Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2015, 21:40   #71
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: "Monopol na lewy pas" - dyskusja wydzielona z innego tematu :-)

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to nic Ci nie mówi?!
To było pytanie retoryczne, kolego. Ale skoro tego nie zrozumiałeś to znaczy, że nie ma dla Ciebie ratunku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 08-07-2015, 21:40   #72
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Eeeee a co z tymi co chcą z prawej wskoczyć.... jak na prawym sznurek po horyzont i nikt nie przeskoczy na lewy, nie celem wyprzedzania lecz grzecznościowo, dla tych biednych na podporządkowanej z prawej.... ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Inna sytuacja pod rozwagę, czysta sytuacja, n+1 pasów i tylko przejście dla pieszych kierowane. Mamy czerwone. To co wszyscy, na prawym stoimy i czekamy (zakładam że nikt nie chce wyprzedzać i chce jechać z maksymalną dozwoloną).
Ile z nas przejedzie, a ile by przejechało korzystając z wszystkich pasów. Regulują to jakieś przepisy czy jednak zdrowy rozsądek?
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2015, 22:39   #73
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Jak stoi sznurek aut to powinno sie jechac wszystkimi pasami. Pomaga to przepustowosci drog. M.in dlatego przy zanikaniu pasa (np. roboty drogowe) powinno sie dojezdzac do zwezania oboma pasami a potem zjezdzac "na zamek" - wiem, zaraz sie zacznie dyskusja o tych blokujacych pas, o chamstwie, o cwaniactwie etc. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-07-2015, 23:07   #74
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Czasem odpowiedni jest pas lewy, czasem prawy, czasami środkowy - wszystko zależy od sytuacji. Wszystkich sytuacji przewidzieć się nie da, a niestety kodeks drogowy polski wygląda jak wygląda dlatego, że twórcy próbowali tego dokonać. Co gorsza cały czas w nim grzebią, a zmiany raczej nie są na lepsze.

Drugi największy problem na polskich drogach to JA:
Ja się spieszę - lewy pas jest dla mnie
Ja mam lepszą furę - patrz wyżej
Ja nie będę jeździł w koleinach, a prawy bardziej rozjeżdżony
Ja za dwa kilometry chcę skręcić w lewo, ale wtedy nie wiem czy mnie ktoś wpuści, no to se pojadę lewym
Ja jadę z maksymalną dozwoloną prędkością w danym miejscu - czyli nikt nie powinien mnie wyprzedzać, no to mogę jechać lewym.

W mieście ruch powinien być przede wszystkim płynny, dlatego w mieście jestem stanowczo za zbalansowanym i przede wszystkim rozsądnym zajmowaniem pasów. Jak jest więcej miejsca na lewym, to jadę lewym, jak na prawym, to prawym. Wyprzedzać można z każdej strony, więc co to za różnica dla kogoś czy mnie śmignie z lewej czy z prawej. Niemniej jak widzę wyjazd z agrafki, wylot z pasem "rozbiegowym", to zmieniam odpowiednio wcześnie pas w nadziei, że kiedyś ktoś zrobi to samo dla mnie kiedy będę tam kisił czekając na odpowiednio rozgarniętego kierowcę.

Największą zmorą miast są korki, a korki powstają tam, gdzie ludzie jeżdżą "nieoptymalnie":
- nie planują manewrów odpowiednio wcześnie
- zagadują/zagapiają się na światłach, skrzyżowaniach, rozjazdach, ogólnie wszędzie
- nie wykorzystują optymalnie drogi (za późno ustawiają się na odpowiednim pasie, przez co blokują ruch czekając aż ktoś się nad nimi "zlituje" i ich wpuści), uparcie trzymają się "swojego pasa", chociaż równie dobrze mogliby jechać na sąsiednim
- nie sygnalizują odpowiednio wcześnie manewrów (co mi po tym, że włączy kierunek jak już się ... wmontował przede mnie) albo nie sygnalizują ich wcale (w końcu żarówki też kosztują i się klosz wypala, wyłącznik zużywa i te parę gram paliwa też poleci dodatkowo).
- no i w końcu przeliczą się/zagapią się/wymuszą, co się skończy dzwonem i niepotrzebnymi nerwami u przejeżdżających obok

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2015, 08:02   #75
Juzek

Domyślnie

Wniosek jest jeden. Używajmy wszystkich pasów w terenie zabudowanym tak, by sobie i innym nie utrudnić życia.

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 09-07-2015, 09:12   #76
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Przejeżdżasz przez pas zieleni z barierką, żeby skręcić w lewo?
Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisał hak64
A to nic Ci nie mówi?!
Cytat:
To było pytanie retoryczne, kolego. Ale skoro tego nie zrozumiałeś to znaczy, że nie ma dla Ciebie ratunku
Zrozumiałem, że mam do czynienia z trollem, ale niech ocenią inni...
Stary 09-07-2015, 09:24   #77
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Taaak jedźcie do większego miasta a podam przykład z górnej półki ( Warszawa , Poznań , Wrocław) i spróbujcie jechać wolno lewym pasem.... Po prostu tak jest ,że lewy jedzie szybciej, prawy wolniej i nie ma o czym dyskutować. Ktoś tak wymyślił i tak trzeba się trzymać.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2015, 10:06   #78
Juzek

Domyślnie

Juri. A co takiego mi grozi za jazdę lewym pasem np. we Wrocławiu zgodnie z przepisami ?

Stary 09-07-2015, 10:50   #79
no_fear
ford::average

Imię: Rafał
Model: MK2
Silnik: 2.3 + LPG
Rocznik: `00

sprawdź sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 09-07-2015 o 17:21
no_fear jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2015, 10:52   #80
Juzek

Domyślnie

Pytam, ponieważ wielokrotnie tak jeździłem we Wro i jakoś nie zauważyłem nic dziwnego.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania