Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-12-2025, 23:41   #61
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: błąd P0430 P0420 1.6 katalizator czy sonda, wykres sondy, rozwiązania

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega ci już napisał co trzeba zrobić
Ja bym to ujął, że tak i nie napisał. Powyższa recepta, czy też schemat postępowania jest sprawdzony w przypadku Sigmy 105 KM, która ma następujące problemy: nierównomierne wolne obroty + P0300 + ew. P0420, co może być następstwem dwóch poprzedników.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nieźle to opisał ostatnio, choć kilku detali mi dalej brakuje.
W tym temacie prowadzimy sobie rozważania tylko o P0420. Nie ma słowa o nierównomiernych obrotach i wypadaniu zapłonów, potwierdzonych P0300 lub jakimś P030x. Dodatkowo jest informacja o zasilaniu Pb + LPG i z tego powodu rozwiązanie typu zmiana softu + ew. sondy jest wg mnie nieco uproszczeniem rozwiązania problemu, które równie dobrze może się okazać skuteczne lub też nie w tym konkretnym przypadku. Przecież zasilanie LPG czasem potrafi skrócić żywot i sond i katalizatora, a wymiana wszystkiego po kolei jest nieco kosztowną zabawą jak odrzucić zamienniki katalizatorów i używki, że o sondach nie wspomnę. Kolega napisał którą sondę miał i jaka założył.
Cytat:
Napisał konos513 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. 3M51-9F472-BC (moja wyjęta z Focusa)
2. 3M51-9F472-CB (zakupiona nowa i teraz włożona).
Nie mam dostępu do ETIS, ale po dobieraniu czasem klamotów do Fordów wnioskuję, że 3M51 znaczy, że tej konstrukcji sonda występowała już w FF2 od początku produkcji, 9F472 znaczy, że to sonda przed katalizatorem. A co z końcówką oznaczenia? Ostatnią literę póki co olać, a co z przedostatnią? Z tego co zauważyłem, ta zmienia się wraz z długością przewodu pomiędzy sondą a wtyczką, a np. przy podwójnym katalizatorze i 4 sondach takie różne długości przewodów występują.
Ktoś to potwierdzi, bo kolega przecież także pytał o sondy?

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 10:36   #62
Volgin
ford::average

Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024
Domyślnie Odp: błąd P0430 P0420 1.6 katalizator czy sonda, wykres sondy, rozwiązania

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega ci już napisał co trzeba zrobić. Ograć nowszym softem PCM. Jak to nie pomoże, a faktycznie problemem będzie katalizator, to wywalić diagnostykę kata z PCM i po temacie.
Jak wywalić diagnostykę kata forscanem? �� Bo u mnie np się zapali check, a potem zrobię np 500km, przejdzie test i sam zgaśnie. Objawów brak.

Ostatnio edytowane przez Volgin ; 13-12-2025 o 19:50
Volgin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 11:55   #63
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Nijak, Forscan do tego nie służy.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 12:28   #64
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

A gdzie napisałem że Forscanem?
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 16:13   #65
konos513
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016

Cytat:
Kolega ci już napisał co trzeba zrobić. Ograć nowszym softem PCM. Jak to nie pomoże, a faktycznie problemem będzie katalizator, to wywalić diagnostykę kata z PCM i po temacie.
Czym się robi: "Ograć nowszym softem PCM"? Jak dobrze pamietam, to mam wgrany najnowszy dostępny soft do komputera mojego autka.

Ale może o czym innym mówi kolega kln1920?

Bump:
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym to ujął, że tak i nie napisał. Powyższa recepta, czy też schemat postępowania jest sprawdzony w przypadku Sigmy 105 KM, która ma następujące problemy: nierównomierne wolne obroty + P0300 + ew. P0420, co może być następstwem dwóch poprzedników.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nieźle to opisał ostatnio, choć kilku detali mi dalej brakuje.
.................................................. .................................................. .................................................. ........e różne długości przewodów występują.
Ktoś to potwierdzi, bo kolega przecież także pytał o sondy?
W temacie z powyższej podanego linku wspomniano: "Nie trzeba robić żadnej diagnostyki, od razu wymienić jedną sondę przed katem i update softu z korektą wtrysków. tyle. niczego nie trzeba więcej sprawdzać. typowa przypadłość w MK3 w tej wersji silnikowej z tą ilością KM, związana ze złą mapą wgraną fabrycznie - korekty ustawione są na 125KM i po czasie silnik głupieje. Jednemu zdarzy się to od nowości po 150 tys, albo tak jak mi, po 60 tys od wyjechania z salonu."

Czy forscanem moge sprawdzic nr softu i ten nr będzie skorelowany z powyższym (soft korygujacy ustawione na 125KM)?

Ponadto, wymieniłem dzisiaj pierwszą sondę (3M51-9F472-CB) i włożyłem sondę (3M51-9F472-BC - identyczne oznaczenie jak ta wyjęta za pierwszym razem). Zrobiłem pomiar Forscanem wartosci na obu konfiguracjach sond przy biegu jałowym, temp silnika 79-81 st C. Wyliczyłem sobie pole powierzchni z wykresu (całkowanie po 360 sekundach) dla obu tych sond oraz dla sondy 2 za katem (3M51- 9G444-BC), której nie ruszałem.

Uzyskałem wynik taki porównując pola z sond przed katem do sondy za katem, że dla sondy 3M51-9F472-CB wychodzi mi, pole większeod pola sondy 2 (3M51- 9G444-BC) tylko o 9%, a dla sondy dzisiaj włożonej 3M51-9F472-BC różnica ta wynosi 40%.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wykres dla pierwszej sondy 3M51-9F472-BC i drugiej 3M51-9F472-BC

Może to oznaczenie BC i CB ma jednak znaczenie, a może kupiowane nowej sondy to loteria - kupiłem sondę orginalną za 540 zł.

Czy ktos wie, gdzie w okolicy Otwocka (mazowieckie) można "Ograć nowszym softem PCM" w focusie lub jak i czym wiarygodnie sprawdzić, czy mam mapę na 125 KM czy na 105 KM?

Ostatnio edytowane przez konos513 ; 13-12-2025 o 16:49
konos513 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2025, 23:05   #66
thesperado

Cytat:
Napisał konos513 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktos wie, gdzie w okolicy Otwocka (mazowieckie) można "Ograć nowszym softem PCM" w focusie lub jak i czym wiarygodnie sprawdzić, czy mam mapę na 125 KM czy na 105 KM?
Mayak w Warszawie to ogranie zapewne, a daleko nie masz.
Cytat:
Wyliczyłem sobie pole powierzchni z wykresu (całkowanie po 360 sekundach) dla obu tych sond oraz dla sondy 2 za katem (3M51- 9G444-BC), której nie ruszałem.

Uzyskałem wynik taki porównując pola z sond przed katem do sondy za katem, że dla sondy 3M51-9F472-CB wychodzi mi, pole większeod pola sondy 2 (3M51- 9G444-BC) tylko o 9%, a dla sondy dzisiaj włożonej 3M51-9F472-BC różnica ta wynosi 40%.
Całki, różniczki, pochodne, funkcje, jak na takie forum to oryginalne podejście, ale coś w tym jest. Gdyby nie to, że mam napięty okres chętnie odświeżyłbym matematykę, bo wg mnie trafiłeś w sedno z tym obliczaniem pola powierzchni pomiędzy wykresem napięcia czyli funkcją o osią X. Mam tylko na razie przypuszczenie, że pole sondy 2 (9G444) powinno być większe od pola sondy 1 (9F472) przy sprawnym katalizatorze. Obroty silnika i obciążenie także są istotne. Sterownik PCM stara się utrzymać mieszankę stechiometryczną używając do tego sondy 1, dwustanowej w efekcie czego mamy ładną falkę, jako wykres napięcia. Gdyby nie katalizator, to napięcie generowane na sondzie 2 było by zbliżone do sondy 1, ale katalizator wykorzystuje tlen resztkowy zawarty w spalinach i sonda 2 powinna wskazywać mniejszą ilość tlenu, znaczy generować wyższe i stabilniejsze napięcie, przez co pole powierzchni dla sondy 2 będzie większe od pola powierzchni sondy 1. Jak już wspomniałem wcześniej zmiana obciążenia i obrotów powodują dość dynamiczne zmiany wykresów napięcia sond, więc nie można się opierać na jednym, czy dwóch pomiarach jednych warunkach.

Dla sterownika silnika nie powinno być problemem okresowe całkowanie do obliczenia pól powierzchni dla obu sond w tym samym czasie i ich porównywanie i dalej, po np. po kilkudziesięciu lub kilkuset porównaniach z wynikiem negatywnym wyrzucenie P0420. Przecież na ten DTC niektórzy czekają i z 500 km, choć zdarza się częściej. Zwróć uwagę na wykres sondy 2, który wrzuciłeś. Szkoda, że tematu oznaczeń sond nikt nie podjął. Zobaczymy co będzie z całkowaniem.
Stary 14-12-2025, 23:35   #67
konos513

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mayak w Warszawie to ogranie zapewne, a daleko nie masz.

Całki, różniczki, pochodne, funkcje, jak na takie forum to oryginalne podejście, ale coś w tym jest. .................................................. .................................................. .................................................. ........................................... Zwróć uwagę na wykres sondy 2, który wrzuciłeś. Szkoda, że tematu oznaczeń sond nikt nie podjął. Zobaczymy co będzie z całkowaniem.
No i własnie tutaj jestem w kropce. Z tego wynika (małe pole na sondzie 2), że jednak kat nie wyrabia.

Spróbuje jeszcze zrobic kilka pomiarów i porównań tych pól wyliczonych z napięć na sondach. Zobaczymy co mi to pokazę. Na tej nowej sondzie błąd wyskoczył mi po 30 km.
Dziwne tylko, że gdy była tulejka redukujaca na 2 sondzie i miała ustwioną bardzo małą czeline ok 0.5 mm, na tej sondzie wciaż była "sinusoida" napiecia bardzo zbliożona do sondy 1.

Ostatnio edytowane przez konos513 ; 15-12-2025 o 11:23
Stary 15-12-2025, 23:10   #68
thesperado

Cytat:
Spróbuje jeszcze zrobic kilka pomiarów i porównań tych pól wyliczonych z napięć na sondach. Zobaczymy co mi to pokazę
Zanim się za to zabierzesz proponuję abyś nabrał świadomości z czym się mierzysz. Obszar moich zainteresowań zawodowych, to pojazdy użytkowe i to te raczej większe. Prywatnie używam pojazdy osobowe, tylko benzynowe, wolnossące, aby sobie życie po pracy jakoś uprościć. Z racji używania samochodów benzynowych i jak widać po tym temacie niedomówień przy diagnozie problemów związanych z emisją spalin próbuje od jakiegoś czasu zgłębiać temat, bo mnie kiedyś także coś takiego dopadnie, a w sumie nawet już dopadło. Mam tylko to szczęście, że znam dokładnie genezę mojego problemu i znam na to lekarstwo, kosztowne niestety. Walcząc z silnikiem KIA, który także jest w rodzinie i sprawia problem typu P2096 dotarłem do serwisówki i poniższych rysunków. Zwróć uwagę na przebiegi napięć z sond oraz przebiegi napięć sterowania grzałkami. Jakieś skojarzenia jak jeszcze dodać, że sterowanie grzałkami jest minusem? W rzeczywistości (przejazd 50 km) wygląda to nieco odmiennie. Inna sprawa, że nie używałem oscyloskopu, czy też skopometru. Tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz link do artykułu o sondach, niestety zbyt ogólnikowy. W sieci jest wiele dużo gorszych. Czytałem także kilka publikacji niby naukowych pisanych przez pracowników naukowych uczelni i wiele lepsze nie są. Mogę podesłać na maila kilka stron o sondach, które mogą rzucić nieco światła jak to wszystko działa. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że co marka lub nawet model, ten sam problem może mieć różne przyczyny i co za tym idzie różne rozwiązania.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg kia1.jpg (55.2 KB, 14 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kia2.jpg (61.3 KB, 10 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kia3.jpg (64.0 KB, 11 wyświetleń)
Stary 28-12-2025, 13:52   #69
konos513

Cytat:
Zanim się za to zabierzesz proponuję abyś nabrał świadomości z ...................................rozwiązania.

Do tej pory nie znalazałem czasu na deklarowane powyżej testy.
Mam świadomość, że za katem powinno byc mniej tlenu.
Nie mam doświadczenia, czy jest możliwość uzyskania z 2 sondy przebiegu stałej wartości napęcia (Twój pierwszy wykres). Byłoby to chyba trochę nielogiczne przy założeniu, że występuja w silniku cykle spalania, więc krzywa zmiany napięcia obu sond powinna mieć periodyczny kształt, lekko przesunięty w fazie oraz propocjonalny do tych cykli o mniejszej amplitudzie coś w ten deseń.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Prawdopodobnie w styczniu będe miał szansę podmienić kata z identycznego silnika jak mój (tam nigdy nie wystąpił bład 0420 lub pokrewny - auto kolegi niestety miał wypadek) i zrobic testy i pomiary. Jeśli wyjda lepiej niż u mnie to wniosek będzie clarowny - mój kat do wymiany :-(.

Jeśli to nic nie da to bede musiał wyprogramować 2 sondę z PCM.

Ostatnio edytowane przez konos513 ; 28-12-2025 o 13:57
Stary 30-12-2025, 00:45   #70
thesperado

Jak zapewne wspomniałem te rysunki pochodzą z serwisówki KIA i jak sprawdzałem wykres z sondy 2, to aż tak prosty nie jest w rzeczywistości, ale też jest mniej pofalowany, znaczy mniejsze wahania napięcia niż czerwona linia na twoim. To co podglądałem, to niestety nie były czyste oscylogramy, tylko to, co wyrzuca program diagnostyczny, a więc wykresy oscylogramowopodobne. Tak więc masz rację. Jest jeszcze kwestia obrotów i ilości cylindrów na katalizator i tym samym na sondę. W moim FF3 mam 2 cylindry na kata/sondę, a Ty w swoim 4. Temat jest upierdliwy, a zarazem ciekawy, w kontekście jak postawić prawidłową diagnozę i pozbyć się problemu nie rujnując przy tym kieszeni i oczywiście nie idąc zbytnio po bandzie. Ja z tym powiedzmy rodzinnym KIA mam problem P2096 (częsty DTC w KIA i Hyundai), na domiar złego Pb + LPG i do tego nie mogą tego auta mieć na dłużej.
Odpowiedz

Tagi
benzyna , brak mocy , check engine , ecu , focus , katalizator , obroty , sonda lambda

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania