Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-01-2010, 10:31   #71
jgrz
ford::average

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Transit 2,5D 95r. - świeca płomieniowa

Cytat:
Napisał tomet1221 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...ta świeca ma zawór termiczny a nie bawcie się w jakieś dodatkowe zbiorniczki i założyć dodatkowy włącznik i grzejesz kiedy chcesz
TOMET1221 OK! Szedłem i tą drogą montując fergusona ale efektywność grzania wydawała mi się iluzoryczna. Płomień bowiem na świecy - po podłączeniu opisanym przez Ciebie ( i na świecy oryginalnej fordowskiej ) pojawia się dopiero po zakręceniu rozrusznikiem prawda? Bo wtedy paliwo jest na świecę tłoczone. Przy zamontowaniu zbiorniczka, paliwo podawane jest grawitacyjnie, co powoduje, że świeca zapala się bez kręcenia rozrusznikiem. W moim przypadku - włączam świecę ( jak sprawdziłem zaczyna puszczać paliwo po czterech sekundach - sorry liczę do czterech - i się zapala. Po następnych czterech sekundach puszczam włącznik świecy i kręcę rozrusznikiem i pali może nie jak Norris z pół obrotu, ale z pełnego jednego. Próby przy -20 st.

jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2010, 14:21   #72
tomet1221
ford::amateur

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1997

TOMET1221 OK! Szedłem i tą drogą montując fergusona ale efektywność grzania wydawała mi się iluzoryczna. Płomień bowiem na świecy - po podłączeniu opisanym przez Ciebie ( i na świecy oryginalnej fordowskiej ) pojawia się dopiero po zakręceniu rozrusznikiem prawda? Bo wtedy paliwo jest na świecę tłoczone. Przy zamontowaniu zbiorniczka, paliwo podawane jest grawitacyjnie, co powoduje, że świeca zapala się bez kręcenia rozrusznikiem. W moim przypadku - włączam świecę ( jak sprawdziłem zaczyna puszczać paliwo po czterech sekundach - sorry liczę do czterech - i się zapala. Po następnych czterech sekundach puszczam włącznik świecy i kręcę rozrusznikiem i pali może nie jak Norris z pół obrotu, ale z pełnego jednego. Próby przy -20 st.

a poco ci ten ogień bez kręcenia silnikiem ogień jest potrzebny przy zasysaniu powietrza i wtedy też pali z pełnego obrotu
tomet1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2010, 14:39   #73
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Rocznik: *1992 / +2011

Po mojemu - by kolektor się nagrzał i ogrzewał powietrze zasysane bogatsze w tlen niż te zmieszane z kopciuchem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-01-2010, 19:55   #74
tomet1221

zgadzam się stobą masz racje ale skoro bez zbiorniczka też jest skuteczne to poco utrudniać sobie życie dodatkowy zbiornik trzeba zamontować sprawdzać czy jest w nim paliwo ale twój sposób morze być w jakimś stopniu lepszy zalewając zbiornik benzyną a nie ropą i wtedy szybciej się zapala i mocniej morze się palić obydwa sposoby są dobre ale ja wole bez zbiorniczka bo tesz niemam problemów z odpałem
Stary 31-01-2010, 20:27   #75
sawo41
ford::beginner

Model: tranzit
Silnik: 2.5
Rocznik: 1998

Witam. Wtrącę się do rozmowy.Otóż wymieniłem wczoraj świecę w swoim tranzolku i nie jestem pewny czy działa. Świeca grzeje to wiem ale nie idzie przez nią paliwo. Prubowałem przytrzymać ją przez parę sek. żeby się rozgrzała ,ale też nic. Pompka podaje przez zaworek paliwo bo bez świecy leci. Czy nowa ma być drożna zimna , bo moja nie jest ?

Ostatnio edytowane przez sawo41 ; 31-01-2010 o 20:31
sawo41 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2010, 20:37   #76
lysy1908

Model: Transit
Silnik: 2.5D/Pompa Bosch
Rocznik: 1992

zalezy czy masz swiece orginalną od transita czy od fergusona... od fergusona otwiera sie pod wplywem temperatury gdy juz sie nagrzeje
lysy1908 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2010, 20:46   #77
sawo41

Model: tranzit
Silnik: 2.5
Rocznik: 1998

W sklepie powiedzieli ,że do tranzita. Zresztą stara prubowałem oczyścić i też nie jest drożna. A mam pytanie czy może ciśnienie paliwa jest za małe bo na moje oko tak abyaby sika.
sawo41 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2010, 19:45   #78
tomet1221

W sklepie powiedzieli ,że do transita. Zresztą stara próbowałem oczyścić i też nie jest drożna. A mam pytanie czy może ciśnienie paliwa jest za małe bo na moje oko tak aby aby sika.

jak coś sika to powinno wystarczyć bo tam niewiele paliwa potrzeba i pod niewielkim ciśnieniem
Stary 18-03-2010, 14:10   #79
lysy1908

Silnik: 2.5D/Pompa Bosch
Rocznik: 1992

koledzy miałbym prośbę. Mógłby ktos wrzucic zdjęcie przerobionej instalacji świecy płomieniowej? Chodzi mi o to zainstalowanie zbiorniczka z ON i świeca od fergusona z zaworem termicznym.
lysy1908 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2010, 13:36   #80
dugi3

Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1995

Witam.
Wziąłem się za odpalenie instalacji COLD STARTU przed zimą bo w zeszłą było ciężko....
Zacząłem od modułu. Tak jak koledzy pisali trzeba było robić nowe ścieżki. Elektrozawór działa sprawdziłem według zaleceń. Świeca grzeje okej. Tylko,że jest nie drożna... Próbowałem czyścić, zalać benzyną itp. niestety nie poskutkowało. Ma może ktoś patent jak ją udrożnić. Nadmienię, że świeca fordowska.
dugi3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania