![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Wylaczam wszystko co elektryczne. Teraz silnik 40, w środku 14,na zewnątrz 5 i nie zadzialalo. Rankiem ładnie startuje, więc aku ok.
Tak jak pisałem. 2 razy ten sam schemat i zadzialalo. Rano odwoze zonke do pracy, ok 20km. Po 2-3h podłączam grzalke i odpalam. Grzalka działa. I po wyłączeniu przez temperature silnika więcej się nie zalaczy niezależnie od jakiejkolwiek temp. Dwa razy dokładnie tak zrobiłem i 2 razy działała. Pozostawienie na noc auta nic nie daje. Tylko tak jak wyżej. Auto musi pochodzić bez grzalki. Ciekawe co?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jutro elmconfig i programowo wylacze grzalke,później wlacze ,może to coś da. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Błędów żadnych w BCM i EATC nie masz ?
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
|
Sprawdzalem forscanem i elmconem, błędow nie ma. Jedynie w chwili gdy bawie się elmconfem, to robię stado błędów, ale przypadki kiedy działa, to akurat nawet nie kasuje błędu,ze nie było ptc. Poprostu podłączania i działa
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Grzałką steruje BCM w oparciu o komunikaty po CAN ze sterownika klimatyzacji (komunikaty o zapotrzebowaniu na włączenie grzałki).
|
|
|
|
|
#75 |
|
|
No to spróbuje jeszcze zresetowac bcm. a co do prób ,to siedzę nad tym od kilku dni, więc próbowałem wszystkiego. Auto, hi , lo , auto+hi i wiele wiele innych.
Kogut . Mam 2 grzalki jakby co. Tańsza i droższa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tańsza z obcieta wtyczka od sterowania ,ale kable wyprowadzone,więc luz. A druga z pełnym okablowaniem. Oglądam jakieś angielskie fora i też ktoś miał podobny problem. Niby wszystko jest a i tak nie dziala tutaj z jakiegos forum wrzucam. interesujaca jest koncowka Below is a direct copy from PTC operation description in Etis: When the passenger compartment temperature is set to HI at the climate control assembly or the heater control is set the highest level, the Electronic Automatic Temperature Control (EATC) transmits an “electric booster heater ON” request signal to the Generic Electronic Module (GEM) via the MS CAN bus. If a manual air conditioning system is installed, the signal is transmitted via a conventional cable connection. The GEM switches on the electric booster heater depending on the following parameters: Engine coolant temperature is below 60 °C. Ambient air temperature is below 10 °C. Sufficient generator capacity is available. The electric booster heater consists of three individual heating elements, which are incorporated into a single housing. The electronics of the electric booster heater controls three output stages dependent upon a pulse width modulation signal (PWM), which is generated by the GEM. The output stages switch the three heating elements of the electric booster heater ON or OFF individually, whereby the heating periods of the individual elements can overlap. Due to the variable switch-on duration, continuously variable temperature control is possible. The overall heating power of the three heating elements is linearly proportional to the PWM signal. If the PWM signal is below 10% or above 95%, the electric booster heater is not activated. The electric booster heater is switched off when an engine coolant temperature of 70°C or an ambient air temperature of 20°C is exceeded. Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 14-11-2013 o 22:52 |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#77 |
|
|
Chodzilo mi o procenty, bo u mnie sie wlasnie moja grzalka nie zalacza. A ze mam trzy, to moge wykluczyc grzalki, tym bardziej , ze mi dziala tak jak wyzej niedawno opisalem.
co do mojego problemu, to jeszcze jest opcja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.roblem z komunikacja gem i climatronic, ale to bylby jakis blad. eatc jest na mscan .... nie robilem switcha, bo w sumie nie byl potrzebny. I tak sobie mysle, czy programy pokazuja mi wszystkie bledy. W sumie na liczniku tez nic nie mam Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 14-11-2013 o 23:35 |
|
|
|
|
|
#78 |
|
FCP member
|
BCM=GEM, o tym że BCM dostaje po CAN info o potrzebie załączania grzałki ze sterownika klimatyzacji napisałem przecież wyżej. PWM ma oczywiście minimalne i maksymalne wypełnienie sygnału. Tyle, że te 95% wypełnienia PWM to jest 100% mocy PTC (tak przynajmniej informują zegary FF2/C-maxa...). Problem z komunikacją raczej wykluczam - generalnie te moduły dużo ze sobą gadają...
Skupił bym się na identyfikacji wersji BCM - być może jest jakaś "trefna", z błędami w obsłudze PTC i nie była (i nie powinna być...) używana fabrycznie w towarzystwie nagrzewnicy...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 14-11-2013 o 23:36 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
|
core assembly number 000102660524
serial number bg9t-14a073-bd calibration bg9t-14c245-bc ingnition voltage bg9t-14c094-al part number bg9t-14c095-al a gdzie takie info moge zdobyc ? Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 14-11-2013 o 23:57 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
FCP member
|
Trochę te dane są pomieszane - skąd je wziąłeś?
Info o tym czy BCM jest OK pod PTC czy nie nie zdobędziesz nigdzie. Trzeba popytać, czy ktoś ma BCM bg9t-14a073-bd i mu wszystko działa OK... I odwrotnie Ci, którym to działa OK, może niech napiszą na jakim BCM. Jeszcze jedna rzecz - być może kalibracja sterownika klimatyzacji też ma znaczenie. Ostatnio ćwiczyliśmy z mayakiem, że w wielu przypadkach znajduje nowsze kalibracje dla HVAC... Może też lepsze dla PTC...
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|