![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-02-2011
Model: Focus II
Silnik: 1.8 TdCI
Rocznik: 2007
|
Niestety chyba tak nie jest... Mam to auto prawie od nowości zawsze śmigłem nim dość szybko. Jakieś 3 lata temu zrobiłem mu zmiane softu- tuning, zmiana sterowania silnikiem, mimo, że nie jestem zwolennikiem tuningu. Ford nie ma ze mną łatwego życia często prędkość 180 była normą-(wiem,ze nie ma się czym chwalić napisałem to tylko po to by pokazać że naprawdę mimo dużych obciążeń auto sprawowało się świetnie) (chociaż nigdy go w zimę nie katuje i nigdy nie oszczędzałem na serwisach) i mimo to wskazówka temp nigdy nawet nie drgnęła no ale teraz -130km i grzanie... soft już mu wgrałem orginalny. Nie chce mi się wierzyć w jakieś chochliki w elek. ale nie wykluczam wydaje mi się, że jest jakaś konkretna przyczyna- ściśle powiązana z klimą, której niestety nie możemy znaleźć. Dzisiaj odbiorę auto po wymianie chłodnicy postaram się przetestować i napisze czy coś pomogło
Ostatnio edytowane przez Majaczek86 ; 10-07-2012 o 09:10 |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-04-2012
Model: FOCUS
Silnik: 2.0 ST
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-01-2011
Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115 KM
|
ja dziś zlapalem kapcia i przy okazji zagadałem do mechanika, on stwierdził ze mieli niedawno podobny przypadek i okazało się ze jest to mały termostat, ku mojemu zdziwieniu, gość był pewny tego co mówi że w tych silnikach są dwa termostaty duży i mały, i żete objawy to wina własnie tego małego. Mały termostat podobno do zamówienia tylko w ASO koszt okolo 200 pln + robocizna około 100 pln. co wy na to ?
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
Witam na początku powiem, że problem rozwiązałem. Wymiana chłodnicy to był ten problem- po wyciągnięciu starej były na niej chyba wszystkie owady latające Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Naprawdę dobrze auto przetestowałem zrobiłem ponad 100km- w tem 29-30st zew, przy klimatyzacji na max przy prędkości ok 180km/h oczywiście nie cały czas ale naprawdę autko zostało przykatowane- hamowania silnikiem i szybkie przyśpieszenia. A odpowiadając na pytania- zmiana softu nie pomogła- dzisiaj znowu wgrałem sterowanie silnika i po zmianie chłodnicy nie grzeje się. Co do termostatu "małego" to raczej nie możliwe nawet termostat nie odda tak szybko temp ( ale też na początku wymieniłem u siebie, zresztą tak jak czujnik ). Wszystkim, którzy mają podobny problem radze wymiane lub wyczyszczenie chłodnicy głównej i wyczyszczenie pozostałej czyli chłodnicy klimatyzacji. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-11-2007
Model: Astra III/Focus II
Silnik: 1.7 CDTI/1.8 TDCI
Rocznik: 2010/2007
|
Ja na chwile obecna mam auto na podnośniku bo wymieniam przegub zew ale sprzedali mi zły i muszę wymienić, wcześniej nie miałem okazji przetestować jak wygląda sprawa po myciu chłodnic i intercoolera. Jak będę miał jeżdżącą Fokę to dam znać jak wygląda sprawa.
Ktoś wie gdzie jest zamontowany ten mały termostat? |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
A tak przepraszam zapomniałem napisać. Za pierwszym razem kiedy byłem w warsztacie prosiłem o sprawdzenie chłodnicy i po zdemontowaniu maskownicy powiedzieli że wszystko ok wtedy właśnie zmieniłem termostat niestety pogoda nie dopisała i było chłodno wiec przestał się grzać a wtedy jeszcze nie wiedziałem że sprawa związana jest z klimą. Dopiero teraz kazałem zdemontować i od zewnętrznej strony było ładnie tylko parę owadów wystających a od wewnątrz zabite nawet z ciekawość z radością mechanicy przywlekli mi ta chłodnice żebym sobie zobaczył ( przyznam widok ciekawy). Dlatego wydaje mi się, że powinieneś ( przepraszam że na Ty) zerknąć od środka. Niestety kompletnie nie znam się na tym kompletnie ( jestem ze służby zdrowia) i nie chciałbym nikomu sugerować, że to napewno w jego aucie to, opisałem tylko w jaki sposób odbyło się to u mnie i co mi pomogło. Niestety nie zrobiłem zdjęć chłodnicy. Zeby być już w 100% dokładny wymieniłem też cały płyn chłodzący przy okazji. I u mnie na pewno pomogło. Jakbym mógł jakoś pomóc jeszcze pytajcie
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|