![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#61 |
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus kombi MK4
Silnik: 1,5 Ecoblue 120KM ZTDA
Rocznik: 2018
|
![]()
Mam focusa MK4 od 4 miesięcy i według mnie to nic specjalnego widzę w tym aucie wiele tandety i niedoróbek o rurze wydechowej nie wspomnę która po przebiegu 4 tyś i jednej zimie jest skorodowana jak w niejednym 10 letnim aucie. Nie polecam innego auta ale napalonych na focusa namawiam aby dobrze się zastanowili i rozejrzeli za czymś innym bo ja bym drugi raz tego modelu nie kupił.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Rurę wydechową mam skorodowaną od początku i w ponad 6-cio letnim aucie nadal jest sprawna i tak samo powierzchownie skorodowana jak wcześniej, akurat wydech w Fordach jest trwały i nie ma co panikować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
|
![]()
Wcześniej miałem octavię II i po 8 latach nie było takiego nalotu rdzy (a w zasadzie wcale nie było). Nie twierdzę że z nalotem rdzy co nie da się jeździć i jest to jakaś usterka ale to świadczy o jakości tego samochodu a zastrzeżeń mam wiele co do jakości wykonania materiałów itp ale niech tam sobie każdy robi jak chce - ja bym tego modelu nie kupił. dodam tylko że jestem osobą która wyjątkowo zwraca uwagę na detale ale wcześniej jak miałem octavię II też taki byłem i jakoś nie miałem się do czego przyczepić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
|
![]() Cytat:
- brzęczą jakieś plastiki tak jakby pod kokpitem za radiem ma to miejsce na zimno i przy pewnych obrotach silnika drgania jakie wywołuje diesel pewnie też nie są bez znaczenia, po rozgrzaniu się to uspokaja, nie idzie tego zlokalizować a kokpitu nie mam zamiaru demontować bo po montażu pewnie by się odezwały nowe dzwięki - wku....... a mnie to brzęczenie okrutnie - jakość tapicerki jest słaba plastiki też nie za bardzo ale takie rzeczy każdy może sobie ocenić sam, nie wszyscy są tacy wymagający jak ja. - mam wrażenie że sztywność karoserii nie jest specjalna bo po tak małym przebiegu już czuć na większych dziurach że trzęsie się jak galareta a jak kiedyś stanąłem tylnym kołem na jakimś kamieniu to tak budę skręciło że nie mogłem otworzyć bagażnika. - dźwięk trzaśnięcia drzwiami nie wzbudza poczucia solidności a w ręcz czegoś tandetnego - słynne właściwości jezdne focusa to chyba jakiś mit, żart, ja tu niczego specjalnego nie widzę zupełna przeciętność i nie wiem czy octavia nie była bardziej posłuszna w prowadzeniu wybieraniu dziur itp, ale to każdy oceni inaczej. - podczas turlania w korku czasem jakość dziwnie zaczyna poszarpywać, jakby elektronika zaczęła się gubić ale po wysprzedaniu wszystko wraca do normy. - po przebiegu ok 3000 km zaczęły się czasem pojawiać dziwna dźwięki w silniku zwłaszcza na nie w pełni rozgrzanym i przy obrotach ok 2000 III bieg dodając gazu i odpuszczając i znowu dodając słychać jakby grały zawory może spalanie stukowe, czasem dosyć głośne ale jak docisnę w tym momencie gaz do dechy to się uspokaja,na w pełni rozgrzanym tego efektu raczej nie ma. - na postoju wsłuc***ąc się w pracę silnika słychać od czasu do czasu jakieś dziwne klepanie raz jest raz zanika, dźwięk jakby klepiącego łańcucha rozrządu. - po około 2000 km przy ruszaniu (wiadomo pojawiają się jakieś wibracje) słychać jakieś dźwięki jakby jakaś guma o gumę przycierała, niby wszystko w porządku tylko ten dźwięk, może jakaś poduszka silnika tak sobie rechocze jak żabka. - lekkie zapocenie spod pokrywy zaworowej, bardzo lekkie nie ma co tego na razie ruszać i to wszystko w prawie nowym samochodzie, jeszcze bym parę rzeczy mniej istotnych wymienił ale muszę lecieć . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
|
![]()
Oki, czyli rozumiem że większość bolączek dotyczy silnika diesla. Ja dlatego po 20 latach też powiedziałem dieslowi NIE i zamówiłem benzynkę. Jeżeli jakość focusa będzie co najmniej taka jak nowej fiesty, to reszta mnie nie zraża. Wiem jak wygląda jakość Forda, wiem że jest daleka od ideału, ale nowa fiesta wykonana jest na naprawdę wysokim poziomie.
Co do Twojego wpisu: "- brzęczą jakieś plastiki tak jakby pod kokpitem za radiem ma to miejsce na zimno i przy pewnych obrotach silnika drgania jakie wywołuje diesel pewnie też nie są bez znaczenia, po rozgrzaniu się to uspokaja, nie idzie tego zlokalizować a kokpitu nie mam zamiaru demontować bo po montażu pewnie by się odezwały nowe dzwięki - wku....... a mnie to brzęczenie okrutnie " to myślę że mam dobrą wiadomość dla Ciebie, bo akurat jechałem demówką focusa w dieslu i też to strasznie brzęczało. Zapytałem handlowca o co kamon, on powiedział że sprawa jest znana, to jest jakiś moduł montowany pod deską i że jest on za blisko grodziówki. Jest na to akcja serwisowa. Będę dzisiaj w ASO to dopytam o to dokładnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
|
![]() Cytat:
Mam nadzieję że będziesz zadowolony z wyboru - ja niestety nie jestem. Myślałem o benzynie ale teraz te silniki są trzycylindrowe a ja poniżej 4 cylindrów nigdy nie zaakceptuje silnika, dlatego wolę już szorstko pracującego diesla. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
![]() Zarejestrowany: 23-12-2018
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
|
![]() Cytat:
Dziwi mnie niechęć ludzi do silników 3 cylindrowych i stereotypowe podejście do tematu bazujące na problemach samochodów grupy VAG sprzed wielu lat. Dlaczego nie zaakceptujesz silnika 3 cylindrowego? Co jest w nim takiego złego? Wiem że to już musztarda po obiedzie, ale polecam się przejechać 1.5 Ecoboost, posłuchać jak pracuje, a nie podchodzić do tematu "nie bo nie". Ja jeszcze zrozumiem że silnik 1.0 Ecoboost to nie jest dobre rozwiązanie do Focusa, ale nie z powodu 3 cylindrów, tylko jego pojemności. Nie ważne że można z niego wytargać i 160KM, ale nadal ma tylko 1 litr pojemności. Ale 1.5 litra? To już przecież normalna pojemność, tyle że rozbita na 3 cylindry z wałkiem wyrównującym. Brzmienie, elastyczność, kultura pracy, niska waga, same zalety. Jedyna wada tego silnika to duże spalanie w mieście, ale moim zdaniem zalety tego silnika są znacznie większe niż jego wady. Ja bym się już na diesla w tak lekkim aucie nie zdecydował, właśnie ze względu na kulturę pracy, wszechobecne drgania i skomplikowaną elektronikę spowodowaną ekologią. No ale ja to ja... Ostatnio edytowane przez Fiesta Mk8 ST Line ; 18-03-2019 o 15:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
|
![]() Cytat:
Trochę mnie przeraża demontarz kokpitu zważywszy że to nowe auto, bo znając życie po takim zabiegu może jedno brzęczenie usuną ale pojawią się nowe brzęczenia czy skrzypienia. W piz...... du dosyć że człowiek wyda nie takie małe pieniądze na nowe auto to się jeszcze takim ****em musi wku...... ć. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
mk4 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|