![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
po żadnych budżetowych nie spodziewaj się rewelacji więc prawie żadna różnica co kupisz.
|
|
|
#52 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Jeździłes czy tylko tak mówisz?
A uniroyal allseaseon? Lub Kleber, Firestone. Na allegro komplet za 830zl można kupić Wysłane z mojego C3
|
|
|
#53 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-05-2016
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
|
Przejrzałem testy opon całorocznych i statystycznie najlepiej wypada chyba Goodyear Vector 4Seasons. Cena na Oponeo ok. 500zł (wersja do Mondeo MK5, 16 cali).
Pzdr |
|
|
|
|
|
#54 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#55 |
|
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Nurtuje mnie pewna obawa dt. opon całorocznych, a szczególnie cross-climate. OK, testy na mokrym wychodzą co najmniej dobrze. Ale w jakich temperaturach są robione te testy na mokrym - rzeczywiście poniżej 7 stopni - jak bardzo? U nas mokry sezon to temperatury przede wszystkim koło 0. Plucha, roztopy. Guma w takich oponach musi być twarda ze względu na główne przeznaczenie do jazdy w lecie (jej specyficzny bieżnik pomaga na śniegu). Jeśli byłaby miękka - to będzie bardzo szyblo się zużywała, Oznacza to, że wyniki będą dobre na nowych oponach, ale już po roku mogą ulec drastycznemu pogorszeniu. Czy twarda guma może mieć dobrą przyczepność na mokrym i śliskim? Przecież w takich kombinacji, nacięcia, lamele, itp. słabo pracują. Jeśłi natomiast użyto mieszanki o obniżonej twardości, to opona będzie zużywała się szybciej niż zwykle. Oznacza to szybka utratę właściwości (szczególnie na wodzie - mniejsze rowki do jej odprowadzania) + często wymianę ogumienia, które jest jednak droższe niż zimowe lub letnie. Oczywiście częsta wymiana ma swoje pozytywne strony ze względu na samoistne procesy starzeniowe gumy - jeżdżąc na jedym komplecie wymiana następuje raczej z zużycia niż wieku opony. Ale wymieniając opony co dwa lata koszt będzie wyższy jak kompletu dwóch opon. Dodatkowo, pojawi się ryzyko, że właściwości opony będa gwałtownie się zmieniały w krótkim okresie czasu - w sezonie - co może sktukować niemiłym zaskoczeniem na drodze, Nie bardzo widzę zysku w stosowaniu takich opon - poza tym że nie przekładamy ich dwa razy w roku. Przekładka ma jednak swoje niezaprzeczalne zalety - na nowo wyważa się koło (redukując wpływ nierównomiernego zużywania się opony na obwodzie i stopniowej utraty wyważenia). MOżna skontrolowac stan opony - czy nie pojawiły się pęknięcia albo wady materiałowe. Jaki jest tak naprawdę argument za stosowaniem takic opon - ja nie widzę zbytnio ich mocnych stron
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 21-08-2016 o 07:27 |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
Cytat:
Sama opona choćby była najlepsza na świecie nie zastąpi rozsądku, oceny sytuacji drogowej i powiem banał ale to prawda, dostosowania prędkości do panujących warunków, bez tego nie ma jazdy.
|
|
|
|
|
#57 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
ale Czesiu, jaka dębica w jakich warunkach. Wybacz ale nie powiesz mi ze Frigo na deszczu prowadzi się dobrze. Navigator poradzi sobie niebo lepiej.
|
|
|
#58 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Frigo, tak jak każda zimówka, nie jest do jazdy w deszczu. Zimówka jest do jazdy w warunkach, które od lat u nas występują bardzo rzadko. Dlatego nie kupię już opon stricte "zimowych", a zamiast nich właśnie całoroczne.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Ja tylko dałem kurcze porównanie, czy wy nie czytacie? Mam np kupione KHUMO bieżnika 7mm, letnie pięknie wyglądają, a jak popada, to jak na łyżwach. Na MOKRYM zachowują się LETNIE KHUMO jak DĘBICA FRIGO. Po prostu porównanie. Jest szansa że nie jedna osoba przetestowała Dębice frigo na mokrym więc będzie można sobie wyobrazić jak takie KHUMO działa. Dla mnie NIEAKCEPTOWALNE. To samo w dostawczym Kangoo mam jakieś nowe budżetowe z tyłu i też tak się prowadzą. Dębica Navigator czy Presto jest NIEBO lepsza na mokrym.
Dlatego napisałem, że budżetowe, w zasadzie obojętnie jakie będą KIEPSKIE, nieważne czy letnie, zimowe czy całoroczne. A dodatkowo jeśli całoroczne, czyli takie od których wymagamy więcej, to już tym bardziej. Jak już miał bym wybierać to chyba wolał bym te Dębice niż jakąś chińszczyznę. Navigatory 2 (bo chyba o nich myślałeś) jako takie spisują sie ogólnie nieźle i sa dość trwałe. Jak by nie było to wzór bieżnika z opony Goodyear Vector 3 Osobiście wybrał bym dębice, jeśli mało kasy, lub jak już coś markowego. Na twoje potrzeby myślę ze dębica starczy, a nawet jesli nie, to będzie lepsza niż indyjskie, tajwańskie, chińskie czy inne no name opony.
|
|
|
#60 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Tak, czytamy... |