![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
masz przycisk wyłączenia ESP? Może to on się odczepił.
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Albo czujnik skrętu kierownicy jeśli taśma ruszana
|
|
|
#83 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: focus trend kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
mam przycisk esp, ale on daleko od kierownicy jest.
jak wyglada kabel od czujnika skretu kierownicy? lub gdzie ten czuujnik jest? |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 ti-vct
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-07-2016
Model: focus
Silnik: focus
|
Witam.
Mam problem. Mój fokus II 1,6 tdci 109KM pokazał komunikat usterka silnika, wszystkie kontrolki zapalają się na czerwono, auto traci moc. Wiem, że muszę podłączyć go pod kompa. Ceny w ASO niestety nie zachęcają. I teraz pytanie. Czy we Wrocławiu jest osoba, ewentualnie warsztat, który odczyta błędy? Pozdrawiam Jacek |
|
|
|
|
|
#86 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Choinka na zegarach i usterka silnika to pewnie zimne luty w zegarach.
Walnij w daszek nad zegarami, jak pomoże to szukaj fachowca do naprawy. |
|
|
|
|
|
#87 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-07-2016
Model: focus
Silnik: focus
|
Dzięki, sprawdzę.
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Jakby co to ja Ci hobbistycznie odczytam te błędy, jak zimne luty to też Ci potwierdzę, bo przerabiałem u siebie, jak będziesz chciał to napisz.
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-10-2013
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Ti-VCT
|
A naprawa zimnych lutów dla kogoś, kto nie ma dwóch lewych rączek to też pół godziny pracy. Potrzebne są karta kredytowa, dwa widelce, lutownica, dobra cyna i kalafonia. Podważamy zegary od góry kartą kredytową najlepiej zagiętą centymetr od końca jednocześnie ciągnąc do siebie, zegary wyjeżdżają. Teraz demontujemy je z obudowy, następnie widelcami delikatnie podważamy wskazówki aby je wyjąć jednocześnie zapamiętując ich położenie do montażu. Wyjmujemy płytkę drukowaną, poprawiamy wszystkie zimne luty i obowiązkowo wazystkie na tej szerokiej wtyczce. Składamy w odwrotnej kolejności. Nie załączamy zapłonu przy wyjętych zegarach.
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-10-2022
Model: Focus
Silnik: Benzyna
Rocznik: 2007
|
Witajcie,
pojechałem z tym do mechanika, ale wziął tylko kasę za wyczyszczenie błędów komputera i powiedział, że wszystko u niego działa. Więc chyba sam muszę mu powiedzieć gdzie jest błąd, to może naprawi... I tu liczę na pomoc forum. Problem jest taki, że faktycznie awaria pojawia się tylko czasami. Co 2 - 3 dni. Ale robi się coraz bardziej denerwująca. No i nie ma jak tego wyjaśnić mechanikowi, bo jak pojadę to u niego akurat wszystko działa. A jak w historii widzi błędy, to mówi że to może paliwo. czy jakieś chwilowe błędy systemu. Pierwszy objaw. W trakcie jazdy dzieje się nagle coś takiego - mrugają wszystkie kontrolki, po czym zostaje zapalona taka z czerwonym kółkiem zębatym i wykrzyknikiem. Wtedy jest tak, jakbym wcisnął sprzęgło na 90%. Trzeba wcisnąć gaz na maksa, żeby trochę złapał mocy i np. ruszył na światłach. Radzę sobie z tym tak, że wyłączam silnik, po czym znów przekręcam kluczyk. Za 2 - 3 razem już się lampka nie zapali i wszystko jest jak dawniej. Ale póki się pali, to tak jakby paliwo nie dochodziło. Niedawno doszedł drugi objaw. Samochód nie chce zapalić. Przekręcam kluczyk i nic. Nawet nie kręci. Radio działa, elektryczne szyby, nawiew, ale samochód nie zapala. Charakterystyczne jest to, że zapalają mi się wszystkie kontrolki wtedy i zamiast przebiegu km pojawiają się minusy zamiast liczb. I już wiem, że wtedy dalsze przekręcenie kluczyka nic nie da. Trwa to tak z 5 - 10 minut, gdy próbuję zapalić i w końcu się udaje. Rusza i działa normalnie. Ja te dwa objawy wiąże ze sobą, ale może to przypadek. Tej kontrolki zębatej nie znalazłem w swojej instrukcji. Gdzieś w sieci przeczytałem, że to błąd układu hamulcowego. Wymieniłem wszystko tam i tak pod przegląd, ale na zdrowy rozum to nie hamulce. Nie wiem czy elektryka, czy coś z wtryskiem - może ktoś miał podobnie ? Nie znajduję zależności kiedy się pojawi błąd. Czy stroi w garażu, czy pod dachem. Są dni, że nic się nie psuje. Myślałem, że to przez upały, ale teraz zimno i jest to samo. Na akumulatorze zbiera się za to taki biały nalot. Jakieś sugestie, czy po prostu trzeba do ASO pojechać i liczyć na ich wiedzę. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| focus mk2 , kontrolki , licznik |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|