![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#511 |
|
ford::average
![]() Imię: Fred
Model: Ford Focus, S-Max
Silnik: 1.6 TDCi, 2.0 TDCi
Rocznik: 2005,2011
|
po wyłączeniu silnika prąd dochodzi jeszcze przez krótki okres do różnych czujników, miedzy innymi do zaworu sterowania sztanga turbiny w celu odprężenia/ wyrównania ciśnienia w układzie, wtedy wszystkie czujki są otwarte, natomiast zastanawia mnie zapalanie kontrolku juz po uruchomieniu silnika u Ciebie, gdybyś miał problem z doładowaniem to komputer przeszedlby w stan awaryjny po przejechaniu jakiegos odcinka, tak zeby turbo chodziło, wtedy byłby bład doładowania lub przeładowania. U Ciebie kontrolna zapala sie po uruchomieniu silnika a nie podczas jazdy tak?? Wiec szukałbym cos innego, moze byc cos z EGR-em ( nie wiem czy w Fordach jest sterowany również podcisnieniowo czy tylko elektrycznie) sprawdz dokładnie jaki masz błąd na silniku. Można sprawdzic szczelnosc układu , moze gdzieś puszcza. Ale to jest takie gdybanie, zobacz jeszcze raz kody jakie wyskoczą. Aha. U mnie zawór sterowania turbo, jak juz padał to objawiało sie to buczeniem po wyłączeniu silnika, i jak cisnienie schodziło to buczenie ustawało. Lub tez przepływka jest zajechana i od razu podaje błędne wartości. Trzeba by odczytac na kompieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 04-09-2012 o 23:00 Powód: nie cytuj całego postu poprzednika |
|
|
|
|
|
#512 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-02-2008
Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 tdci 90 KM
Rocznik: 2005
|
OK Umowłem się z kumplem że ma dzisiaj podjechać jeszcze raz i mi odczytać i je sobie zapisze. Układ nie puszcza bo wczoraj sprawdzałem. Najdziwniejsz jest to że kontrolka( koło zębate) nawet na chwile nie zgasła po skaowaniu błedów. Natomiast teraz gaśnie po pierwszym uruchomieniu dosłownie na max min (mogę cofnąć lub stoi i się grzeje) i się zapala z powrotem. Jak będę jechał do roboty to odłącze przepływomierz i zobaczę bo wtedy podobno bierze wartości fabryczne tak?? Ta kontrolka zapalała mi się w zimę do rozgrzania silnika jak dodałem troszeczkę gazu na zimnym to się zapalała odcinała turbo i samochód gasł. Wydaje mi się, ze EGR jest tylko elektroniczny bo żadnych rurek wczoraj nie widziałem. U mnie jak wyłączam silnik coś piszczy słychać że się coś zamyka i cofa się dzwigenka. czy ma znaczenie jej długość? Bo nie sprawdziłęm z ustawieniem na starym turbo.
PS: Jeszcze od kiedy pierwszy raz zapaliła mi się ta kontrolka wywalało błąd P0102. Po wykasowaniu od razu się powielał ale turbo chodziło normalnie (a kontrolka była wygaszona). Teraz po wykasowaniu błąd się nie powiela, kontrolka się świeci a turbo nie ciągnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy chodzi tu o taki zawór ?? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 27-06-2012 o 08:39 |
|
|
|
|
|
#513 |
|
|
Po podłączeniu przepływki silnik powinien zgasnąć lub obroty falować. Cięgno turbo ustawia sie fabrycznie i nie powinno byc samemu ruszane pod zadnym pozorem. Ustawia sie je manometrem w zależności od cisnienia na gruszce sztangi. Zobacz najpierw wartosci przepływanego powietrza.
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 04-09-2012 o 23:00 Powód: nie cytuj całego postu poprzednika |
|
|
|
|
|
#514 |
|
|
OK to cięgno zostawiam, chyba, że spróbuje wymienić na drugie od starego turbo. A jak obroty się nie zmieniają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo chyba wczoraj próbowałem odpalać bez :/, ok ppostaram się to również sprawdzić.
|
|
|
|
|
#515 |
|
|
samemu lepiej nie dłubac przy turbo, gruszka i turbo sa integralną częścią, za każdym razem jesli jedno lub drugie jest zmieniane trzeba dokonac adaptacji wartosci, mowie tu oczywiscie o wymianie jednego lub drugiego a nie kompletu
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 04-09-2012 o 23:01 Powód: nie cytuj całego postu poprzednika |
|
|
|
|
|
#516 |
|
|
Ok w takim razie do jutra opowiem co pokazał komp jak zachowywał się samochód bez przepływki. Spróbuje jeszcze wszystko (wtyczki) jakimś kontaktem przeczyścić. A za co odpowiada czujnik w filtrze paliwa??
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 04-09-2012 o 23:01 Powód: nie cytuj całego postu poprzednika |
|
|
|
|
|
#517 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
....dluzo zescie popisali ale nic z tego nie wynika bo kolega ma wastegate-silnik 1,6-90KM.
jedyne co mozna sprawdizc to czy wastegate jest szczelne i czy sie domyka. wastegate raczej rzadko aby sie upalilo chyba ze ktos je zle wyregulowal i bylo otwarte non stop. budy-er sprawdz sobie dane rzeczywiste z jazdy silnika z kompem podlaczonym bo niema pewnosci ze to wina turbo..choc jest to bardzo mozliwe. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 26-06-2012 o 15:46 |
|
|
|
|
|
#518 |
|
|
Hej,
To najpierw ciekawostka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po odłączeniu wszystkich czujnków przy silniku EGR, Przepływka, 3 na kolektorze dolotowym, grzanie paliwa i jakiś pod pompą Vacum, samochód chodzi równo ładnie i tak jak wcześniej czyli jeździ bez turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A teraz fakty z pomiarów: Próba1 Po rozłączanym silniku jw błedy P0406,P0238,P0102 P0406 Czujnik A recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy P0238 Czujnik A wspomagania turbosprężarki - wysoki sygnał wejściowy P0102 Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - niski sygnał wejściowy + coś MAV/VAF Próba2 po wykasowaniu wszystkiego Brak błędów turbo się nie załącza Próba3 Po czyszczeniu wszystkich odłączonych wtyczek (odłączony EGR) P0102, P0405 Czujnik A recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy Wykasowanie i podłączenie EGR - brak błędów + zamrożone ramki P0405 Próba 4 Brak błędów turbo chodzi łądnie się wkręca do czerownego ale po kilkunastu metrach turbo się wyłącza + kontrolka + zamr ramki P0405 Przy każdym wyłączeniu silnika wszystko gaśnie i się kasuje turbo chodzi. Jak jadę nie używam za bardzo turbo tak do 1800 wszystko jest ok jak mocniej przyspieszę włącza się kotrolka i turbo się odcina ale brak błędów na kompie. Więc z wczorajszej rozmowy wnioskuje że to ten sterownik podciśnienia? Druga ciekawostka. Wszystkie inne parametry są super poza jednym i chyba raczej to ma wpływ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. temp silnika -40 stopni bez względu ile silnik chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzisiaj wróciłem 16km do domu i wskazówka nawet nie drgnęła turbo chodziło dopóki go nie nadużywałem. Gdzie w nim jest czujnik temp jak go sprawdzić? Co wy na to?? Poradźcie coś Heelp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze mi się przypomniało :/ trzecia ciekawostka momo, ze na kompie -40 bez względu czy odpalę czy tak jak wracałem do domu 16km po wyłączeniu silnika chodzi wentylator od chłodnicy :/ PS: tak to jest minus 40 stopni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sorki Szejk Ahmed nie to mi się wcisnęło. Miało być jako edycja. Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 27-06-2012 o 08:40 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ. |
|
|
|
|
|
#519 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Kolego wygląda na to że EGR powiedział papa. Dla porównania w mondeo EGR z trzema wtyczkami, jak nawala czujnik położenia zaworu to powoduje twardy błąd, którego nie można wykasować. I dziwna sprawa następuje że czasem wywala wtedy błąd sterownika turbiny mimo że wszystko z nim jest ok. Czujnik położenia w tym EGRze można dokupić na Allegro nowy w dobrej cenie. Może w twoim przypadku właśnie padł ten czujnik ale nie wiem jak z jego dostępnością, być może nie obejdzie się bez nowego EGRa. Aby to wykluczyć może powinieneś poszukać od kogoś na podmiankę aby przetestować.
|
|
|
|
|
|
#520 |
|
|
EGR jest zaślepiony może dlatego?? Jest jeszcze jedna sprawa bo mam ułamane mocowanie wtyczki bo jak go rozbierałem wtyczka była na tertetkę
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|