![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
DPF wypala mi się ładnie i regularnie co ponad 400km a nawet 500km jak robię trasy i wartości load spadają do 7% a nawet mniej a soot do 19-21%. Nie zaobserwowałem tam błędów… a wypalanie to ja do przesady aż sprawdzam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Sprawdź jeszcze ciśnienie doładowania i ciśnienie doładowania oczekiwane lub coś w tym stylu.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
FCP member
|
Właśnie sprawdzałem wieczorem i teraz tak: w „zdrowym” silniku MAP pokazuje 2,4 a nawet 2,5 bara na 4 biegu i but w podłodze. A u mnie… 2,27 bara. Słabizna, wiadomo pewnie jest to powiązane z zaniżonym odczytem przepływu powietrza czasem nawet o 40g. Sam już nie wiem. Gdzie by to uciekało? Turbo raczej nie sądzę żeby było już agonalne, bo pracuje cicho a i w dolocie nie ma oleju (wiadomo mgiełka olejowa zawsze jest). No chyba że sterowanie podciśnieniem turbo (elektrozawór sterowania turbo) ale on błędów mi nie zgłasza
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#45 |
|
FCP member
|
Zgadza się, są dwa zawory, jeden większy do sterowania turbiną, przykręcony do obudowy filtra paliwa, zaraz obok przepustnicy. A drugi mniejszy zaraz za nim, schowany w głębi, on steruje gruszką egr, która odpowiada za pracę klapy otwierającej przepływ spalin na chłodniczkę egr. Po drodze jest jeszcze „zbiornik podciśnienia” przykręcony do obudowy egr. Szczerze powiedziawszy jak składałem wszystko przy okazji nowego egr to te końcówki wężyków bardzo lekko wchodziły na króćce. Ale za to jak demontowałem ze starego egr to skubane siedziały zapieczone nieźle…
|
|
|
|
|
#46 | |
|
|
Cytat:
Może to tutaj jest problem ze zbyt niskim przepływem? |
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
FCP member
|
Kurczę to mam kolejny trop do obadania, dzięki! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
Obadaj, zwłaszcza że to nic nie kosztuje
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
FCP member
|
No tak, dokładnie, jutro będę pewnie coś walczył w garażu. A jak to nie to, wtedy pewnie wybebeszę jeszcze cały dolot.
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Jeszcze jednen głupi pomysł, ale nauczony doświadczeniem z roboty warto od takich zacząć. Pisałeś, że filtr powietrza nówka, ale oryginał czy jakiś zamiennik? Gdzieś mi się nawinął wątek o 1.6EB, który na zamienniku zaczynał wywalać błędy od przepływu powietrza, nie jestem w pełni pewnien czy to przypadkiem nie kolega
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|