![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-07-2006
Model: Futura 2
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2001
|
Tylko aktualizacja oprogramowania ,mam focusa z maja 2014
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
![]() Imię: Darek
Model: C-MAX 2013
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2013
|
Witam wszystkich dziś dokonałem aktualizacji modułu sync w moim C-MAX mk2.
Zakupiłem moduł D1BT-14D212-ED pochodzący z KUGI , data produkcji modułu to początek 2015 roku. Dzięki trafnym sugestiom kolegi "boncio' w sprawie demontażu schowka w C-MAX, dostanie się do modułu odbyło się bez większych problemów. Mój C-MAX posiadał pierwotnie moduł z serii: A5MT czyli SYNC 1.0. Po dokonaniu fizycznej podmiany przyszedł czas prawdy czyli przekręcenie kluczyka i tu należy być cierpliwym system auta adaptował nowy moduł który uruchomił się po jakiś 2 do 3 minut co było oznaką że można było wejść w ustawienia SYNC. Podobnie jak u kolegów z tego wątku spolszczone było pełne menu SYNC 1.1 ale VC ciągle po angielsku. Po wejściu do ustawień wersja FPN nowego modułu była: E1BT-14D544-AG Po sprawdzeniu modułu czy wszystko działa, przystąpiłem do aktualizacji wersji softu do najnowszej z plików z tego wątku. I tu kilka moich uwag należy dokładnie skopiować pliki instalacyjne jeden z nich ma ok. 700 MB i łatwo o jakiś błąd przy kopiowaniu na pendrive. Procedura aktualizacji: Język między zegarami musi być ustawiony na Polski. 1- włożyć pendrive, 2- odpalić silnik, 3- wejść w menu synca i uruchamić instalację i cierpliwie czekać. Sync poinformuje nas po angielsku że aktualizacja będzie trwała ok. 20 minut oraz że będzie kilka razy się restartował. Najlepiej nic nie dotykać cieprliwie siedzieć w autku. Po ok. 20 minutach powita nas informacją po polsku o ustawieniu języka na polski. Ale najlepiej jeszcze poczekać z kilka minutek jak będzie informacją na wyświetlaczu "instalacja zakończona". I mammy tym samym najnowszą wersję softu E1BT-14D544-AN z polskim VC. Dziękuję wszystkim uzytkownikom w tym wątku którzy podzielili się informacjami na temat aktualizacji SYNC 1.0 do SYNC 1.1. Dla wszystkich forumowiczów życzę zdrowych i spokojnych świąt. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
|
Witam wszystkich. Podczas zabawy z sync 1.1 i testowania możliwości komend głosowych natknąłem się na dodatkową funkcjonalność a mianowicie gdy przytrzymamy dłużej przycisk z buźką na kierownicy to pojawia się dodatkowa możliwość sterowania głosem naszym sparowanym telefonem to znaczy możemy korzystać z usługi "Google Now" i pytać się na przykład o pogodę wtedy telefon przez bluetooth odpowie nam na głośnikach samochodowych.
Przyznam że to bardzo praktyczna i przydatna funkcja. Dla posiadaczy C-Maxa mk2 i zainteresowanych fizyczną wymianą modułu sync 1.0 na sync1.1 mogę posłużyć pomocą. Wykonałem kilka zdjęć pokazujących dokładne umiejscowienie modułu oraz to jak się do niego dostać. Zainteresowanych zapraszam na priv. Ostatnio edytowane przez darrow ; 27-12-2017 o 15:26 |
|
|
|
|
|
#74 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Posciagalem kilka aplikacji , które były podane w instrukcji i potem pójdę się pobawić jak działają...aczkolwiek szału ni ma z tej listy bo jest spotify, jakieś radio uk, szukanie parkingów ale tylko w dużych miastach , czytanie książek- audioteka itp.
Co do obsługi samego telefonu to wystarczy powiedzieć " ok Google i można sobie np pisać smsa, znaczy mówić smsa, sprawdzić pogodę, włączyć navi i to z samochodem działa . Jest tylko jeden mankament, gdy przytrzymam dłużej " buźke " to jest pisk z głośników przez 5 sekund i trzeba głośno powiedzieć ok Google, natomiast gdy nacisne w telefonie przycisk mowy to wtedy ładnie wszystko działa i nic nie piszczy |
|
|
|
|
|
#75 |
|
|
Stwierdzam , że jedyną sensowna aplikacja to spotify. Trzeba pierw zrobić sobie playliste w tej aplikacji albo po prostu połączyć się z autem i wtedy w telefonie wybrać dany rodzaj muzyki lub wykonawcę i leci cała playlista.
Pozostałe aplikacje są przystosowane do języka angielskiego o czym informuje "Grażynka " i nie za bardzo mozna się z nimi dogadac , inne natomiast nie działają. Używa ktoś jakiejś ciekawej aplikacji ? A co do spotify, ktoś ją używa? W instrukcji jeszcze była podana nawigacja tom tom, która działa z sync , ale nie Znalazłem jej w sklepie Play a. |
|
|
|
|
|
#76 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Ja używam Spotify nawet bez synca. Włączenie BT audio automatycznie u mnie uruchamia apkę w telefonie i leci muza jakiej ostatnio słuchałem. Minus wersji bez synca, to nie mam możliwości zmiany tego co leci, tylko przez telefon. Sama aplikacja bardzo fajna i dostęp do najnowszych albumów jakieś 2 tygodnie po premierze.
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
|
Dla mnie właśnie wspieranie obsługi Spotify przez sync1.1 było głównym motywem aktualizacji sprzętowej tegoż modułu. Drugim aspektem język polski lektora. Spotify bardzo dobrze steruje się z poziomu synca i to mi wystarcza można wybierać swoje albumy i playlisty nie można zapomnieć o tym że dla danego źródła dźwięku w samochodzie można indywidualnie dostroić korektor. Co jest fajnie a i w samym programie Spotify jest możliwość ustawienia korektora. Więc jakość i brzmienie dźwięku można ustawić zupełnie inaczej niż np do radia samochodowego.
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
Czyli można w spotify za pomocą samochodu włączyć swój album , a czy można włączyć folder z muzyką?
Np włącz muzykę rock, świąteczną, spokojna itp ? Nie bawiłem się tak jeszcze. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
|
Tylko w zakresie Spotify można włączyć albumy, playlisty i podcasty i tyle narazie wiem bo tyle próbowałem trzeba się trochę jeszcze tym pobawić aby zgłębić cała funkcjonalność.
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#80 |
|
|
Zauważyłem, że w spotify można wybierać wykonawców, gatunki muzyczne , albumy itp....
Do tego wiadomo już pewnie , że z sync nie współpracuje ani Google maps ani yanosik bo po prostu po podłączeniu samochodu z telefonem , nie ma głosu Grażynki z navi. Pewnie dlatego , że te navi nie współpracują z applink. Natomiast jeśli z telefonu gra muzyka za pośrednictwem spotify , wtedy każda navi już współpracuje z sync- jest dźwięk i podczas komunikatów z navi , muzyka delikatnie się przycis Także jest to jakiś plus |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|