Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2012, 18:03   #71
mmisza
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Cześć,

Ford Polska przyśle nową jednostkę PCM - robi się naprawdę ciekawie. Jeśli okaże się że mają "babol" właśnie w niej będzie to jedna z droższych kampanii serwisowych Ford-a - chyba że zamiotą to pod dywan.....

Pozdrawiam

MiszA

mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2012, 17:08   #72
koop
ford::amateur

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011

Czy zaglądaliście kiedyś na stronę o zgłoszonych błędach
w Technical Service Bulletins
Bo jeśli chodzi o Focusa to w 2011 zgłoszono sporo błędów (patrzcie na silnik , elektrykę, PCM.. ):

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W 2012
Hydraulika pokazuje błędy.
koop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2012, 18:18   #73
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

A oto moja odpowiedź od Ford Polska. Serwisy odpiszą, że żadnych problemów nie zdiagnozowali (nie było błędów) i po kolejnych kilku dniach dostane maila, z którego nie wiele będzie wynikać. I jak tu być optymistą?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. MiszA -> cała nadzieja w Tobie i tym PCM'ie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szanowny Panie,

Zwróciliśmy się do obu Serwisów o szczegółowe dane techniczne dotyczące weryfikacji problemu. Jak tylko otrzymamy informacje, zostaną one przekazane Inżynierom Serwisu Ford Polska do weryfikacji.
Po tej weryfikacji będziemy mogli precyzyjniej odnieść się do Pana zgłoszenia.
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2012, 09:53   #74
mmisza

@Wawel27 - polecieli szablonem ale tym się nie przejmuj - Ford Polska już wie że nie ma żadnych błędów w komputerze a pomimo tego problem występuje. Założę się że przetrzymają Cię przez ten tydzień dopóki u mnie tego nie zrobią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - o ile wymiana PCM-a przyniesie oczekiwany rezultat.

MiszA
Stary 16-02-2012, 22:08   #75
rozgap
ford::amateur

Model: Focus mk3/ focus mk1
Silnik: 1,6 125km/ 1,6 100km
Rocznik: 2011/2012/ 2004

Witam,
W związku z tym, że jestem również posiadaczem focusa z silnikiem 1,6 125km, mam pytanie do wszystkich, którzy mają problem z silnikiem, kiedy odbieraliście samochody. Ja swojego odebrałem pod koniec stycznia i na razie nie zauważyłem dziwnego zachowania się silnika. Jestem ciekawy czy ford od pewnego momentu nie zmienił czegoś w oprogramowaniu albo gdzieś indziej. Mam nadzieje, że tak się stało i u mnie nie będzie się działo.
Pozdrawiam wszystkich mniej i bardziej zadowolonych z focusa.
PS
Posiadam również model pierwszej serii po lifcie i tam oprócz rdzy nic się nie dzieje, dlatego też zdecydowałem się na zakup nowego.
rozgap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2012, 00:39   #76
wawel27

Ja kupiłem w połowie października. Wątpie, żeby Ford coś zmienił w oprogramowaniu, bo by wgrali nam nowe. Może jesteś posiadaczem nie wadliwego egzeplarza (przeciez nie ma tu kilkuset osob z problemem). Z drugiej strony jak jezdzisz po miescie, a nawet w trasie i nie dociskasz zbytnio gazu to mozesz nie zauwazyc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@MiszA Wiem, tak nawet zakładałem, że zrobią. Nie pozostaje nic innego jak czekać na wieści od Ciebie. Pozdrawiam
Stary 17-02-2012, 22:34   #77
mmisza

Cześć,

Dzisiaj po 2 tygodniach odebrałem samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - tak jak wspominałem wymieniono w nim moduł PCM. Jak na razie wszystko wygląda obiecująco - samochód przyśpiesza płynnie, brak spadku mocy. Jeśli coś będzie nie tak dam znać, a póki co mam nadzieję że u wszystkich borykających z tą usterką zostanie ona skutecznie usunięta znacznie szybciej niż w moim przypadku choć podejrzewam że ze względu na koszt PCM-a "ścieżka" będzie wyglądała podobnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Pozdrawiam

MiszA
Stary 23-02-2012, 12:22   #78
wawel27

Hej, dzięki za wieści, napisz jak możesz jak po paru dniach użytkowania. Ja jestem umowiony na czwartek. Podobno ma przyjechać ktoś z ford polska do mojego serwisu i będą diagnozowaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam szczerą nadzieje, że zakończy to moją drogę z tym problemem. Pozdrawiam
Stary 24-02-2012, 20:50   #79
mmisza

@wawel27: Po kilku dniach nadal brak poprzednich objawów - nareszcie silnik pracuje tak jak powinien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam

MiszA
Stary 10-04-2012, 22:24   #80
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Pozwolę sobie wrócić do omawianego tutaj tematu "słabego silnika". Problem, który ja doświadczam nie jest chyba dokładnie tym, co było tutaj opisywane. U mnie wygląda to tak, że samochód raz jeździ lepiej a raz gorzej, przy czym gorszej jeździe sprzyja niższa temperatura otoczenia. Gdy jest ciepło (powyżej 15 stopni), samochód przeważnie jeździ "lekko", rzekłbym nawet że bardzo dobrze. Natomiast im zimniej, tym gorzej, nawet po półgodzinnej jeździe, po której silnik powinien już się rozgrzać. Przeważnie zależy to od tego, w jakim stanie silnik się uruchomił. Krótki postój po rozgrzaniu silnika czasem pomaga a czasem nie. Jest też chyba trochę głośniejszy i nieco buczy przy obrotach 2-2,5 tys obr/min. Ostatnio pokonywałem odcinek pozamiejski o długości 2x50 km i tu dziwna sytuacja - mimo że przez cały czas odczuwałem ogólną "ociężałość" samochodu, to trzykrotny pomiar czasu rozpędzania 60-100 km/h na IV biegu był na rzędu 11-12 sekund, czyli w normie. Nie rozumiem więc skąd te subiektywne odczucia? Po prostu coś mi się wydaje, czy stoi za tym coś jeszcze? Czy ktoś na tym forum spotkał się z czymś podobnym? Próbowałem to zgłaszać w serwisie, ale trudno jest przyłapać samochód "na gorącym uczynku", bo trzeba się wcześniej umawiać z góry na konkretny termin.

Podrawiam,
Krzysztof
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania