![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
A nie prościej sprawdzić, czy w przypadku gdy włączy/wyłączy obieg wewnętrzny, to czy włącza/wyłącza się ssanie z kabiny poprzez rury umieszczone pod nogami pasażera? Chyba, że ssanie jest włączone cały czas, nawet po przełączeniu na powietrze z zewnątrz samochodu.
Ostatnio edytowane przez michup5 ; 13-11-2014 o 17:31 |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-10-2011
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 benz+LPG BRC
Rocznik: 2003
|
Cytat:
W załącznikach masz zdjęcia jak to powinno wyglądać odpowiednio przy otwartym i zamkniętym obiegu. Jak jest obieg otwarty to przesłona zatyka kratkę za schowkiem (czerwona strzałka) i powietrze leci z zewnątrz. Zamknięty - przesłona niewidoczna i powietrze wiatrak ciągnie przez kratkę za schowkiem. Jeśli mimo włączonego otwartego obiegu jest ona u Ciebie widoczna albo schowała się np. do połowy to znaczy, że się zacina. Co do uszczelniania podszybia - woda może spokojnie spływać między szybę a podszybie. Tylko spinki powinny być całe i wszystkie powinny trzymać (przynajmniej te dwie po stronie pasażera). Pod prawym podszybiem jest specjalna rynienka: http://www.ford-esklep.pl/userdata/g...7cc8f7f919.jpg, którą woda spływa nad filtrem kabinowym w "bezpieczne" miejsce. U mnie obie spinki były pęknięte i podszybie za bardzo odstawało (na jakieś 5mm od szyby) przez co woda leciała prosto na filtr. Po naprawie spinek podszybie nadal odstaje na ok. 1mm od szyby ale z parowaniem szyb mam spokój a filtr jest suchy. Ostatnio edytowane przez radek1184 ; 13-11-2014 o 19:20 |
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
Cytat:
Podszybie mam z rynienką ale mimo to mam tak uszczelnione jak umywalka do ściany zero przerwy a spinki miałem w takim stanie jak pisałeś ok 1mm luzu. Kupiłem dziś preparat autolandu w markecie za 10,- antypara i kupiłem clin do szyb z alko i niby ma być any paraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zobaczymy czy pomoże. sól - lipa nic nie działała dziś, parowałem z tyłu dalej. Pzdr |
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
|
Umyj szyby kilka razy solidnym odtłuszczaczem, ja używałem jakiegoś preparatu do mycia maszyn z oleju, rozrobiobego z wodą, ale zwykły Fairy czy inny Ludwik też się sprawdzi. Ciln z antyparą bardzo lubię, nie zostawia smug Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dobry jest też spray do szyb 4car z bricomarche, 4zł za butelkę, a rewelacyjnie czyści.
|
|
|
#65 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-10-2011
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 benz+LPG BRC
Rocznik: 2003
|
jak będziesz miał możliwość to zobacz z ta przesłonką bo może nie otwiera się do końca. Nawiew dużo głośniej chodzi na zamkniętym obiegu słychać to najbardziej na maks. obrotach wiatraka. Działanie przesłony sprawdzisz na wyłączonym silniku tylko kluczyk na poz. 2 wtedy słychac nawet że się do końca wciska jakąś gumowa uszczelką w skrajnych położeniach
Ewentualnie zobacz jeszcze czy nie masz mokrej wykładziny pod dywanikami kierowcy i pasażera mogą być lekko wilgotne przez jakąś małą nieszczelność podszybia i już szyby parują. Piszę bo przerabiałem to samo, jak naprawiłem podszybie to jeszcze przez jakiś miesiąc szyby parowały od tej wilgotnej wykładziny pod dywanikami aż zupełnie wyschła zwłaszcza, że to było zimą i ta para potrafiła zamarzać od środka więc psikałem odmrażaczem i od tego jeszcze bardziej później zaparowywały aż były jakieś tłuste. Ale umyłem je potem dokładnie płynem do szyb i od tamtej pory mam spokój. PS. Jeśli palone są e-papierosy w środku to szyby tez szybko się robią tłuste i zaparowują. Ostatnio edytowane przez radek1184 ; 14-11-2014 o 00:38 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
O, i jeszcze odświeżacze powietrza na bazie olejków. Strasznie syfią szyby. Ja zimą zmieniam olejkowe na zawieszki i efekt jest taki, że nie muszę myć szyb przez cały sezon zimowy, latem, od olejków szybciej się brudzą, a co za tym idzie-łatwiej zaparowują.
|
|
|
#67 |
|
|
Zdaję raport po użyciu clin alkohol + anty para i autoland anty para.
Umyłem szyby 3 razy clinem od środka po czym wytarłem do sucha i popryskałem tym autolandem, roztarłem szmatką i wytarłem do sucha ręcznikiem papierowym. Efekt - żaden! dalej paruje jakbym woził pięciu troli z tyłu! Zapach mam w samochodzie taki zwykły (choinka) ledwie już pachnie. Kupiłem ten pochłaniacz wilgoci w biedronce - jutro sprawdzę czy działa. Radek nie sprawdziłem tej przysłony ale obiecuję zrobię to najpóźniej w niedzieleGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wykładzinę mam suchą, dywaniki gumowe. Nie było u mnie ani kropli przecieku związanego z nieszczelnością podszybia (mam te z rynną). Jak wymieniałem filtr kabinowy (po dwóch dniach opadów) to obudowa była w środku sucha i zakurzonaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zaobserwowałem też że po nocy jak wsiadam do samochodu mam wilgotną kierownicę do póki się nie nagrzeje w aucie. W samochodzie nie jest palone nic. A zazwyczaj jeżdżę tylko ja i pasażer. pzdr. |
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
A szyby pan masz podomykane ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. milimetr opuszczona szyba i już będzie parować, to w przypadku tych na korbkę. U mnie pasażerowie z tyłu czasami nieświadomie nie domkną/delikatnie opuszczą i efekt jest taki, że auto paruje tak, że aż woda się skrapla. Dotyczy oczywiście dni deszczowych.
|
|
|
#69 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Leon 5F
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2019
|
W takim razie ja zdam raport po użyciu Rain-x'a. Wczoraj umyłem szyby zwykłym płynem do mycia okien, po czym nałożyłem ściereczką preparat. Co się namachałem żeby wytrzeć to moje, ale mazy dalej są. Za to dzisiaj dzień paskudny był, bo mżawka i zimny wiatr nie ustawał, ALE prócz widocznych mazów pod pewnym kątem, nie zaobserwowałem parowania szyb. Kupiłem ściereczki z mikrofibry i jutro jeszcze raz przejadę szyby na sucho i zobaczymy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
|
Szyby mam domknięte. Jak zaczynam parować to uchylam. Powiem Wam że ten pochłaniacz to też tak chyba średnio działa.... W sumie to dziś przejechałem krótki odcinek ok 30km. z nawiewem na przednią szybę i aż tak źle nie było... trochę zaszło parą ale na chwile.... po ok 10min para została głównie na tylnych bocznych szybach a tylna była sucha. Spróbuję jeszcze raz tym autolandem ale nie będę wycierał ręcznikiem papierowym do sucha a szmatką wetrę tak jak Karol robił z Rain-x'em. W sumie szyby mam przyciemnione na całym tyle więc nie będzie bardzo widać smug. Jutro sprawdzę też te przysłony o których pisał Radek.
Pzdr |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|