Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2013, 15:03   #51
angreg2481
ford::amateur

Model: Mondeo kombi
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Twardy pedał hamulca, słabe hamulce

Dziękuję za trafną podpowiedź "mjprzem".Faktycznie pompa hamulcowa była przyczyną.

angreg2481 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2013, 18:56   #52
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

ile taka zabawa kosztuje??
Stary 19-08-2013, 19:56   #53
angreg2481

Koszt samej pompy hamulcowej to 240 zł firmy LPR
Stary 19-08-2013, 20:26   #54
BuBuTaBi
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: MK5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

ja miałem tak samo w mk2 mondeo 1.8
a problem był w tym ze tarcze były przegrane i krzywe. wiec podczas jazdy tarcze się nagrzewaly i brakowało chamulcow ale tylko z dużej predkosci jak powoli jechałem to były nawet nawet. po wymianie tarcz i odpowiednim zahartowaniu ich wszysto było ok bez zadnych dodatkowych ingerecji
BuBuTaBi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2013, 10:43   #55
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

Pamietaj ze po wymanie pompki nie wolno pompować pompka na sucho i nie pompuje sie kilkukrotnie pedalem tylko za kazdym razem tylko 1 raz-abys drugiej pompki nie uszkodzil.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 20-08-2013 o 11:27
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2013, 19:28   #56
angreg2481

Witam.A ja mam nowinkę dla Was.Kupiłem pompę hamulcową do mojego mondeo firmy LPR.Według katalogu zamiennika to miała być ta właśnie pompa.Na kartonie opis dla których aut pasuje pompa,czyli każde mondeo.Zamontowałem i ZONG!Tarcze non stop zablokowane.Okazało się że pompa jest dłuższa od orginału.Firma produkująca nie wierzy w to.Ale fakt im przesłałem zdjęcie obu pomp.Teraz czekam na reklamacje.A oni twierdzą że do tych mondeo produkują jeden rodzaj i model.Także LPR zawiodło.
Stary 22-08-2013, 12:17   #57
Paleczny

Imię: Bartosz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Dopiszę coś do pierwotnie poruszonego wątku odnośnie ostrego hamowania i 'twardnienia' pedału po takim hamowaniu.

Krótki wykład na temat płynu hamulcowego.

Zanim zaczniecie szukać przyczyny w pompie, ABS-ie, vacupompie zadajcie sobie pytanie - jak stary jest płyn hamulcowy w Waszym samochodzie???

W związku z tym, że układ nie jest hermetycznie zamknięty - z założenia powinien ale przez pracujące tłoczki, pojawiające się po pewnym czasie delikatne rozszczelnienia (niewidoczne gołym okiem) do układu dostaje się woda i para wodna. Płyn hamulcowy jest mega higroskopijny. Podczas ostrego hamowania płyn rozgrzewa się spokojnie do ponad 200 stopni Celsjusza. Co się dzieje wtedy z wodą w tej mieszance? Po prostu się gotuje i zaczyna wrzeć. Przewody wypełniają się gorącą parą wodną, ciśnienie w układzie rośnie, pedał twardnieje i płyn nie jest przetaczany do zacisków i tłoczków. Zatem - jeżeli pojawia się taki objaw, pierwsze co należy zrobić to wymienić płyn przy jednoczesnym sprawdzeniu przewodów i ich połączeń pod kątem ewentualnych widocznych rozszczelnień. Płyn kosztuje dwadzieścia parę złotych, wymiana max pięć dyszek więc taki wydatek raz na 20 tysięcy km nie zaboli.
Paleczny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 13:38   #58
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

Tylko, że np. u mnie auto lepiej hamuje po ostrym hamowaniu. Pomaga nawet mocne doduszanie hamulca na postoju, więc to nie jest tylko kwestia rozgrzania tarcz.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2013, 10:48   #59
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

nie moze tak byc ze woda jest w ukladzie i sie gotuje-bo plyn ja pochlania-wiec co najwyzej zmniejsza temp. wrzenia a nie obniza ja odrazu do 100'C.
to predzej zapieczone hamulce i jazda z duzej gorki moze zagotowac plyn-bo plyn niejest tak latwo zagotowac.
pozatym wilgoc raczej nie dostaje sie do plynu w ukladzie ale do zbiorniczka plynu.

w ukladzie hamulcowym -nawet przy puszczonym pedale hamulca jest minimalne nadcisnienie bo zbiorniczek plynu zawsze musi byc wyzej.

ale jesli do zbiorniczka sie dostanie woda-to moze sie zrobic zle.

ale tutaj nikt nie pisal o samoczynnie twardniejacym hamulcu przy hamowaniu.

ponadto jesli zacisk-tloczek hamulcowy jest zablokowany i kolo non stop hamuje -to 0czywiste ze duzo latwiej zagotowac plyn w takim przypadku-nawet jesli w tym plynie niema wody.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-10-2013, 14:34   #60
Paleczny

Imię: Bartosz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Nie będę się spierał, robiłem na ten temat badania i doświadczenia do pracy inżynierskiej, w googlach znaleźć można mnóstwo materiałów na ten temat.

Niezależnie którędy woda dostanie się do układu, miesza się z płynem, minimalne jej ilości bardzo znacząco obniżają temperaturę wrzenia płynu, płyn zaczyna się gotować, wydziela się para wodna, tworzą się 'poduszki powietrzne', pęcherzyki powietrza, które ze względu na właściwości gazów są ściśliwe, objętość mieszanki płyn + para wodna się zmniejsza na skutek ściskania pary wodnej, można mocniej wciskać pedał hamulca ale to powoduje jedynie większe ściskanie pary wodnej a nie nacisk płynu na tłoczek i dalej na klocek i tarczę.
Tak więc choćby Pudzian wciskał pedał hamulca, nie ma opcji żeby skutecznie zahamować.
Dbać o płyny i regularnie zmieniać a pożyjemy dłużej !!!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Paleczny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania