Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-12-2020, 00:13   #61
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
Domyślnie Odp: Wymiana BCM

Tak jestem świadomy. Porównywałem linie kodu jedna po drugiej mojego BCMa i tego o który mi chodzi. Ilość linii jest taka sama mimo ze to jest nowsze auto o rok, cały czas jednak przedlift. Moje auto to 10.2014 model 2015, natomiast BCM który kupiłem to auto produkowane pod koniec 2015r. do około połowy czyli do wejścia pierwszego lifta. Tak jak napisałem ilość linii kodu jest taka sama, porównywałem też zawartość każdej linii z osobna i różnice są oczywiście w miejscu gdzie jest zapisany vin, trochę w kodowaniu lamp, BMS, AWD i axle ratio w zarządzaniu energia, wiele różnic nie ma dlatego sądzę ze powinno sie wgrać moją konfiguracje i uniknąć żmudnego dłubania w kodowaniu. To wszystkie różnice
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez steell ; 07-12-2020 o 00:39
steell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2020, 19:54   #62
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał steell Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...dlatego sądzę ze powinno sie wgrać moją konfiguracje i uniknąć żmudnego dłubania w kodowaniu. ...
Tak to też omawialiśmy przy każdej z poprzednich (nietrafionych) prób...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla właściwego BCMi robota jest relatywnie szybka i prosta.
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2020, 20:00   #63
steell

Mam nadzieję ze teraz się w końcu uda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Narazie cierpliwie czekam na moduł, jest jeszcze za wielka wodą.
Stary 11-12-2020, 08:46   #64
sabaciontko

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

Panowie , po wymianie BCM pojawił mi się komunikat " Awaria czujników TPMS " . Zerowanie ciśnienia nic nie daje. Co robić ?
sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2020, 09:19   #65
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Co robić ?
Zaprogramować czujniki. Są identyfikatory czujników z "dawcy" albo jest pusto. Musi być wykonana procedura przypisania czujników.

BTW - kto programował ten BCM? Przecież od razu wychodzi, że "jeszcze czujniki trzeba dopisać..."...
Stary 11-12-2020, 10:53   #66
sabaciontko

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dziękuję bardzo za informację .

Działają po przypisaniu programatorem.

Ostatnio edytowane przez sabaciontko ; 11-12-2020 o 11:30
sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2020, 17:27   #67
steell

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Mogę skontaktować się na PW i dowiedzieć się jak przebiegał proces podmiany BCMa? Ja jeszcze na swojego czekam.
Stary 27-03-2021, 19:10   #68
steell

BCM dotarł nowiutki prosto ze sklepu w stanach, niestety jeżdżę dalej na starym BCMie. Nowy BCM ma numer FU5T-14B476-BAL Jest to nowy moduł ściągnięty ze stanów, występował w aucie odpalanym na kluczyk z roczników 2015-16, przedlift
Mój oryginalny moduł ma numer FU5T-14B476-CAH i montowany był w autach 2014-15 Sprawdziłem linie kodu as-build w aucie z tym modułem i za wyjątkiem drobnych detali wynikających z wyposażenia wszystko powinno pasować.
Wgrałem as-build fabryczny z internetu do mojego numeru vin i został przyjęty przez moduł bez błędów.
Wgranie mojej konfiguracji ściągniętej z oryginalnego BCM generuje błędy podczas wgrywania ale kończy sie pomyślnie. Wygląda jakby te błędy wynikały z adaptacji parametrów takich jak BMS, pewnie czujniki cisnienia itd.
Obie próby wykonane oryginalnym UCDSem, błędy podczas wgrywania widoczne były na belce programu.
Dwa kluczyki zaprogramowane pomyślnie, robione urządzeniem zewnętrznym i IDS z dostępem dilerskim, parę razy. Niestety po przekręceniu kluczyka na zegarach komunikat o niesprawnym układzie rozruchowym.
Próba zaprogramowania modułu jako nowy wymieniony moduł za pomocą IDS kończy sie komunikatem o nieprawidłowym numerze modułu, na zdjeciu

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ma Pan jakieś pomysły jak wybrnąć z tej sytuacji?

Ostatnio edytowane przez steell ; 27-03-2021 o 22:33
Stary 27-03-2021, 19:56   #69
Danio's
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 201X

A zaprogramowany masz ten nowy BCM?
Danio's jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2021, 20:10   #70
steell

Co rozumiesz przez zaprogramowany? ASbuild wgrany, uaktywnienie modułu za pomocą IDS niepowodzenie dałem zdjecie jaki komunikat otrzymałem. Nie znam sie ale na moje oko to nie są zainstalowane pliki które umożliwiają pracę modułu, w odpowiednich rubrykach pisze default. Mam nr vin auta które posiada taki sam moduł i jest w bardzo zbliżonej konfiguracji /trochę bogatsza/ Mam zdjęcie konfiguracji modułu z podobnego auta posiadajacego taki moduł jak wymusić pobranie plików i wgranie do BCM nie mam pojęcia.

Ostatnio edytowane przez steell ; 27-03-2021 o 21:00
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania