu ze zrozumieniem, albo twoja języka odbiegła daleko od logika, albo też jeszcze nie wytrzeźwiałeś po andrzejkach.
Cytat:
Napisał dobo_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisał hak64
Cytat:
jadąc sobie drogą nr 8 na blacie 100 km/h wyprzedzam pojazd znajdujący się na prawym pasie w odległości ode mnie jakieś 70 metrów pojazd wyprzedzany miał z 70 km/h. A tu z daleka wali mi długimi idiota "PAN I WŁADCA DROGI" by mu "ZJECHAĆ Z DROGI"
Świadczy o tym, że gościu od mrugania jechał lewym pasem, a mrugał, bo mu się wpakowałeś przed maskę, zmuszając do zmiany prędkości jazdy.
Jeśli już dojdziesz do ładu ze swoją logiką, to zauważysz, że ja nie napisałem nic o sygnalizowaniu zamiaru zmiany pasa ruchu, ja twierdzę (tak to wynika z twojego opisu) że gościu był już na lewym pasie, kiedy ty dopiero na niego wjeżdżałeś i dlatego mrugał długimi, bo zmusiłeś go do zmiany prędkości jazdy.
Cytat:
Wystarczy, że zdjąłby nogę z gazu i na odcinku jaki miał do mnie auto by wytraciło prędkość ja bym wyprzedził auto i zjechał na prawy pas.
To teraz zastanów się co jest poważniejszym wykroczeniem: przekroczenie dopuszczalnej prędkości, czy zajechanie drogi? Ja twierdzę, że to drugie, bo sprawca tego wykroczenia wymusza podjęcie manewru obronnego przez innego użytkownika drogi.
Stary 06-12-2015, 16:35   #49
dobo_28

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

Nie usprawiedliwiaj łamania prędkości przez kolesia bo z tego wnioskuję, że robisz to tak samo jak ten koleś. Tak samo wysnuwam wniosek jaki ty wysnułeś dotyczący, że mu wjechałem.
Przeczytaj elaborat wyjaśniający.
Bo nadal czepiasz się uogólnionego (skróconego opisu sytuacji) zobacz ile już napisałem i to wszystko musiał bym zawrzeć w pierwszym wpisanym tutaj poście. A zależało mi na krótkiej zwięzłej odpowiedzi co do urządzenia lub innej możliwości ostudzenia kolesia z syndromem PANA (i nie napisałem PANA z syndromem LEWEGO PASA) BO NA NIM SIĘ NIE ZNAJDOWAŁ, A NAWET JEŚLI BY SIĘ ZNAJDOWAŁ TO ON STWARZAŁ ZAGROŻENIE PORUSZAJĄC SIĘ Z NADMIERNĄ PRĘDKOŚCIĄ KTÓRĄ WY TOLERUJECIE!!!
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 16:39   #50
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Czlowieku ty sie lecz.
Nie jestes ani od karania, nakladania sankcji ani od ostudzania.
Jakie sobie urzadzenie wyobrazasz? Chcesz mu poswiecic w oczy i stworzyc nastepne zagrozenie? Wystarczy ze mu zajechales droge, celowo go wyhamowales a potem sie jeszcze z nim przepychales. Jak dla mnie jestes niebezpiecznym uczestnikiem ruchu, niebezpieczniejszym niz ci co jezdza szybko ale plynnie. Idz sie pochwal ze swoimi spostrzezeniami na policje, opowiedz jak to probowales ulepszyc system. Moze tym razem zamiast dac ci mandat to cie tylko wysmieja. Ale imo powinni ci odebrac prawko bo jestes niebezpieczny. Albo przynajmniej wyslac na badania psychologiczne. Bo serio twoj sposob rozumowania i twoja reakcja na to co sie stalo na drodze przekracza wszelkie normy.

Zeby nie bylo: nikt nie usprawiedliwia lamania przepisu ograniczenia predkosci. Kolega wyzej ci napisal tylko ze twoje wykroczenie ktorego sie dopusciles jest duzo bardziej niebezpieczne niz przekrocznie predkosci. Czy do Ciebie to nie dociera?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania