Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-08-2014, 17:55   #51
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Cieknąca klimatyzacja na nogi pasażera

Cytat:
Napisał zwyczajny39 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Panowie mówicie o trzech śrubkach a ja widzę tylko jedną na dole tej klapki parownika , jak się dostać do pozostałych dwóch jeżeli tam prawie nie ma dojścia i w dodatku przeszkadza jakaś rurka /prawdopodobnie od nawiewu/.
Trochę gimnastyki i dasz radę . Jak masz schowek klimatyzowany to możesz go też wyjąc co Ci pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 08-08-2014, 00:55   #52
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:
Napisał zwyczajny39 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisał Rafał A.(antek)
skoro cieknie, to znaczy ze zapchane sa odpływy.

Nie koniecznie musi byc zapchane ..w moim przypadku cieknie mimo ,że odpływ jest drożny .
to czemu cieknie?
Stary 08-08-2014, 07:46   #53
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
Domyślnie

Bo ta klapka nie jest szczelna. U mnie tak właśnie było, odpływ drozny, a podłoga była mokra. Uszczelniłem silikonem i juz dwa lata spokój
Stary 25-08-2014, 16:30   #54
Pitsmax
ford::average

Imię: Piotr
Model: Smax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006

Witam, Panowie podobnie mam w Smaxie... co prawda angol to cieknie mi pod nogi i aby uszczelnic dziadostwo to troche gimnastyki mialem ale
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... niestety cieknie dalej... ma ktos moze pomysl jak to doszczelnie - filmik -
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdr.

Ostatnio edytowane przez Pitsmax ; 25-08-2014 o 16:32
Pitsmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2014, 18:41   #55
rachitis
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Pitsmax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... niestety cieknie dalej... ma ktos moze pomysl jak to doszczelnie - filmik -
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdr.
Podjedź do ASO i poproś (mam nadzieję że można ją kupić) o taśmę butylową Finis 1 128 983 wymienioną w biuletynie 49/2009 który opisuje sposób przeprowadzenia tej naprawy. Pozostaje plastyczna i nie zastyga. Podobny produkt ma Boll - widziałem kiedyś w sklepie chemicznym.
rachitis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2014, 20:59   #56
Pitsmax
ford::average

Model: Smax
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał rachitis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podjedź do ASO i poproś (mam nadzieję że można ją kupić) o taśmę butylową Finis 1 128 983 wymienioną w biuletynie 49/2009 który opisuje sposób przeprowadzenia tej naprawy. Pozostaje plastyczna i nie zastyga. Podobny produkt ma Boll - widziałem kiedyś w sklepie chemicznym.
Dzieki wielkie, pojadę do Forda w tygodniu... mam nadzieje,ze góry złota u nich nie zostawię .... nawiasem mówiąc - masz możne zawartość wspomnianego biuletynu??
Pitsmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2014, 17:15   #57
yakuza1987

Model: Mondeo MK4
Rocznik: 2009

Panowie po 2 miesiącach woda pojawiła sie tylko gdzie indziej (miejsce zaznaczone żóltym kółkiem) ma ktoś patent jak to uszczelnić i jak tam sie dostać tzn jak zdemontowac ten plastik ??? woda pod samochód leje sie dość obficie ale i do środka auta również
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]

Ostatnio edytowane przez yakuza1987 ; 01-09-2014 o 17:18
yakuza1987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 10:17   #58
cuma2005
ford::amateur

Model: Modeo MK4
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2008

Witam,cieknie mi właśnie z tej obudowy w srodku jest chyba nagrzewnica ? kropelka po kropelce i stąd pytanie czy to nagrzewnica siada? bo na klimatyzacji tak samo sie dzieje kapie z tej obudowy czy poprostu woda sie zbiera i trzeba to uszczelnic? tylko na aucie cieżkie dojśćie czy ktoś z was wyciagał to na zewnatrz? trzeba deske sciagać i poł kokpitu ? czy bardziej lepiej opłaca sie ginastykować i uszczelnić tyle ile sie da na aucie ?z góry dziekuje za podpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cuma2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2015, 07:31   #59
Rysiek27

Imię: Rysiek
Model: Kuga III
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2022

No i problem pojawił się też u mnie. Cieknie coraz bardziej. Na szczęście głównie na gumowy dywanik, ale pod spodem wygłuszenia też nieco mokre. Miejsce kapania na dywanik to o wiele bardziej do tyłu niż ta klapka i karbowany gumowy wężyk - mniej więcej na wysokości tylnej części tej pochyłej obłej obudowy z czarnego plastiku (mocno ciepła w dotyku podczas pracy). Czytałem poprzednie wpisy, ale nie zauważyłem jednoznacznej diagnozy. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak znaleźć ten wspominany biuletyn Forda mówiący o tego typu usterce? Z góry dziękuję!
Stary 24-07-2015, 09:25   #60
Rysiek27

Imię: Rysiek
Model: Kuga III
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał Rysiek27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i problem pojawił się też u mnie. Cieknie coraz bardziej. [...]
No i po temacie. Od kilku dni ciekła woda na dywanik pasażera i sprawa stała się pilna. Miejsce wycieku jasno wskazywało klimatyzację, a rodzaj cieczy wskazywał na skropliny. Próbowałem się przygotować do naprawy czytając opinie na niniejszym forum. Niestety każdy pisał coś innego i kiedy już wydawało mi się, że jest rozwiązanie ... to za chwilę ktoś pisał, ze u niego nie pomogło.

Wziąłem się wiec sam do rzeczy licząc na swoją logikę i umiejętności ...
I dobrze, bo przyczyna i rozwiązanie okazało trywialne. Zatkany był odpływ skroplin klimatyzacji pod podłogę co szybo stwierdziłem po zdjęciu karbowanego gumowego wężyka i próbie dmuchnięcia w wystający z podłogi króciec. Wspominane przez kogoś próby mechanicznego przepchania zatoru widziane u któregoś z mechaników są moim zdaniem skazane na porażkę - za dużo tam ostrych (90 stopni) łuków - żaden drut, żyłka, itp. nie przejdzie, próbowałem z różnymi materiałami. W końcu nałożyłem na króciec wąż ogrodowy, żona puściła wodę na kilka sekund, wąż się naprężył tylko na moment i szybko zator puścił co objawiło się mocnym strumieniem wody wypływającym spod podłogi. Później tylko zmontowanie wszystkiego, bez żadnego dodatkowego uszczelniania oringa silikonami, itp. Teraz jest suchutko ... i wróciła mi wiara w konstruktorów Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Notabene wspominana przez kogoś "klapka" jest u mnie fabrycznie złożona na uszczelniacz. Nawet tego nie rozbierałem, zwłaszcza, że mam klimatyzowany schowek i było by trochę roboty.
Nie twierdzę, że forum się nie przydaje, ale w niektórych przypadkach jego lektura tylko komplikuje proste tematy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Rysiek27 ; 24-07-2015 o 09:31
Rysiek27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania