Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-08-2016, 10:45   #81
actchris
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Trzeszczące słupki

Cytat:
Napisał kasztan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może cofniesz się stronę wcześniej? Tam pisałem ile to kosztowało.
Na to powinna być akcja serwisowa a nie płacić im jeszcze za niedoróbki. W końcu to nie jest usterka powstała w wyniku eksploatacji pojazdu tylko wada fabryczna powstała w momencie projektowania auta.

actchris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2016, 14:46   #82
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał actchris Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na to powinna być akcja serwisowa ...
Eeee tam, jak komuś nie trzeszczy lub nie przeszkadza, to nie przyjedzie.
Po co od razu wielka akcja serwisowa.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2016, 14:53   #83
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Eeee tam, jak komuś nie trzeszczy lub nie przeszkadza, to nie przyjedzie.
Po co od razu wielka akcja serwisowa.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
właśnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2016, 16:10   #84
kris8484

Imię: Krystian
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 175KM 395NM
Rocznik: 10.2008

Cytat:
Napisał Lukas2912 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja też miałem dziwne trzaski dochodzące jakby z słupka od strony kierowcy. U mnie trzaskało przy hamowaniu i ruszaniu, szczególnie w ciepłe,słoneczne dni. Na forum wyczytałem że to mogą być uszczelki lub mechanizm pasów. Posmarowałem uszczelki i mechanizm i nic nie pomogło. Po kilku godzinach walki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zauważyłem że stuki,trzaski znikają przy otwartych drzwiach. Popsikałem zamek WD40 i "eureka" trzaski ustałyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam nadzieje że komuś się mój post przyda. Pozdro
U mnie też te trzaski po psiknieciu wd40 na zamki pomogło. A myślałem że złamie się auto na pół tak trzaskalo. Teraz na weekendzie wyciszalem drzwi i odrazu wszystkie zamki popsikalem i cisza w aucie 😀
kris8484 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2016, 21:27   #85
Bierut

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012

Niestety operacja w poście nr 79 nie powiodła się. Ale dziś już mam inne rozwiazanie. Ktoś już wcześniej pisał o górnym narożniku drzwi a dokładniej uszczelka.
Wystarczyło na chwile przytrzasnąć u góry chusteczkę obydwoma drzwiami. Dziś zrobiłem 400 km po autostradach i w końcu cisza. Przy dużych prędkościach opór powietrza i wibracje powodują drgania i poprzez styk uszczelki na drzwiach (akurat w rogu jest pogrubiona) do rogu słupka gdzie przechodzi w dach. Tak naprawdę na postoju wystarczy to stwierdzić poprzez delikatne przyciskanie rogu drzwi. U mnie ewidentne trzeszczy uszczelka. Ktoś słusznie pisał ze podpiłował usczelkę. Jak wrócę z urlopu to coś z tym zrobię na stałe
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2016, 08:30   #86
dario6273

Imię: Darek
Model: KUGA MK2 ST Line
Silnik: 2.0Tdci-200Km/450N
Rocznik: 2017

Tak ja piłowałem uszczelkę bo było bardzo ciasno spasowane dzrzwi .Od tamtej pory cisza dodatkowo jeszcze pomógł wężyk wciągnięty w uszczelkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dario6273 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2016, 09:42   #87
Bierut

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift

Nawiązując do informacji w poście poniżej u mnie występuje więc problem z uszczelkami.
Na uszczelce pionowej ramy okiennej tylnych drzwi (tej która "wchodzi" pod krawędź drzwi przednich) od góry brakuje kilku centymetrów "zamszu".
Co ciekawe przyklejenie małej podkładki filcowej (takiej pod meble) bezpośrednio na blachę słupka (dokładnie pod narożnik przednich drzwi) na tyle odsuwa drzwi przednie, że hałas ustępuje. Drugim sposobem może być przyklejenie kilku centymetrów filca lub włochatej cienkiej uszczelki stosowanej w meblarstwie bezpośrednio na uszczelkę drzwi tylnych, tam gdzie brakuje tego "zamszu"

Ostatnio edytowane przez Bierut ; 12-08-2016 o 13:29
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2016, 11:37   #88
actchris

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010

Takie info dostałem wczoraj od znajomego:

Jeżeli klient zgłasza, że słychać odgłos tykania ze słupka B w rejonie ramy drzwi przednich / tylnych podczas jazdy / skręcania na nierównej nawierzchni, prawdopodobnie przyczyną jest stykanie się uszczelki gumowej ramy tylnych drzwi z nakładką krawędzi ramy drzwi przednich lub sklejenie blach pomiędzy spoinami punktowymi płata słupka B.

Aby skorygować tę usterkę, należy nasmarować gumową uszczelkę ramy drzwi tylnych i rozkruszyć podkład głęboki pomiędzy spoinami punktowymi płata słupka B za pomocą słabszej, plastykowej końcówki klucza do kół (będącego na wyposażeniu pojazdu).

Odpowiedni syntetyczny środek smarny DT znajduje się w zestawie naprawczym pisków i grzechotania (Numer Finis: 1 380 061). Odpowiedni numer Finis zapasu zaznaczony jest pod hasłem "Wymagane części zamienne".
actchris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2016, 11:18   #89
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)

Czy ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi z tym rozkruszaniem podkładu głębokiego w słupku B? Od wczoraj smaruję wszystkie uszczelki i jest znacznie lepiej ale niestety trzeszczenie nie jest do końca zlikwidowane.
Stary 16-09-2016, 07:54   #90
marstef

Imię: Marcin
Model: MK5 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 132KW (180HP)
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kris8484 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie też te trzaski po psiknieciu wd40 na zamki pomogło. A myślałem że złamie się auto na pół tak trzaskalo. Teraz na weekendzie wyciszalem drzwi i odrazu wszystkie zamki popsikalem i cisza w aucie 😀
Faktycznie jak jechałem z tyłu i otworzyłem drzwi to tykanie ustawało, więc myślałem, że to uszczelki. Dziś psiknę zamki i zobaczymy.

Bump:
Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi z tym rozkruszaniem podkładu głębokiego w słupku B? Od wczoraj smaruję wszystkie uszczelki i jest znacznie lepiej ale niestety trzeszczenie nie jest do końca zlikwidowane.
No właśnie. Może jeszcze jakieś foto gdzie walnąć.
marstef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania