![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: focus mk3
Silnik: 1.6 / 125km
Rocznik: 2012
|
Już to zrobiłem i pokazało to samo miejsce. Dlatego czekałem na sobotę, jadę na działkę, żeby wyjąć wiązkę i to ogarnąć. Jeszcze zastanawiam się, czy kupić nową wiązkę, czy starą reperować.
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Nowa swoje kosztuje. Jeśli tylko przewód przerwany nie przy samych kostkach, to naprawiać. Złącza też da się kupić.
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: focus mk3
Silnik: 1.6 / 125km
|
Cytat:
Podwiesiłem ją też wyżej, żeby nie leżała bezpośrednio na zderzaku. Ostatnio edytowane przez pablo183 ; 27-07-2024 o 18:23 |
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Focus
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Panowie, Ford Focus mk3 2011r sedan europejczyk. W lutym tego roku wyskoczył błąd czujnika przedniego (nie mając gdzie tego ogarnąć poczekałem do wiosny) do tego czasu pojawily sie bledy juz na wszystkich czujnikach i dwoch wiazkach zwarcie do masy/ otwarty obwód. Zdjalem tylną wiązke i sprawdziłem miernikiem wszystkie przewody łączyły sie brak przebić. Wiec zdjalem przedni zderzak, wtyczka na jednym z czujników była czesciowo wysunieta, poprawilem ale to nic nie dalo i błędy dalej są (przewody przedniej wiazki tez sprawdziłem i wydaje sie byc ok). Wyjąłem moduł s bagażniku i miał również zwęglony ten element SMD. Zakupiłem używany moduł o tych samych numerach ale błędy dalej są, ich kasowanie, nowy profil nic nie dają, reset modułu PAM też nie pomaga. Kupiłe, nawet nówkę moduł parkowania z inna literką ostatnią na końcu i też nie pomogło błędy dalej te same, a auto po kazdym uruchomieniu sygnalizuje awarie systemu parkowania. Bezpiecznik 5 w bagażniku sprawdzony i jest OK. Co moźna jeszcze sprawdzić? Bo ręce opadają już Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
To zostały jeszcze wiązki od zderzaków do modułu i masa.
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
Witam,
Ostatnio wyjąłem radio bo się zepsuło. I przestał działać czujnik parkowania. Czy powodem jest właśnie wyjęcie radia czy to raczej czysty przypadek i zepsuły mi się czujniki w tym samym momencie? |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#48 |
|
![]() Imię: Mirek
Model: kuga
Silnik: 2.0 diesel
|
witam u mnie po podłączeniu komputera pokazał się błąd - zwarcie do masy- mechanik powiedział że to wina tego modułu co siedzi w bagażniku gdyż prąd dochodzi do niego a tak jakby nie przechodził po nim ,co myślicie ma rację?
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Zwarcie do masy, ale czego? Czujnika, modułu? Na drugi raz weź kod błędu od mechanika.
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Gdy CAN złapie zwarcie, to nawet jak szyna ruszy na jednym przewodzie (a ta w FF3 raczej nie powinna), to moduł nie odpowie, a poza tym inne moduły na HS-CAN także będą miały problemy. Gdy któryś z czujników lub wiązka zderzaka złapią zwarcie wystarczy wiązkę odłączyć. Albo rozłączyć złącze pod samochodem, albo przy module i ponownym odczytem DTC ustalić gdzie leży problem. Gdy jest podejrzenie, że problem jest wewnątrz modułu, to także odłącza się wiązkę czujników, aby sprawdzić jak zachowa się po tym moduł. Wracając do pytanie, to jeśli mechanik opierał się w swej opinii tylko na odczycie DTC i niczym więcej, to racji mógł nie mieć. |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| czujniki parkowania , elektryka , parktronic |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|