Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-11-2014, 21:16   #81
CzerwonaMalyna
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: nadmierne parowanie szyb

No więc to nie jest takie proste bo aby wykręcić silniczek trzeba zdemontować cały zbiornik ponieważ nie ma jak podejść do śrub (chyba są trzy z tego co wymacałem). Styki ile mogłem to przeczyściłem ale bez efektu. Wydaje mi się że to jednak ten silniczek nie domaga. Niestety z powodu "pięknej" pogody na zewnątrz muszę z tym zaczekać na cieplejszą aurę. Póki co otworzyłem obieg i odłączyłem silniczek. Jutro pojeżdżę i zobaczę czy jest lepiej. A co do wyjęcia tego całego zbiornika to podejrzewam że trzeba będzie zdjąć kokpit? czy da się jakoś to obejść?
Pzdr.

CzerwonaMalyna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2014, 23:48   #82
radek1184
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 benz+LPG BRC
Rocznik: 2003

jeśli chodzi o wyjęcie tego całego zbiornika było już o tym na forum.
Zacytuję kolegę Schem:
"Trzy śruby od spodu
-jedna od strony grodzi (czyli od strony silnika samochodu - trzeba krótki śrubokręt)
-jedna zakryta jest plastikiem od nawiewu na nogi (on trzyma się na jednej śrubie od strony schowka)
-i jedna od strony konsoli środkowej.
Wszystkie trzy są na "dnie" dmuchawy od podłogi - nie wiem jak to bardziej zobrazować, wsadź głowę pod spód to zobaczysz.
Potem jeszcze zostaje kostka elektryczna do odpięcia i silnik spada na podłogę."

Ale bez możliwości zamknięcia obiegu spokojnie przetrwasz zimę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na otwartym na pewno będzie dużo lepiej. Jak rozumiem biała klapka za schowkiem jest teraz widoczna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najważniejsze że wiesz już co jest przyczyną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez radek1184 ; 17-11-2014 o 23:52
radek1184 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2014, 19:28   #83
CzerwonaMalyna

Dzięki za instrukcję, zapiszę sobie ją i jak będzie cieplej to się za to wezmę. Obieg mam otwarty, u mnie ta klapka jest czarna ale tak - jest widoczna (opuszczona do końca). Dziś trochę pojeździłem sam i z pasażerką i ZERO PARY!!! Silniczek raz działał a raz nie, wydawało się że obieg jest otwarty a był zamknięty i na odwrót (loteria)
Wiem już co jest problemem tylko co ja teraz zrobię z tymi antyparami itp. hehe.
Dzięki jeszcze raz!
Pzdr.
Stary 18-11-2014, 19:32   #84
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi

Widzisz, jak wszystko sprawne, to żadne antypary niepotrzebne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-11-2014, 19:41   #85
CzerwonaMalyna

Cytat:
Napisał mojmistrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz, jak wszystko sprawne, to żadne antypary niepotrzebne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TrueGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-11-2014, 20:53   #86
radek1184
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 benz+LPG BRC
Rocznik: 2003

Antypary może jeszcze się kiedyś przydadzą choćby w domu na lustro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli uda ci się coś zrobić z tym silniczkiem nie zapomnij napisać, sam jestem ciekaw co z nim się stało.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek1184 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2014, 23:07   #87
CzerwonaMalyna

Jasne, postaram się ogarnąć ten problem jak najszybciej i zdam relację a co do silniczka to myślę że to po prostu starośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS: Już zapomniałem co to parowanie szyb.
Pzdr.
Stary 20-11-2014, 12:21   #88
valke
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Focus ST
Silnik: 2.5
Rocznik: 2010

Ja jak kupiłem samochód wnerwiało mnie lekkie parowanie w każdą pogodę. Co się okazało, że ktoś ie był łaskaw wymieniać filtra kabinowego i cały syf go zapchał + szyby były umyte jakimś świetnym specyfikiem, który tylko potęgował efekt.
valke jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2014, 21:03   #89
CzerwonaMalyna

Tak więc jak obiecałem, Udało mi się zdemontować silniczek dorobiłem sobie taki mały wkrętak krzyżakowy (w kształcie litery T), odkleiłem gąbkę z lewej str i odkręciłem sam silniczek. Otworzyłem go i przeczyściłem ze starego smaru, który po prostu zgęstniał na tyle że ledwo się poruszały zębatki. Wszystkie zębatki zdjąłem wytarłem, Najważniejsza moim zdaniem jest ta, która ma styczność z płytką tam trzeba dobrze wyczyścić. Napsikałem wd-40, złożyłem wszystko do kupy zakręciłem i działa jak ta lala! Poniżej wklejam fotki jak wygląda mój silniczek w całości i otwarty.
Pzdr.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_0391.jpg (33.5 KB, 105 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_0390.jpg (47.5 KB, 102 wyświetleń)
Stary 26-11-2014, 21:19   #90
karski
ford::average

Imię: Karol
Model: Leon 5F
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2019

WD-40 jako najlepszy wynaleziony smar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja się pochwalę, że po godzinach spędzonych na doczyszczeniu szyb benzyną ekstrakcyjną (tak po 3 razy mycie-odtłuszczanie) nałożyłem starego Autolanda i parowanie ograniczyło mi się do jednej niezabezpieczonej szyby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym zacząłem garażować auto i całą noc jest z uchylonymi szybami co też zmniejszyło występowanie parowania.
karski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania