![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Zgadzam się, że przepchnięcie tego łatwe nie było (poprzedni kabel ciąłem aby było łatwiej, ale poprzednio próbowałem przepchnąć tą wtyczkę odwrotnie, po obróceniu i popchnięciu śrubokrętem z tyłu idzie lekko, trzeba było tylko podprostować troszkę listki chincha, bo się dwa zgięły przy przepychaniu).
Tak, ja prowadziłem kabel przez podsufitkę. 5m starczyło spokojnie od lampki do końca klapy (C-Max), jeszcze w zapasie dużo zostało. Jeśli chodzi o klapę, to po wypięciu tego plastiku na górze, który zakrywa blachę okazało się, że widać przez jakąś dziurę w ramie klapy końcówkę harmonijki , także tamtędy wyciągnąłem kabel, a potem to go podkleiłem tylko kawałkami taśmy do ramy żeby nie latał. Plastik go zakrywa idealnie. Na wysokości połowy klapy znowu była dziura "wolna", którą wprowadziłem kabel do klapy i tam gdzieś jest sobie zamocowany. W C-Maxie widać zamki, plecy klapy po zdjęciu tego plastikowego boczka. Masę do kamerki wziąłem z masy lampki cofania, plusa przyprowadziłem od monitorka (kabel video miał dodatkową żyłę wtopioną). Prowadząc kabel podsufitką nawet jej nie odkręcałem. Wyjąłem tylko lampki obie, zdjąłem górną część uszczelki klapy z tyłu. Kawałek kabla miedzianego 2.5mm² i zaczynając od kufra podążałem w stronę światła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak już zobaczyłem drut nad tylną lampką, to byłem praktycznie w domu. Bardzo dobrze w roli peryskopu sprawdza się telefon, jeśli tylko ma bardzo wysoko umieszczoną kamerę i lampkę LED, a nie "ksenonka". Testowałem już przy szukaniu kabli w samochodzie, zabudowach KG, skąd mi w zabudowanym kibelku woda cieknie.
|
|
|
#52 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Galaxy mk3, Focus mk1
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM, 2.0 SPI
Rocznik: 2007,2003
|
do czego podłączyliście zasilanie kamery? niestety nie włożyłem dodatkowego przewodu zasilającego razem z sygnałowym i teraz już nie chce znowu przeciągać przez cały samochód... a zarówno napięcie z oświetlenia tylnego jak i tablicy jest przy włączonym silniku zakłócone.
Skąd mogę wziąć napięcie, bez ciągnięcia aż do konsoli? Jedyne dobre źródło jest w gnieździe zapalniczki w bagażniku ale nie wyłącza się po zamknięciu samochodu...Jaki jest czas działania tego gniazdka?
|
|
|
#53 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Ja mam z lampki zasilanie. Zero zakłóceń. Wsadź jakiś większy kondensator równolegle może wystarczy. Przy Dieselu nie powinno być zakłóceń bo niby z czego. Możesz też ze światła cofania pociągnąć, ale to też poprzez harmonijkę musisz przejść.
|
|
|
#54 |
|
|
no z lampki wnętrza jest bez żadnych zakłóceń tylko wyłączy się po dopiero 20 minutach po zamknięciu samochodu. A ze świateł cofania, tablicy rejestracji i wogóle ze świateł cały czas były zakłócenia nawet przy masie branej z chincha video albo z metalowego elementu. Tyle że podłączałem się do światła na klapie, tego na nadwoziu to nie. Ale to nie powinno być różnicy.
Mam jeszcze pytanie off-topic ale trochę związane z tematem. Mam stacje multimedialną roadrover podłączoną do gniazda fakra, ale po wyjęciu ze stacyjki kluczyka ekran gaśnie, urządzenie jest na podtrzymaniu tyle że dalej słychać wiatrak. Poprzedni właściciel sprzedał to jako uszkodzony na allegro, bo rozładowuje akumulator. Przypuszczam, że albo faktycznie ten typ tak ma, albo jest jeszcze jakiś dodatkowy pin z dodatkowej wiązki nie podłączony. Jednym z nich jest +12V. Czy on powinien być podłączony, aby zapewniał podtrzymanie, ale jednocześnie wyłączał urządzenie?
|
|
|
#55 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: kuga
Silnik: 2,0 TDI
Rocznik: 2012
|
Mam pytanko: W kudze są dwie klapy bagażnika - jest jakiś sposób na przeprowadzenie kabli zasilających kamerę bez rozbierania plastików?
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
demontować tak, tylko dobrze założyć to już jest więcej zabawy... w galaxy po ponownym założeniu osłony trochę skrzypi jakby jeden haczyk nie był zamocowany.. no ale innej opcji raczej nie ma...tylko uważaj, żeby te haczyki nie wpadły do klapy bo będzie ciężko je później znaleźć
|
|
|
#58 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Nieco prostuję swoją wypowiedź... Dzisiaj zakładałem NXa z wejściem kamery cofania do Kugi kolegi dardon11 i okazuje się, że plastiki tej mniejszej klapy z szybą są nitowane nitami zrywalnymi! Szczęka mi opadła...
To zasadniczo zmienia złożoność montażu kamery do Kugi... Nie wiem jak jest z dostępnością takich nitów i jak je się "wypina"...
|
|
|
|
#59 |
|
|
No to mamy problem...co ten Ford wymyślił - nitowane plastiki klapy
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
Racja....do bagażnika Kugi są dwie klapy (kto ma kugę to wie o co chodzi ) mała ma nitowane plastiki - to mały problem ponieważ można je rozwiercić. Tak też zrobiłem nity już nie trzymają ale pojawia się problem bo plastik na nitach nie trzyma ale blokuje go jeszcze coś od śrobka lub tyna szyba jest do niego przyklejona. Teraz mam problem: Radio sony wymontowane....w to miejsce kupiona nawigacja 7, kupiona kamerka, kupiona mapa gps i wszystko stoi rozebrana w garażu przez te plastiki. Kto montował/rozbierał plastiki w celu przeprowadzenia kabli od kamery cofania proszę o pomoc.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|