![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
#72 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
|
Eeeee a co z tymi co chcą z prawej wskoczyć.... jak na prawym sznurek po horyzont i nikt nie przeskoczy na lewy, nie celem wyprzedzania lecz grzecznościowo, dla tych biednych na podporządkowanej z prawej.... ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Inna sytuacja pod rozwagę, czysta sytuacja, n+1 pasów i tylko przejście dla pieszych kierowane. Mamy czerwone. To co wszyscy, na prawym stoimy i czekamy (zakładam że nikt nie chce wyprzedzać i chce jechać z maksymalną dozwoloną). Ile z nas przejedzie, a ile by przejechało korzystając z wszystkich pasów. Regulują to jakieś przepisy czy jednak zdrowy rozsądek? |
|
|
|
|
|
#73 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Jak stoi sznurek aut to powinno sie jechac wszystkimi pasami. Pomaga to przepustowosci drog. M.in dlatego przy zanikaniu pasa (np. roboty drogowe) powinno sie dojezdzac do zwezania oboma pasami a potem zjezdzac "na zamek" - wiem, zaraz sie zacznie dyskusja o tych blokujacych pas, o chamstwie, o cwaniactwie etc. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#74 |
|
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Czasem odpowiedni jest pas lewy, czasem prawy, czasami środkowy - wszystko zależy od sytuacji. Wszystkich sytuacji przewidzieć się nie da, a niestety kodeks drogowy polski wygląda jak wygląda dlatego, że twórcy próbowali tego dokonać. Co gorsza cały czas w nim grzebią, a zmiany raczej nie są na lepsze.
Drugi największy problem na polskich drogach to JA: Ja się spieszę - lewy pas jest dla mnie Ja mam lepszą furę - patrz wyżej Ja nie będę jeździł w koleinach, a prawy bardziej rozjeżdżony Ja za dwa kilometry chcę skręcić w lewo, ale wtedy nie wiem czy mnie ktoś wpuści, no to se pojadę lewym Ja jadę z maksymalną dozwoloną prędkością w danym miejscu - czyli nikt nie powinien mnie wyprzedzać, no to mogę jechać lewym. W mieście ruch powinien być przede wszystkim płynny, dlatego w mieście jestem stanowczo za zbalansowanym i przede wszystkim rozsądnym zajmowaniem pasów. Jak jest więcej miejsca na lewym, to jadę lewym, jak na prawym, to prawym. Wyprzedzać można z każdej strony, więc co to za różnica dla kogoś czy mnie śmignie z lewej czy z prawej. Niemniej jak widzę wyjazd z agrafki, wylot z pasem "rozbiegowym", to zmieniam odpowiednio wcześnie pas w nadziei, że kiedyś ktoś zrobi to samo dla mnie kiedy będę tam kisił czekając na odpowiednio rozgarniętego kierowcę. Największą zmorą miast są korki, a korki powstają tam, gdzie ludzie jeżdżą "nieoptymalnie": - nie planują manewrów odpowiednio wcześnie - zagadują/zagapiają się na światłach, skrzyżowaniach, rozjazdach, ogólnie wszędzie - nie wykorzystują optymalnie drogi (za późno ustawiają się na odpowiednim pasie, przez co blokują ruch czekając aż ktoś się nad nimi "zlituje" i ich wpuści), uparcie trzymają się "swojego pasa", chociaż równie dobrze mogliby jechać na sąsiednim - nie sygnalizują odpowiednio wcześnie manewrów (co mi po tym, że włączy kierunek jak już się ... wmontował przede mnie) albo nie sygnalizują ich wcale (w końcu żarówki też kosztują i się klosz wypala, wyłącznik zużywa i te parę gram paliwa też poleci dodatkowo). - no i w końcu przeliczą się/zagapią się/wymuszą, co się skończy dzwonem i niepotrzebnymi nerwami u przejeżdżających obok
|
|
|
#75 |
|
|
Wniosek jest jeden. Używajmy wszystkich pasów w terenie zabudowanym tak, by sobie i innym nie utrudnić życia.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#76 | |||
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#77 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Taaak jedźcie do większego miasta a podam przykład z górnej półki ( Warszawa , Poznań , Wrocław) i spróbujcie jechać wolno lewym pasem.... Po prostu tak jest ,że lewy jedzie szybciej, prawy wolniej i nie ma o czym dyskutować. Ktoś tak wymyślił i tak trzeba się trzymać.
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
Juri. A co takiego mi grozi za jazdę lewym pasem np. we Wrocławiu zgodnie z przepisami ?
|
|
|
#79 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafał
Model: MK2
Silnik: 2.3 + LPG
Rocznik: `00
|
sprawdź sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 09-07-2015 o 17:21 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
|
Pytam, ponieważ wielokrotnie tak jeździłem we Wro i jakoś nie zauważyłem nic dziwnego.
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|