![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Z powodu błędu p0258 - tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::professional
![]() Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013
|
Pozwolę sobie odkopać temat.
Jestem świeżo po wymianie pompy wtryskowej w Volvo V40 z silnikiem 1.6 EcoBoost. Pompę wymieniałem profilaktycznie. Nie było żadnego błędu ani problemu, ale po znalezieniu gdzieś w necie filmu pokazującego jak pompa przepuszcza paliwo do silnika postanowiłem ją wymienić, gdyż mam wrażenie że poziom oleju lekko się podnosił z powodu dolewania paliwa do oleju. Nie wiem czy to kwestia po prostu wtrysków i pierścieni, chociaż podobno ogólnie EcoBoosty lubią dolewać paliwa, czy pompa przepuszczała. Może jestem trochę przewrażliwiony ale wymieniłem. 600zł to nie jest jakaś kosmiczna kwota, a głowa spokojniejsza. Oryginalna pompa miała przejechane 150kkm i zostaje awaryjnie "na zapas". Dzięki temu wątkowi wymieniłem pompę łatwo i szybko. Oczywiście wymieniłem też szklankę pompy na nową. Jedyne 50zł ale też się żyje spokojniej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od siebie chciałbym jedynie dodać, że nie trzeba koniecznie kręcić wałem korbowym w celu ustawienia krzywki pompy. Moja była ustawiona centralnie w górę czyli na max. Wystarczy po prostu mocno docisnąć pompę, najlepiej dwiema rękami, aby przyległa do jej mocowania i wtedy lekko dociągnąć śruby mocujące. Następnie po puszczeniu pompy dociągamy z umiarem śruby do końca i po sprawie. Lekko się obawiałem jak to będzie w przypadku przewodu paliwowego między pompą a listwą wtryskową. Śrubunki dokręcone z czuciem i wszystko OK, nic nie przecieka. Nie trzeba tego wymieniać na nowy po odkręceniu. Cała wymiana zajęła mi godzinę z bronkiem w ręku. Przynajmniej dzięki temu wątkowi nie próbowałem dociągać pompy do mocowania za pomocą śrub bo wtedy faktycznie można by gwint uszkodzić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Było Mondeo Mk4 2.2TDCi 2010 -> jest Volvo V40 1.6EB 2013 Ostatnio edytowane przez radkor ; 09-08-2025 o 23:10 |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|