![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#51 |
ford::professional
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
![]()
Pewnie była by jakaś akcja serwisowa. A nie było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Zastanawiam się jeszcze nad takim mykiem - ponieważ według mnie, winą za kłopoty z biegami ewidentnie ponosi zbyt krótki skok wysprzęglika (sprzęgło delikatnie ciągnie), a muszę i tak zwalać skrzynię bo mam wyciek, chcę pod wysprzęglik podłożyć dystanse 2mm. Albo się uda, albo nie i skrzynkę będę zwalał 3 raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
![]()
A jak doszedłeś, że masz zbyt krótki skok sprzęgła?
Po skoku pedału czy oglądałeś może jak pracuje wysprzęglik przez tą gumową zaślepkę przy odpowietrzniku? |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
|
![]()
Przy wrzuceniu pierwszego biegu czuję bardzo delikatne szarpnięcie, tak jakby sprzęgło ciągło. Podobnie jest przy biegu wstecznym.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
FCP member
|
![]()
To ja mam podobnie, że auto na 1 lekko chce jechać a pedał sprzęgła wciśnięty.
Wygląda to tak jakby właśnie nie było dostatecznego wysprzęglenia. Ciekawe, czy taki efekt może dawać, źle działająca pompka sprzęgła, może w niej jest jakaś poducha powietrza? |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
|
![]()
Testowałem i z tej strony. Wydłubałem trzpień pompki z pedału i podłożyłem pod niego blaszkę 2mm. Pedał dalej wchodził do deski, ale nie zauważyłem żadnej poprawy. Podobno w pierwszych MKIII była metalowa pompka sprzęgła, ale nigdy takiej nie widziałem na oczy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
FCP member
|
![]()
I ja słyszałem, że w pierwszych była metalowa pompka i szukałem takiej, ale nie znalazłem, chyba, że tłok i cylinder od środka był metalowy, a całość zalana plastikiem - nie mam pojęcia.
Na anglojęzycznych forach znalazłem info, że może to być wina dwumasy. A Ty u siebie wymieniałeś sprzęgło/dwumasę/wysprzęglik? Kurcze czas najwyższy byłoby jednoznacznie wyjaśnić ten problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
|
![]()
Tak, na zestawie mam najechane 15 tysięcy km. Mija dokładnie rok od wymiany.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
FCP member
|
![]()
Mi to jeszcze jedna myśl przyszła do głowy: czy możliwe jest, że dwumasa dostaje jakiś luzów i zahacza o tarczę sprzęgła i stąd problem z 1 i R?
Oglądałeś może swój fabryczny komplet sprzęgła i dwumasy w trakcie wymiany? W jakim stanie to było? Sorry za tyle pytań, ale może wspólnymi siłami uda się coś wyjaśnić w tej sprawieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
|
![]()
Tarcza była już cienka, a dwumas miał spory luz podłużny i poprzeczny. Sam docisk nie był jeszcze w złym stanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
FCP member
|
![]()
Wczoraj i dziś, przy temperaturze -13 stopni C biegi wchodziły mi bez problemu, zapomniałem nawet wrzucić 5 przed wstecznymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powtórzyła się sytuacja sprzed roku, kiedy przy mrozach -27 stopni C biegi wchodziły idealnie co wydae mi się,że zaprzecza teorii gęstego oleju w skrzyni. Teraz zastanawiam się czy przypadkiem jakieś tworzywo nie twardnieje na mrozie i stąd taki efekt.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|